Φροντίδα ηλικιωμένων από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ρόδου

 

 

Νοσηλευτική φροντίδα και εξυπηρέτηση δεκάδων ηλικιωμένων σε όλο το νησί της Ρόδου παρέχουν οι νοσηλευτές και γενικότερα το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», παρουσία της αντιδημάρχου Προστασίας & Προαγωγής Υγείας – Κοινωνικής Πολιτικής και γιατρού Άννας Ζωάννου, που σε καθημερινή βάση είναι στο πλευρό των ηλικιωμένων. Επισκέπτεται γέροντες και αδύναμους συμπολίτες μας, καταγράφοντας τις ανάγκες και  μεριμνώντας για την άμεση κάλυψη τους.

Στο πλαίσιο δε της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην πόλη της Ρόδου, η αντιδήμαρχος έχει ξεκινήσει νέα κατ’ οίκον περιοδεία στα επωφελούμενα άτομα του προγράμματος, που υλοποιεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας & Ανάπτυξης Δήμου Ροδίων «Α.Μ.Κ.Ε» στις περιοχές της Μέγγαβλης και της Μεσαιωνικής Πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» με την κ. Ζωάννου έχει υλοποιήσει παρόμοιες περιοδείες σε πολλά χωριά της Ρόδου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους τελευταίους έξι μήνες.

 

Ο νέος κύκλος περιοδειών ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 και αφορούσε ηλικιωμένα άτομα που επωφελούνται από το πρόγραμμα, στην περιοχή της Μεσαιωνικής Πόλης. Συνοδεία ψυχολόγου, οικογενειακής βοηθού, νοσηλεύτριας καθώς και της επιστημονικά υπεύθυνης της ΑΜΚΕ, η κ. Ζωάννου  επισκέφτηκε συνολικά 10 ηλικιωμένους, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει διεξοδικά μαζί τους για το βαθμό ικανοποίησής τους από το πρόγραμμα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το βαθμό ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, την συχνότητα επισκεψιμότητας από το προσωπικό.

Κατέγραψε τις ευρύτερες ανάγκες των ηλικιωμένων και μερίμνησε για την  άμεση κάλυψη των επειγουσών. Στην περιοχή της Μεσαιωνικής Πόλης, οι ηλικιωμένοι ήταν, κατά κοινή ομολογία, ευχαριστημένοι από την λειτουργία του προγράμματος. Τρείς περιπτώσεις επωφελούνται από τις υπηρεσίες του συσσιτίου που παρέχει ο ΔΟΠ σε καθημερινή βάση, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων,  η νοσηλευτική φροντίδα είναι πρωταρχική ανάγκη καθώς και η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων σε ψώνια, πληρωμές λογαριασμών, συνταγογραφίες,  μεταφορά σε νοσοκομεία και γιατρούς, καθώς είναι δύσκολη η μετακίνησή τους εκτός της περιοχής που διαμένουν.

 

Η δεύτερη περιοδεία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και αφορούσε στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν με το αυτοκίνητο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η κ. Ζωάννου συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, οικογενειακής βοηθού και της επιστημονικά υπεύθυνης της ΑΜΚΕ, επισκέφτηκε κατ’ οίκον 5 ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρίες. Οι επωφελούμενοι διαβιούν σε σπίτια που έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο, λόγω οικονομικής δυσπραγίας των επωφελουμένων και λαμβάνουν σε καθημερινή βάση φαγητό από το συσσίτιο. Η αντιδήμαρχος κατέγραψε τα προβλήματα συντήρησης που παρουσιάζουν τα σπίτια που διαμένουν οι ηλικιωμένοι λόγω παλαιότητας (υγρασίες,  ρωγμές κτλ) και υποσχέθηκε στους επωφελούμενους ότι θα ενημερωθεί σχετικά η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα σε συνολικό επίπεδο.

 

Την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή Μεσαιωνικής Πόλης, όπου εκτείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και συγκεκριμένα σε: Αγ. Νικόλαο,  Αγ. Δημήτριο, Σοφούλη και Ζέφυρος. Συνολικά το πρόγραμμα στην περιοχή αυτή εξυπηρετεί μέχρι σήμερα 45 ηλικιωμένους.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέγγαβλης και συγκεκριμένα σε: Ανάληψη, Αγ. Αναστασία, Αγ. Ιωάννη, Ροδίνι. Συνολικά το πρόγραμμα εξυπηρετεί στην περιοχή  40 ηλικιωμένους μέχρι σήμερα, είναι στελεχωμένο με κοινωνική λειτουργό, οικογενειακή βοηθό και νοσηλεύτρια.

 

Για τον τρόπο συμμετοχής των συγγενών και των ηλικιωμένων ατόμων (ωφελούμενοι-εξυπηρετούμενοι), στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» της πόλεως Ρόδου,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στα γραφεία του προγράμματος και συγκεκριμένα: Ταχ. Δ/νση: Γαβαλά 4-6, Μεσαιωνική Πόλης, τηλ: 22410-22135/22643,