«Αν τον βάλεις στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ θα δείρω τον… και δε σας ξαναμιλάω»

Κατηγορίες σε 93 πρόσωπα για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008-2011 αποδίδει ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος στην πρόταση προς του Συμβούλιο Εφετών το οποίο θα αποφασίσει πόσοι, ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα οδηγηθούν σε δίκη ακόμα και αν η πρόταση του κ. Πούλιου ήταν γι’ αυτούς απαλλακτική.

Το πόρισμα εκτείνεται σε πάνω από 3.000 σελίδες και περιγράφει τρόπο δράσης δύο «εγκληματικών οργανώσεων» που μέσω των επικεφαλής τους χειραγωγούσαν και επομένως γνώριζαν τα αποτελέσματα αγώνων και εκ του ασφαλούς πόνταραν στο στοίχημα αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη. Συνολικά ο εισαγγελέας εφετών χαρακτηρίζει χειραγωγημένους 51 αγώνες της περιόδου 2008 – 2011.

Από την πρόταση του εισαγγελέα εφετών προκύπτει μείζων ηθικό θέμα για ηγεσία της Super League καθώς κατηγορούνται τρεις πρόεδροι ομάδων και ένας μεγαλομέτοχος, ενώ οι δύο απ’ τους τέσσερις κατέχουν αξιώματα στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

– Ειδικότερα, πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που κατέχει υψηλή θεσμική θέση αντιμετωπίζει
τις κατηγορίες α) της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού ποδοσφαιρικού αγώνα, από κοινού, κατά συρροή, και β) του παρανόμου στοιχήματος κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 16/2/2011 έως 12/3/2011, όσον αφορά στους χειραγωγημένους αγώνες.

– Ο μεγαλομέτοχος της ίδιας ΠΑΕ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού ποδοσφαιρικού αγώνα από κοινού, κατά συρροή, και β) του παρανόμου στοιχήματος (συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα μέσω παρενθέτων προσώπων δια διαδικτύου), κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 16/2/2011 έως 12/3/2011.

 Όπως αναφέρεται στην πρόταση του του κ. Πούλιου στόχος των παραγόντων της συγκεκριμένης ΠΑΕ στο διάστημα της δράσης τους το 2011 ήταν να διατηρήσουν με αθέμιτους τρόπους την ομάδα τους που κινδύνευε με υποβιβασμό, στη Σούπερ Λίγκα.

– Πρόεδρος άλλης ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που επίσης κατέχει υψηλή θέση στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού (ποδοσφαιρικού) αγώνος και της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση, αναφορικά με τον παράνομο στοιχηματισμό.

– Ο πρόεδρος της τρίτης ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας, για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού (ποδοσφαιρικού) αγώνος, η οποία φέρεται, ότι τελέσθηκε απ΄ αυτόν και της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, κατ΄ εξακολούθηση.

“Eγκληματική οργάνωση”

Στην πρόταση απευθύνεται και η κατηγορία της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, την αντιμετωπίζουν ένας πρώην πρόεδρος ΠΑΕ που σήμερα αγωνίζεται στην Φούτμπολ Λιγκ και ένας πρώην ισχυρός ανδρας ομάδας που πλέον δεν αγωνίζεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Διεθνής ποδοσφαιριστής

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατηγορούνται βρίσκεται εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της Εθνικής ομάδας ο οποίος κατά την περίοδο 2008 – 2011 αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, κατ΄ εξακολούθηση, (αναφορικά με τις μερικώτερες πράξεις, τις φερόμενες ως τελεσθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011).

Κατηγορούμενοι διαιτητές

 Επίσης κατηγορούνται δύο πρώην διαιτητές της Φούτμπολ Λιγκ για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνος, από την οποία το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα επήλθε.

Ποιοί απαλλάσσονται

Απαλλακτική είναι η πρόταση του κ. Πούλιου, μεταξύ άλλων, για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη, της Φούτμπολ Λιγκ Σπύρο Καλογιάννη, τον γ.γ. της ΕΠΣ Πειραιά Ι. Σπάθα και για τους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας Γιάχο, Καλογερόπουλο και Δημητρόπουλο, τους του βοηθούς διαιτητές Βερρή και Κουτσουμπού καθώς και για τον πρώην διαιτητή Καλόπουλο.

Απειλές
Επίσης γίνεται αναφορά σε απειλές από κατηγορούμενο σε μέλη της ΕΠΟ και της ΚΕΔ με στοχό τον ορισμό συγκεκριμένων διαιτητών ή τον μη ορισμό άλλων σε μια σειρά αγώνων διαφορετικών ομάδων.

