Φραγμό σε υποβιβασμούς για σβήσιμο χρεών

Tροποποιεί τον ΚΑΠ η Ομοσπονδία για τους υποβιβασμούς – επιλογή στην πρώτη τη τάξει ερασιτεχνική κατηγορία

Φραγμό στις περιπτώσεις τύπου ΑΕΚ, Άρη και άλλων ομάδων που από το 2013 όταν ενοποιήθηκε η Γ’ με την Δ’ Εθνική και έγιναν ερασιτεχνική κατηγορία, επιλέγουν κάνοντας χρήση του νόμου και των κανονισμών να αγωνίζονται σε αυτήν ώστε να σβήσουν τις οφειλές τους και να έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην Super League μέσα σε δυο χρόνια, ετοιμάζεται να βάλει η ΕΠΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Δ.Σ της ΕΠΟ στις 10 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πρόταση τροποποίησης του ΚΑΠ σύμφωνα με την οποία όποια ομάδα που υποβιβάζεται ή ανέρχεται κατηγορία και επιλέγει να μην αγωνιστεί σε αυτήν αλλά στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, δεν θα δύναται για τρία χρόνια να ανέβει κατηγορία και εφόσον ανέβει, εφόσον θέλει να αγωνιστεί με την ονομασία και το σύμβολο που είχε, ακόμα κι αν έχει αλλάξει ΑΦΜ θα πρέπει να εξοφλήσει οφειλές προς παίκτες, προπονητές και διαμεσολαβητές που είχε όταν επέλεξε να αγωνιστεί στην Γ’ Εθνική. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει ονομασία και σύμβολο.

Επίσης συνδυαστικά με την παραπάνω πρόταση η οποία αποτελεί πρόπλασμα, αναμένεται να προβλέπονται ποινές σε φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτές τις ομάδες ή με ομάδες που αποχώρησαν από τα πρωταθλήματα που αγωνίζονταν πριν αυτά ολοκληρωθούν.

Τέλος εξετάζεται όταν μια ομάδα αποφασίζει ενώ βαθμολογικά δεν έχει υποβιβαστεί, να αγωνιστεί στην Γ΄ Εθνική προκειμένου να σβήσει τα χρέη της αλλάζοντας ΑΦΜ να επιστρέψει στα επαγγλματικά πρωταθλήματα να μην υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική αλλά στο τοπικό πρωτάθλημα.

Στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί και ο Υφ. Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα περάσει σχετικό νόμο τροποποιώντας τον υφιστάμενο που με την σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ άνοιγε αυτό το παράθυρο.

Ο νόμος θα ισχύσει για τις περιπτώσεις ομάδων που πιθανόν ακολουθήσουν αυτήν την πορεία μετά το τέλος της σεζόν 2015 – 2016.

Επίσης σε δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Κοντονής έχει υποστηρίξει τα εξής: «Είναι όνειδος για ένα ευνομούμενο κράτος και για ένα κράτος δικαίου να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δηλαδή μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία μετά από τις επιλογές των διοικούντων της να πέφτει στη πολύ χαμηλή κατηγορία, στην ερασιτεχνική και μετά από μερικά χρόνια να αποκαθίσταται σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς να υπάρχει κανέναν κόστος. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί και ανοιχτά ζητήματα. Δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, θα προβλέψουμε μια ρύθμιση για τους πάντες, από εδώ και πέρα για να μη φανεί ότι μεροληπτούμε προς όφελος κάποιου».

Soccerplus.gr