Την Τετάρτη κατατίθεται το πόρισμα για τα “στημένα” του 2011

Την Τετάρτη (15/04) θα καταθέσει τελικά το πόρισμά του ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Παναγιώτης Πούλιος για την υπόθεση των «στημένων» του 2011 έπειτα από τις απαραίτητες διορθώσεις που έγιναν.

Αφού κατατεθεί η πρόταση του κ.Πούλιου στο Δικαστικό Συμβούλιο, στην συνέχεια θα πάρουν το πόρισμα στα χέρια τους οι δικηγόροι των ατόμων που παραπέμπονται σε δίκη  και τα ονόματά τους θα γνωστοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα είναι πάνω από 3.000 σελίδες, ενώ οι κατηγορούμενοι αναμένεται να είναι κοντά στους 180, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται μεγάλα ονόματα, τα οποία υπήρχαν στην αρχική άσκηση ποινικών διώξεων από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλημελλήματα έχουν παραγραφεί.

To ιστορικό της υπόθεσης των “στημένων αγώνων”

Πρόκειται για την υπόθεση που άρχισε τον Ιούνιο του 2011 με αφορμή το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, η οποία άσκησε δίωξη σε 83 φυσικά πρόσωπα με αδικήματα όπως σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία – δωροληψία, προσυνεννόηση αγώνων κ.ά.

Πολλοί απ’ τους κατηγορουμένους ήταν πρόεδροι ομάδων που αγωνίζονταν στη Σούπερ Λίγκα και σε μικρότερες κατηγορίες ενώ υπήρχαν και διαιτητές Σούπερ Λίγκας, υπάλληλοι της ΕΠΟ, προπονητές, ποδοσφαιριστές και άλλα πρόσωπα συνδεόμενα με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, είχε διαταχθεί η προσωρινή κράτηση 14 προσώπων και αρχικά, ως περιοριστικό μέτρο, είχε απαγορευθεί σε όλους τους διωκόμενους η έξοδος από τη χώρα.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονταν διάλογοι μεταξύ γνωστών παραγόντων της ΕΠΟ και ομάδων της Σούπερ Λίγκας που αφορούσαν προτιμήσεις διαιτητών, «παροχή προστασίας» σε διαιτητές, παράνομο στοιχηματισμό κ.λπ.

Σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης, το φθινόπωρο του 2013 έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δίκη που αφορούσε ένα σκέλος της υπόθεσης και κυρίως τη δράση του ισχυρού άνδρα της Καβάλας Μ. Ψωμιάδη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους Μ. Ψωμιάδη, Κ. Ριαβόγλου, Θ. Μητρόπουλο, Π. Αμανατίδη και Δ. Κωτούλα για την κατά περίπτωση χειραγώγηση έξι αγώνων πρωταθλήματος και Κυπέλλου την περίοδο 2009-2011.

Σε επίπεδο πειθαρχικών διαδικασιών, με πρωτοβουλία των τότε «ποδοσφαιρικών εισαγγελέων» της ΕΠΟ Ανδρ. Φάκου και Εμ. Αντωνακάκη ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και τιμωρήθηκαν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Β., η Καβάλα και Ηλιούπολη καθώς και οι πρόεδροί τους. Οσον αφορά στην πρόταση του κ. Πούλιου, πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει περίπου 180 πρόσωπα ως κατηγορούμενα, εκτείνεται σε περίπου 300 σελίδες, ενώ έχουν παραγραφεί όσες κατηγορίες υπήρχαν σε βαθμό πλημμελήματος.

soccerplus.gr