Συγκεκιριμένα στην πρόταση, ως προς τις απειλές κατηγορούμενου με σκοπό τον ορισμό διαιτητών αναφέρονται τα εξής:

– Την 22/1/2011, απείλησε τον Π. Κ. (Γενικό Διευθυντή της ΕΠΟ), προκειμένου να τον εξαναγκάσει να επιτρέψει την είσοδό του στα γραφεία του παρατηρητού και των διαιτητών του ποδοσφαιρικού αγώνος μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ – Ολυμπιακού Βόλου, ο οποίος διεξήχθη στις 22/1/2011. Επί πλέον δε, απείλησε τον παρατηρητή και τους διαιτητές του ανωτέρω αγώνος, για να τους εξαναγκάσει να ευνοήσουν στον ανωτέρω αγώνα την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου.

– Την 1/2/2011, απείλησε αρμόδιο παράγοντα για τον ορισμό διαιτητών των ποδοσφαιρικών αγώνων, προκειμένου να εξαναγκάσει αυτόν να μην ορίσει τον διαιτητή Σιδηρόπουλο, για να διευθύνει τον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, αλλά να ορίσει ως διαιτητή στον αγώνα αυτόν ένα εκ των Γιάχου, Παμπορίδη ή κάποιον τρίτο, να ορίσει δε τον διαιτητή Σιδηρόπουλο στον αγώνα μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, (ο οποίος θα διεξήγετο την επομένη αγωνιστική),

– Την 2/2/2011, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γ. Γ. (επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας – ΚΕΔ), απείλησε αυτόν με τη φράση «Θα γίνει της πουτάνας», αναφορικά με τον ορισμό του διαιτητού Ανδρονικίδη.

– Την 7/2/2011, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ν. Ζ., απείλησε τον Μ. Κ. (πρώην προπονητή της Κ…, ομάδος της Γ΄ Εθνικής, και πρώην παίκτη της ΑΕΚ), με την φράση: «Πάρε τον Π. και πες του να πάρει τον Κ. να του πει να μην κάνει καμία μ… και έρθει εδώ στον Β., θα φάει και πολύ ξύλο, είναι όλοι απλήρωτοι και ό,τι του πει ο Γ. είναι ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν έχει καμία τύχη πες του. Και είναι και σε κόντρα και με μένα, θα τον πολεμήσω εγώ πες του. Τώρα πες του να τον ειδοποιήσει μη τυχόν και έρθει».

– Την 3/3/2011, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σ. Π., (Πρόεδρο της ΕΠΟ), απείλησε αυτόν αναφορικά με τον ορισμό του διαιτητού Ζαχαριάδη στον αγώνα μεταξύ των ομάδων Πανσερραϊκού – Ολυμπιακού Βόλου.
Σε άλλο σημείο του πρότασης του Εισαγγελέα Εφετών Π. Πούλιου αναφέρεται:

“Στην Αθήνα, την 1/2/2011, με πρόθεση, χρησιμοποιώντας απειλή σωματικής βίας ή άλλης παρανόμου πράξεως, εξανάγκασε άλλον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή, για τις οποίες ο παθών δεν έχει υποχρέωση και συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, με πρόθεση, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με αρμόδιο για τον ορισμό διαιτητών των ποδοσφαιρικών αγώνων παράγοντα (τα στοιχεία της ταυτότητος του οποίου δεν διακριβώθηκαν κατά την κυρία ανάκριση), προκειμένου να εξαναγκάσει αυτόν, να μην ορίσει τον διαιτητή Σιδηρόπουλο, για να διευθύνει τον αγώνα μεταξύ των ομάδων ¨ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ¨, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθή και διεξήχθη την 6-2-2011 με αποτέλεσμα 0-1, αλλά να ορίσει ως διαιτητή στον αγώνα αυτόν έναν εκ των διαιτητών Γιάχου, Παμπορίδη ή κάποιον τρίτο, να ορίσει δε τον διαιτητή Σιδηρόπουλο, στον αγώνα μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, (ο οποίος θα διεξήγετο την επομένη αγωνιστική), απείλησε αυτόν, με χρήση σωματικής βίας ή άλλη παράνομη πράξη, στρεφομένη σε βάρος αυτού (παράγοντος διαιτησίας) ή τρίτου (τα στοιχεία της ταυτότητος του οποίου δεν διακριβώθηκαν κατά την κυρία ανάκριση), και δη απευθύνοντας σε αυτόν την φράση «αν τον βάλεις θα δείρω τον (ακατάληπτο) και δε σας ξαναμιλάω κιόλας», και τοιουτοτρόπως χρησιμοποώντας, κατά τα ανωτέρω απειλή σωματικής βίας ή άλλης παρανόμου πράξεως, κατ’ αυτού ή τρίτου, εξανάγκασε αυτόν (αρμόδιο για τον ορισμό διαιτητών των ποδοσφαιρικών αγώνων παράγοντα), να μην ορίσει ως διαιτητή στον ανωτέρω αγώνα, μεταξύ των ομάδων ¨ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ¨, τον διαιτητή Σιδηρόπουλο, αλλά να ορίσει ως διαιτητή στον αγώνα αυτόν τον Τριτσώνη”.

soccerplus.gr