Διατήρηση του υφισταμένου καθεστώτος λειτουργίας των λιμένων

 

Τη  διατήρηση του υφισταμένου καθεστώτος λειτουργίας των λιμένων καθώς και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, απεφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, σύμφωνα με τις προτάσεις των περισσοτέρων μελών του συμβουλίου, όπως διεπιστώθη από την εκτενή συζήτηση του θέματος, πρώτου στην ημερήσια διάταξη, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ, σήμερα στη Ρόδο και με απευθείας συνδέσεις μέσω Skype, με τα μέλη Κυκλάδων.

Παρών στη συνεδρίαση και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις της Περιφέρειας στα σημαντικά ζητήματα της ημερήσια διάταξης με κυρίαρχα αυτά των λιμένων και των υδατοδρομίων.

Σύμφωνα με πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ  προκειμένου  να ξεκαθαρίσουν το σχέδιο διαχείρισης των πόρων  για τους λιμένες των νησιών, αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι τόσο της ΠΕΔ όσο και των δήμων ξεχωριστά, να επεξεργασθούν τη νομιμοποίηση- πιστοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Ενισχυτικά στην πρόταση του ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε το γεγονός ότι το  masterplan του Δήμου Ρόδου, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σχετικά με τη διαχείριση και χρηματοδότηση των λιμανιών, δεν έχει προχωρήσει ακόμα  από το Υπουργείο Υποδομών.

Την ανάγκη χάραξης λιμενικής ζώνης σε όλα  τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, καθώς υπάρχει υστέρηση στο θέμα αυτό σε πολλά εκ των νησιών τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Μιχάλης Χριστοδούλου.

Τον προβληματισμό του, σχετικά με την μορφή συνεργασίας που καλούνται να επιλέξουν οι δήμαρχοι των νησιών, αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των υδατοδρομίων, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την εκτενή συζήτηση του θέματος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Επεσήμανε δε ότι η επιλογή της μορφής και του σχεδίου συνεργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καθεστώς  λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων και κάλεσε τους  δημάρχους να εξετάσουν το θέμα και να καταθέσουν αρμοδίως συνολική πρόταση. Υπογράμμισε δε  ότι: «είναι αδιαπραγμάτευτο φορέας διαχείρισης των υδατοδρομίων να είναι τα  Λιμενικά Ταμεία».

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου συνεχίσθηκε μέχρι το απόγευμα, με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσια διάταξης

Να σημειωθεί ότι της συνεδρίασης της ΠΕΔ, προηγήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού ης ΠΕΔ για το 2015 και  ορίσθηκαν εκπρόσωποι στα υπηρεσιακά συμβούλια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.