Δρομολόγηση λύσεων από τον Δήμο για τα προβλήματα της Παστίδας στην ετήσια λαϊκή συνέλευση

 

 

Η δρομολόγηση λύσεων από τη δημοτική αρχή, σε μία σειρά προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στη δημοτική κοινότητα της Παστίδας, η μεγάλη οικιστική ανάπτυξη που παρουσίασε την τελευταία δεκαετία, απετέλεσε το αντικείμενο της ετήσιας λαϊκής γενικής συνέλευσης , που πραγματοποιήθηκε,  μετά από πρόσκληση του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Παστίδας Σάββα Πάττα, χθες Κυριακή 1η Μαρτίου,στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Παστίδας.

Σ’ έναν αναλυτικό και εποικοδομητικό διάλογο, παρουσία του βουλευτού Δωδεκανήσου Νεκτάριου Σαντορινιού, του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, του αντιδημάρχου Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Άγγελου Ανανία, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Βασιλικής Ξεπαπαδάκη- Παπαδημητρίου, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και παραγωγικών τάξεων και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής, απόρροια της οικιστικής ανάπτυξης και επέκτασης που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.

 

Ο πρόεδρος της κοινότητας παρέθεσε σειρά καίριων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η Παστίδα  εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της  δόμησης, τα οποία σε μια πρώτη ιεράρχηση εστιάζονται:  στις οριοθετήσεις – διευθετήσεις ρεμάτων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, το δημοτικό φωτισμό,  το οδικό δίκτυο, την καθαριότητα και την προμήθεια κάδων σε όλη την έκταση της κοινότητας και την αστική συγκοινωνία.

Οι κάτοικοι λαμβάνοντας το λόγο εξέθεσαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους στο δήμαρχο ζητώντας τη δρομολόγηση λύσεων στα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

 

Ο δήμαρχος και τα άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με τη σειρά τους, απαντώντας αναλυτικά για καθένα από τα ζητήματα που του έθεσαν, ενημέρωσαν τη συνέλευση για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση επίλυσης των κύριων προβλημάτων.

Αναλυτικότερα: σε ότι αφορά την καθαριότητα ο κ. Χατζηδιάκος εξήγησε σε φορείς  και κατοίκους ότι έχει δρομολογηθεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Δήμου Ρόδου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το masterplan  για τη διαλογή στη πηγή. Γνώστης, επίσης των προβλημάτων του χωριού με την προηγούμενη θεσμική ιδιότητα του, ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο νέο σχολείο, το οποίο κατασκεύασε πριν από δύο χρόνια η Π.Ν.ΑΙ. , καθώς και τον καθαρισμό του ρέματος με εργολαβία της Περιφέρειας. Τέλος, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έθεσαν οι κάτοικοι.

Στις αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου και των αντιπλημμυρικών έργων  της Παστίδας με εργολαβίες, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου.Η δημοπράτηση τους, ύψους 220.000 ευρώ,  προγραμματίζεται για τον μήνα Απρίλιο. Θα ακολουθήσει σχεδιασμός προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ασφαλτοστρώσεις σε όλη την έκταση του οικισμού.

 

Για τα ζητήματα της οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων και τα σημαντικά θέματα της αντιπλημμυρικής προστασίας η εντεταλμένη σύμβουλος Βάσω Ξεπαπαδάκη ενημέρωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 . Υπογράμμισε δε ότι:

«επεξεργαζόμαστε τη υποβολή, σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πρότασης για την εφαρμογή  ενός καινοτόμου προγράμματος έγκαιρης  προειδοποίησης πλημμυρών».

 

Την ικανοποίηση τους  για την ανταπόκριση του δημάρχου και γενικότερα της δημοτικής αρχής, όχι μόνον στην πρόσκληση αλλά κυρίως στην άμεση διευθέτηση και τον προγραμματισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής, εξέφρασαν οι κάτοικοι, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Παστίδας,  μετά το πέρας της λαϊκής συνέλευσης.