Ανοίγει σιγά-σιγά το παράθυρο για την αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη δείχνουν οτι το Μέγαρο Μαξίμου τώρα το ξανασκέφτεται. Και μάλιστα όταν στο παρελθόν είχε “αδειάσει¨ την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.

Τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, συζητείται.

Συγκεκριμένα ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας στον Real FM τόνισε ότι «ησυζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κυρία Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ξεπεράσει το σκόπελο της αύξησης του ΦΠΑ που ζητούν οι Θεσμοί, προσανατολίζεται στην πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα (όχι της άγονης γραμμής) νησιά του Αιγαίου, που τώρα είναι χαμηλότερος σε ποσοστό 30% από τους συντελεστές που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον απαντώντας σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σχετικά με απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές των πρόωρων συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως αντίθετοι στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι τοπικοί φορείς, καθώς και οργανώσεις του τουρισμού.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το 2014 παρά τη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Μύκονο, τα έσοδα από το ΦΠΑ ήταν πεσμένα, πράγμα που δείχνει πως ο συνδυασμός της αύξησης του ΦΠΑ και του αποτελεσματικού ελέγχου μπορούν να φέρουν πολλά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

www.parapolitika.gr