Κοντονής: “Θα κληθούν στη Βουλή FIFA και UEFA για να πουν τις θέσεις τους”

Σημείο σύγκλισης φαίνεται ότι βρέθηκε μεταξύ του προέδρου του ΠΑΟ, Γ. Αλαφούζου  και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σ. Κοντονή, μετά την συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (23/04) με αντικείμενο συζήτησης το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και τα ενδεχόμενο του «Grexit».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε πει σε σαφήνεια ότι σε πρίπτωση που αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη, η ευθύνη θα βαραίνει την κυβέρνηση. Ωστόσο από τις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης, φάνηκε ότι θα υπάρξει νέος κύκλος διαλόγου των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Σταύρος Κοντονής είπε άλλωστε πως θα καλέσει τις FIFA – UEFA την ερχόμενη Τρίτη (28/04) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και θα εκφράσουν τις θέσεις τους.

«Νομίζω πως υπάρχει περιθώριο, θα υπάρξουν επαφές και δεν νομίζω πως υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και της UEFA. Απλώς μερικές φορές εκφράζονται κάποιες θέσεις με τρόπο που δεν βοηθάει. Είναι σαφές πως με την προϋπόθεση πως εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν υπάρχει συστηματική παρανομία και δεν καταλύεται το σύνταγμα.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει με την UEFA και μάλιστα την καλεί εδώ. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Ευρώπη. Θα είναι μεν καταστροφικό για το ποδόσφαιρο, αλλά μια κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί να υπάρχει μεγάλη παρανομία. Η Κυβέρνηση δεν ξέρω αν είναι πολύ ρομαντική, αλλά βγάζει κάποια πράγματα στην επιφάνεια που μέχρι τώρα ήταν κάτω από το χαλί.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η καταστροφή. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Δεν μπορώ να πιστέψω, πάντως, ότι η UEFA δεν θέλει την εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο», υπογράμμισε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Από την πλευρά του ο Υφ.Αθλητισμού ανέφερε τα εξής:

“Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο μετά από αίτημά του, προκειμένου να μου εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με τις σοβαρές εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η πόρτα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι πάντα ανοιχτή σε όλους τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών και πάντοτε με προσοχή θα ακούσουμε αυτό που έχουν να μας πουν.

Η χθεσινή ανακοίνωση ισχύει από το Α μέχρι το Ω. Θέλω να τονίσω ότι μέχρι χθες το μεσημέρι, διαβάζοντας τη συνέντευξη του κ. Ινφαντίνο είδαμε… φως στο να βρεθεί επιτέλους μια λύση, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο στα μόνιμα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αυτό διότι για πρώτη φορά η UEFA αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο τις πρώτες βραδινές ώρες ήρθε η ανακοίνωση των διεθνών ομοσπονδιών η οποία ήταν τελεσιγραφικού χαρακτήρα. Και η Ελληνική Κυβέρνηση δε μπορεί να νομοθετεί, ούτε να απέχει της νομοθετικής διαδικασίας με βάση τελεσιγραφικές εντολές.

Θέλω όμως να τονίσω ότι σήμερα κιόλας θα σταλεί πρόσκληση στις διεθνείς ομοσπονδίες να δώσουν το «παρών» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Τρίτη, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Ελπίζω σε αυτό το πλαίσιο, να ακούσουμε και κάποιες προτάσεις για τα προβλήματα τα οποία σωστά, έχουν εντοπίσει. Διότι ή ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Ινφαντίνο που είχαν γίνει χθες το μεσημέρι, ή ισχύει το τελεσιγραφικού χαρακτήρα, «διάγγελμα», που μας απέστειλαν οι διεθνείς ομοσπονδίες. Εμείς ελπίζουμε να ισχύει το πρώτο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε να αμφισβητήσει, ούτε να ακυρώσει, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, το αυτοδιοίκητο οποιασδήποτε αθλητικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Πολύ δε περισσότερο, δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει ώστε να αποκλειστούν ελληνικές ομάδες ή η εθνική ομάδα από τα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα.

Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν, ότι οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεν μπορούν να ληφθούν, στο δίλημμα ή αποδέχεστε τις παθογένειες και τη σήψη ή οι ελληνικές ομάδες θα βρεθούν εκτός των ευρωπαϊκών και διεθνών πρωταθλημάτων.

Τέτοιο δίλημμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό και όπως τονίσαμε χθες, καλούμε τη FIFA και την UEFA να αναλάβουν κατά πρώτον τις ευθύνες τους και κατά δεύτερον, πρωτοβουλίες. Εμείς είμαστε εδώ και ελπίζουμε να υπάρξει πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου και συνεννόησης”.