«Θα διασφαλίσουμε φέτος  την ομαλή λειτουργία των αντλιοστασίων» διαβεβαιώνει  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης.

 

 

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για τα τσουχτερά πρόστιμα που επέβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη ΔΕΥΑΡ ,για την ρύπανση του περιβάλλοντος η διοίκηση της αναφέρει τα ακόλουθα:

Η  νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχει εκπονήσει  και πρόκειται να υλοποιήσει την μελέτη  ριζικής και οριστικής αναβάθμισης των προβληματικών αντλιοστασίων της  σε Ιαλυσό και Καλλιθέα. Η αναβάθμισης τους πρόκειται να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα,  βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επισκευής και προμήθειας νέων υλικών και  για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας  των αντλιοστασίων της ,  ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Ειδικότερα στον σχεδιασμό της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ    προβλέπεται να αναβαθμιστούν  και να   αντικατασταθούν  όλα τα συστήματα απόσμησης  στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ σε Ρόδο, Ιαλυσό και Καλλιθέα. Στο διαγωνισμό που θα διενεργήσει έγκαιρα η ΔΕΥΑΡ, εκτός από την προμήθεια των συστημάτων θα περιλαμβάνεται και η  προμήθεια των αναλωσίμων τους ενώ η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει την συντήρηση τους.

 

Σε ό,τι αφορά το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα της λυματολάσπης το θέμα είναι  σύνθετο  και  απασχολεί την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ από το 2005, που κατέθεσε το αίτημα   της παραχώρησης κατάλληλου οικοπέδου πλησίον του ΧΥΤΑ Ρόδου, στην Διεύθυνση Δασών. Ήδη έχει εκπονήσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για να προχωρήσει στην κατασκευή και  εγκατάσταση συστήματος  ηλικιακής ξήρανσης της λυματολάσπης προκειμένου το προϊόν που θα παράγεται  να είναι συμβατό και ασφαλές για τον ΧΥΤΑ και για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Να σημειωθεί ότι, το αίτημα προς την Διεύθυνση Δασών κατατέθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΡ θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του νησιού.

Πρόθεση της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΡ  όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κ. Δημήτρης Τσίκκης, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αποφυγή δυσφήμισης του νησιού την δυσλειτουργία των αντλιοστασίων για τα οποία δεν φέρει καμία ευθύνη αλλά προσπαθεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της να επιλύσει το πρόβλημα.

 

Τέλος η ΔΕΥΑΡ προτίθεται  φέτος να εκπονήσει masterplan για την χωροθέτηση όλων των βιολογικών καθαρισμών  στο σύνολο του νησιού.