Γ. Χατζημάρκος: «Η ανάκληση των κατανομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων θα ερημώσει τα εργοτάξια»

 

Ομόφωνη απόφαση της ΕΝΠΕ να μην ανακαλέσουν οι Περιφέρειες

 τις σχετικές πιστώσεις

 

Στην συνάντηση ΕΝ.Π.Ε. με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Κεντρικό θέμα στην συνάντηση απετέλεσε η από 2/4/15 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε μέχρι τις  3/4/15, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες της χώρας σε ανάκληση κατανομής των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους που δεν παρουσιάζουν βεβαιότητα άμεσης εκταμίευσης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι σε αντίθετη περίπτωση οι συγκεκριμένοι πόροι θα αναζητηθούν αυτόματα στις 19/4/15.

Την έντονη αντίθεσή  τους εξέφρασαν οι Περιφερειάρχες της χώρας για την παραπάνω απόφαση που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση τον Περιφερειακό θεσμό στην ουσιαστικότερη αρμοδιότητά του, αυτής της διαχείρισης του ΕΣΠΑ και ζήτησαν από τον Υπουργό την  άμεση ανάκληση της. Επιπλέον, τυχόν εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέο γραφειοκρατικό κυκεώνα την διαδικασία εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Υπουργείου για την έκδοση και αποστολή νέας διευκρινιστικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει την διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Το Δ.Σ. της  ΕΝ.Π.Ε, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, συνήλθε σε συνεδρίαση στα γραφεία της, στην οποία κατέληξε στα εξής:

 

1)          Θεωρεί θετική εξέλιξη την δέσμευση για έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης

2)          Παγώνει την ανάκληση των κατανομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων

3)          Δεσμεύεται να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και απορρόφηση των σχετικών πόρων

4)          Σεβόμενη την αυτοτέλεια του Περιφερειακού θεσμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο για να κερδίσουμε το μέλλον του τόπου μας.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σχολιάζοντας το περιεχόμενο και τον σκοπό της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, δήλωσε:

 

“Η εντολή ανάκλησης των πιστώσεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δόθηκε στις υπηρεσίες μας, χωρίς μάλιστα να κοινοποιείται στα γραφεία των Περιφερειαρχών, δεν απαντάται με επιχειρήματα περί ανακατανομών και επίσπευσης των έργων. Η πραγματικότητα είναι ότι τυχόν εφαρμογή της, θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε τέλμα και τα μόνα έργα που στην χώρα μας εκτελούνται ομαλά, αυτά του ΕΣΠΑ.  

Στηρίζουμε την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά από οποιοδήποτε άλλο φορέα και δεν θα δεχθούμε να είμαστε συνένοχοι στην ερημοποίηση των εργοταξίων αυτών των έργων. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης με αποκέντρωση και όχι πειράματα υπερσυγκέντρωσης στο κέντρο.

Η ομόφωνη απόφαση της ΕΝΠΕ, να μην προχωρήσουν οι Περιφέρειες στην ανάκληση των σχετικών πιστώσεων δείχνει και την απολαυστικότητα με την οποία θα στηρίξουμε την αυτοτέλεια μας και την ανάπτυξη του τόπου μας”.