Συνάντηση των επιμελητηρίων με τον Υφυπουργό Οικονομικών

                                                 

Τις θέσεις και τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία της χώρας, εξέθεσε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, με τον οποίον συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Τα θέματα που ετέθησαν στον αρμόδιο Υπουργό είναι τα εξής:

Η ανάγκη να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση στους ειδικούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει προφανείς επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ανταγωνιστικότητάς της στην τουριστική αγορά και κυρίως ως προς τις ανταγωνίστριες χώρες, Αίγυπτο και Τουρκία.

Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς και σταθερούς συντελεστές φορολόγησης, σε συνδυασμό με ένα τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη κάθε μορφής παραεμπορίου που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και μεγάλη απώλεια εσόδων από τα ταμεία του κράτους.

Καταπολέμηση των φαινομένων της λαθρεμπορίας, και  των εικονικών εξαγωγών αγαθών και καυσίμων που επιφέρει τεράστια «αιμορραγία» στα δημόσια έσοδα.

Μη απόδοση  ειδικού φόρου πετρελαίου με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.

Υπόψιν του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών τέθηκε επίσης το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η ανάγκη διευθέτησης των επιχειρηματικών αλλά και των προσωπικών (στεγαστικών) δανείων, καθώς και το πρόβλημα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, ζητήθηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε επίπεδα που οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Επ’ αυτού, κατατέθηκε η πρόταση για συσχετισμό του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα έχουν στενότερη, αμεσότερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε οι αλλαγές που θα γίνουν στη βάση των επιχειρηματικών προτάσεων να εξεταστούν γρηγορότερα, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι οι δεξαμενές καυσίμων σήμερα στην χώρα παραμένουν αχαρτογράφητες. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε να γίνει άμεσα η καταγραφή των δεξαμενών εμπορίας καυσίμων, προκειμένου να γίνουν ευκολότεροι οι έλεγχοι για την πάταξη της λαθρεμπορίας.