Κοντονής: Ελεγχόμενο αυτοδιοίκητο

Στα πορίσματα της Δικαιοσύνης για τις εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο ποδόσφαιρο, στις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι συζητήσεις με την ΕΠΟ σχετικά με τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου αλλά και στο ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, στη συνεντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την κατάργηση του άρθρου που αφορά στο “αυτοδιοίκητο” της ΕΠΟ.

– Για το αυτοδιοίκητο, τόνισε πως: «Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Εν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν απο τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται απο το ελβετικό δίκαιο.

Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή απο τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετά απά δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».

-Για τυχόν τιμωρίες και την πιθανότητα αποκλεισμού ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διευκρίνισε πως: «Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί».

Για τη συνεργασία του με την ΕΠΟ, απάντησε: «Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δε σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες απο την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και απαντήσεις».

Για τις παρατηρήσεις της UEFA σχολίασε: «Είναι εποικοδομητικές οι παρατηρήσεις από την UEFA και κάποιες από αυτές ίσως συμπεριληφθούν στο νόμο».

Κατά την αποχώρησή του, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ο κ. Κοντονής δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά της UEFA και δεν θα υπάρξει θέμα τιμωρίας ομάδων, όμως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωθεί, τότε η Κυβέρνηση θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει.

Τέλος, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο νομοσχέδιο μετά και την παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ και τις ΦΙΦΑ, τόνισε ότι: «Δεν θα γίνουν θεμελιώδης μετατροπές, αλλά θα γίνει μία προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις, ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους λόγους που κρίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα αναγκαία».