Εξοργισμένοι οι κάτοικοι του Καστελλορίζου με τον Παπανδρέου

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Καστελλορίζου με τη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού ότι η ανακοίνωση της ένταξης της χώρας μας στο Μνημόνιο από το Καστελλόριζο ήταν διαφήμιση για το νησί, αφού  αναδείχθηκε σε πρώτο πλάνο διεθνώς. Το θέμα έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα, αφού ο πρώην Πρωθυπουργός καλεσμένος στην εκπομπή της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου στον Alpha “360 μοίρες” έπειτα από ερώτηση της δημοσιογράφου, γιατί επέλεξε το Καστελλόριζο εκείνη την ημέρα είπε: “Το Καστελλόριζο έχει ιδιαίτερη σημασία. Το Καστελλόριζο για την Ελλάδα, για όλα αυτά που διαπραγματευόμαστε στην ευρύτερη περιοχή, για την ενέργεια, τις υφαλοκρηπίδες κλπ, έχει σημασία. Το ότι το Καστελλόριζο αναδείχθηκε σε πρώτο πλάνο διεθνώς, θα έπρεπε να καταχειροκροτηθεί, κι όχι να ακούω κριτική”.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος επέμεινε καθώς πρόσθεσε ότι, ήταν μια μέρα όπου η Ελλάδα καταστρεφόταν με το Μνημόνιο. “Μπαίναμε σε μηχανισμό στήριξης. Δεν ήταν καλό εκείνη την ημέρα”. “Δεν έχει σημασία. Αναδείχθηκε διεθνώς το Καστελλόριζο”, είπε ο κ. Παπανδρέου

Στον αντίποδα περνούν οι κάτοικοι του νησιού, καθώς όπως λέει στο protothema.gr ο τότε δήμαρχος του νησιού κ. Παύλος Πανηγύρης, η ανακοίνωση της ένταξης της χώρας μας στο Μνημόνιο από το Καστελλόριζο, μόνο θετική διαφήμιση δεν θεωρείται από τους κατοίκους.

“Αρνητική ήταν η διαφήμιση για το Καστελλόριζο. Προβλήθηκε το νησί μας για το Μνημόνιο. Εμείς εδώ, δεν είδαμε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Που το είδε το καλό ο κ. Παπανδρέου; Όπως όλοι οι Έλληνες, έχουμε δεχτήκαμε και εμείς περικοπές στους μισθούς, υπάρχει ανεργία, η οικοδομή εξαφανίστηκε από το προσκήνιο ενώ τα προβλήματα αυξήθηκαν. Ψωνίζουμε κάθε μέρα από την Τουρκία, όχι μόνο γιατί η σύνδεση με τη Ρόδο πραγματοποιείται δυο φορές την εβδομάδα, αλλά γιατί λόγω κρίσης είμαστε πιο φτωχοί και στην Τουρκία είναι πιο χαμηλές οι τιμές. Επίσης, φάρμακα, ακτινογραφίες και οτιδήποτε άλλο χρειαζόμαστε, απευθυνόμαστε στην Τουρκία. Στο νησί μας, υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν διορθώθηκε”. Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Πανηγύρης μέσα από το protothema.gr στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, αφού θεωρεί ότι θα έπρεπε να καταχειροκροτηθεί για την επιλογή του.

Ξέραμε ότι θα ερχόταν για τα προβλήματα του νησιού    
23 Απριλίου 2010. Εκείνη την ημέρα δεν θα την ξεχάσει ποτέ ο τότε δήμαρχος του Καστελλόριζου, όπως φυσικά και κανένας Έλληνας πολίτης, αφού, τότε ανακοινώθηκε ότι η χώρα μας θα ενταχθεί στο Μνημόνιο, από τον κ. Παπανδρέου. Οι λέξεις Τρόικα, Μνημόνιο και ΔΝΤ που σήμερα είναι συνυφασμένες με την ανεργία, τις αυτοκτονίες και την πενία, τότε ήταν λέξεις άγνωστες προς όλους μας και πιθανών ελάχιστοι καταλάβαιναν το μέγεθος της φτώχειας και της λιτότητας που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Για τον κ. Πανηγύρη όμως, η παραπάνω ημέρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του και για κάποιον άλλο λόγο: “Θυμάμαι που εκείνη την ημέρα είχαμε προγραμματισμένο συνέδριο με τη συμμετοχή υπουργών για τα προβλήματα του νησιού μας. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει για να συζητήσουμε ορισμένα ζητήματα. Τίποτε άλλο δεν μας είπε. Ακόμα και όταν ήμασταν στην αίθουσα συνεδριάσεων, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε μετά”, λέει ο κ. Πανηγύρης.

“Ξαφνικά, την ώρα που συζητούσαμε τα θέματα, χτύπησε το κινητό του Πρωθυπουργού. “Ναι, ναι, έρχομαι”, είπε στο συνομιλητή του και αμέσως σηκώθηκε και έφυγε. Εμείς κοιταζόμασταν μεταξύ μας και αναρωτιόμασταν τι είχε συμβεί. Ο κ. Παπανδρέου κατευθυνόταν πια προς το λιμάνι. Εμείς, πηγαίναμε πίσω του να δούμε τι είχε συμβεί. Στάθηκε μπροστά στην προβλήτα, στο σημείο όπου είχαν τοποθετηθεί οι κάμερες και ξεκίνησε να κάνει δηλώσεις. Εμείς κοιτούσαμε χωρίς να γνωρίζουμε γιατί υπήρχαν τόσες πολλές κάμερες, αλλά και τι ήταν αυτό που θα έλεγε στους δημοσιογράφους αφού το συνέδριο δεν είχε ολοκληρωθεί. Θυμάμαι τα λόγια του Πρωθυπουργού για την κρίση και την ένταξή μας στο Μνημόνιο αλλά δεν καταλάβαινα τι εννοούσε. Ποιος φανταζόταν τότε τι σήμαινε Μνημόνιο και τι θα ακολουθούσε για όλη την Ελλάδα;”, λέει ο πρώην δήμαρχος του Καστελλόριζου κ. Παύλος Πανηγύρης ο οποίος ζητάει από την επόμενη κυβέρνηση να πέσει πάνω από τα προβλήματα του τόπου του. “Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, ας δώσει λύση στα προβλήματα μας. Ας ασχοληθεί με τον τόπο μας και τους κατοίκους του νησιού μας”, προσθέτει ο κ. Πανηγύρης.