Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… καριέρας

Από τον Παππά και τον Τζέιμς, στον Σφαιρόπουλο και τον Λυκογιάννη. Ο Κολοσσός ανοίγει… πόρτες και το www.sport-fm.gr θυμάται περιπτώσεις που οι Ροδίτες αποτέλεσαν το… σκαλί στην επαγγελματική καριέρα! 

Συνήθως, ο σπουδαστής που θα πάρει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο θα κάνει ένα μεταπτυχιακό. Ή καλύτερα, για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του γιατρού, θα πρέπει να κάνει το αγροτικό του. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο ελληνικό μπάσκετ με τον Κολοσσό! 

Μετά το τέλος των υποχρεώσεών του με την ομάδα της Ρόδου ο Άρης Λυκογιάννης συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό για να εργαστεί στο τεχνικό τιμ του «τριφυλλιού», πλάι στον Σωτήρη Μανωλόπουλο. 

Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που κάποιος αθλητής ή προπονητής ήταν στην ομάδα από τα Δωδεκάνησα, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε το «διαβατήριο» για το επόμενο –μεγάλο- βήμα στην καριέρα του! 

Έτσι, με αφορμή την πρόσληψη του Άρη Λυκογιάννη από τους «πράσινους», το www.sport-fm.gr θυμήθηκε κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Αρχικά, μιας και η τελευταία αφορά προπονητή, δύο είναι τα ονόματα κόουτς που βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες, έχοντας υπηρετήσει στο «Βενετόκλειο». 

Πρώτος, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Μετά από μία τριετία (2005-08) στο τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού ως βοηθός ανέλαβε τον πάγκο του Κολοσσού. Επί των ημερών του οι «θαλασσί» έπαιξαν όμορφο μπάσκετ με αποκορύφωμα την κατάληψη της έκτης θέσης στην κανονική διάρκεια τη σεζόν 2009/10. Το 2011 αποχώρησε από την ομάδα της Ρόδου για να μπει στο τεχνικό επιτελείο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στη συνέχεια να εργαστεί για μία διετία στον Πανιώνιο (2012-14) και σήμερα να επιστρέψει ως πρώτος προπονητής στην ομάδα του Πειραιά. 

Επόμενος είναι ο Δημήτρης Πρίφτης. Τη σεζόν 2013/14 ανέλαβε τον πάγκο του Κολοσσού και μετά το τέλος των υποχρεώσεών του, ο Παναθηναϊκός τον προσέλαβε ως βοηθό του Φραγκίσκου Αλβέρτη, ύστερα από την αποπομπή του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Έλληνας προπονητής κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους «πράσινους» και φέτος έχει οδηγήσει τον Άρη σε μία πολύ καλή χρονιά, η οποία συνεχίζεται στα playoffs. 

Τώρα, η σειρά των παικτών… 

Ο Νίκος Παππάς είχε δείξει από… Έφηβος κιόλας πως μπορεί να σταθεί σε μεγάλη ομάδα. Το 2008 τον απέκτησε η Μπιλμπάο, ωστόσο εκεί δεν κατάφερε να βρει ρόλο, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί δανεικός στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όμως, ούτε στη «βασίλισσα» κατάφερε να… στεριώσει και έτσι το 2009 μετακόμισε στη Ρόδο και τον Κολοσσό. Εκεί, ο Έλληνας γκαρντ έμεινε μέχρι το 2011, όπου «ανδρώθηκε» μπασκετικά, πήρε περισσότερες εμπειρίες, εκτοξεύοντας παράλληλα τις μετοχές του! Η συνέχεια είχε μόνο… ανηφόρα για τον Παππά, ο οποίος μετά από τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, το 2013 έκανε το τεράστιο «βήμα» φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. 

Παράλληλα με τον Νίκο Παππά και συγκεκριμένα τη σεζόν 2009/10, στον Κολοσσό Ρόδου ήταν ο Ρόμπερτ Ντόζιερ. Στην ομάδα από τα Δωδεκάνησα ο Αμερικανός φόργουορντ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ερχόμενος από το κολέγιο του Μέμφις. Τη χρονιά εκείνη, ο Ντόζιερ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να «κερδίσει» ένα καλύτερο συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ. 

Πριν τους Δημήτρη Πρίφτη και Άρη Λυκογιάννη, υπήρξαν δύο παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Ρόδος-Αθήνα και στην προκειμένη περίπτωση, ΟΑΚΑ και Παναθηναϊκός. Ο λόγος φυσικά, για τους Πατ Καλάθη και Στίβεν Σμιθ. Ο πρώτος, αδερφός του Νικ, είχε πραγματοποιήσει πολύ καλό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Κολοσσού τη σεζόν 2010/11, με τους «πράσινους» να τον κάνουν δικό τους την επόμενη. 

Ο δεύτερος αγωνίστηκε στη Ρόδο τη σεζόν 2008/09, όπου αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ (384 π.) της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, χάνοντας την πρώτη θέση για μόλις 15 πόντους από τον Άντονι Γκράντι (399 π.) του Πανελληνίου. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός φόργουορντ στάθηκε άτυχος με κάποιους τραυματισμούς, ωστόσο ο Παναθηναϊκός τον είχε… σταμπάρει ήδη και τον απέκτησε το 2011/12. 

Ένας άλλος παίκτης που χρησιμοποίησε ως… σκάλα τον Κολοσσό για την επαγγελματική ανέλιξή του ήταν ο Σκότι Χόμπσον. Ο Αμερικανός γκαρντ υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο της καριέρας του με την ομάδα της Ρόδου τη σεζόν 2011/12. Η συνέχεια είχε Αναντολού Εφές, ένα μικρό πέρασμα από τους Καβαλίερς και ένα μεγαλύτερο από την αναπτυξιακή λίγκα του NBA, για να βρεθεί στις μέρες μας στην Ισπανία και τη Λαμποράλ Κούτσα, στην οποία υπέγραψε τον Απρίλη. 

Τελευταίος και ίσως… καλύτερος από τους προαναφερθέντες παίκτες, είναι ο Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε το φετινό καλοκαίρι από τον Κολοσσό, ωστόσο μόλις οκτώ αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη θαλασσί φανέλα ήταν αρκετοί για να ακουστούν οι «σειρήνες» από την Ευρώπη. Τελικά, κατέληξε στη Λαμποράλ Κούτσα, με την οποία διέπρεψε στην Ευρωλίγκα και εξακολουθεί να κάνει το ίδιο και στο καλύτερο πρωτάθλημα της «Γηραιάς Ηπείρου», το ισπανικό. 

Αναμφίβολα, ο Κολοσσός αποτελεί ένα υπόδειγμα ομάδας. Η πορεία όλων αυτών των ετών στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τη διοικητική σταθερότητα και την υγεία που βγάζει –συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της εξαιρετικής φετινής χρονιάς- καθιστούν τους Δωδεκανήσιους στα λαμπρά παραδείγματα του μπάσκετ της χώρας μας. 

Και όπως προδίδει η πορεία αρκετών που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη ομάδα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το… πήδημα στην επαγγελματική τους καριέρα! 

sport-fm.gr