Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

 

 

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, η οποία επαναλειτουργεί από σήμερα, συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Αγαπητός Παλλάς, το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του Περιφερειάρχη, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χρήστου Ευστρατίου και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη.

 

Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης κλείνει μια μακρά περίοδος προσπάθειας να ξεπεραστούν τα νομικά και διοικητικά προβλήματα, προκειμένου να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ,  για διάστημα τεσσάρων μηνών τουλάχιστον.

 

Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας προς τους 59 εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ιδιαίτερα ευχάριστη για το νησί της Ρόδου.

 

«Είμαστε έτοιμοι νομικά, διοικητικά και οικονομικά να ξεκινήσουμε από αύριο. Κανένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε δεν στάθηκε ικανό να κάμψει την απόφασή μας να ενεργοποιηθεί ξανά η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και να μπει σε μια άλλη λογική. Μετά το πρώτο βήμα, από σήμερα κιόλας, το επόμενό μας στοίχημα και η πολιτική βούλησή μας είναι, αυτός ο ζωντανός οργανισμός που λέγεται ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, να λειτουργήσει κατά τον μέγιστο δυνατό χρόνο. Από τώρα εξετάζουμε τους τρόπους να παρατείνουμε και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας, με τις πρώτες ιδέες να έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι» ανέφερε.

 

Όπως εξήγησε, το αντικείμενο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έχει πλέον διευρυνθεί . Στο νέο πλαίσιο της λειτουργίας της, θα συγκροτηθούν άμεσα  συνεργεία που θα παρεμβαίνουν καθημερινά σε όλους τους τομείς που περιγράφονται στην Προγραμματική Σύμβαση.  «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα και οι ανοιχτές πληγές στο νησί και έχουμε ανάγκη από τον μηχανισμό ο οποίος θα μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από αύριο θα βρίσκεται στους δρόμους όπου καθημερινά θα δίνει την μάχη με όλα τα προβλήματα, ακόμη και τα πιο απλά, που επί χρόνια αναίτια συζητάμε, χωρίς να μπορούμε να τα επιλύσουμε» είπε ο κ. Χατζημάρκος,  φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις λακκούβες στο  οδικό δίκτυο του νησιού, «μια συζήτηση που μας υποτιμά όλους».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ. Αγαπητός Πάλλας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο  κ. Χρήστο Ευστρατίου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας για την καθοριστική συμβολή τους στην επαναλειτουργία της Εταιρείας και για την χρηματοδότησή της. Ζήτησε από τους εργαζόμενους να είναι συνεπείς και να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα δράσης που θα καταρτισθεί «για να μπορεί η Περιφέρεια να μας ξαναστηρίξει», όπως είπε.

 

Η Προγραμματική Σύμβαση

 

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, η οποία έχει τετράμηνη διάρκεια,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την χρηματοδότηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με το ποσό των 350.000 ευρώ για το έτος 2015.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει:

  • Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου με συντονισμένες παρεμβάσεις (μελέτες, προγράμματα, έργα, υπηρεσίες) σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες
  • Την προστασία των ακτών και της θάλασσας από την ρύπανση και την λήψη μέτρων πρόληψης της ρύπανσης
  • Καθαρισμό πρανών των ασφάλτινων και μη οδοστρωμάτων
  • Καθαρισμό φρεατίων, πάρκων, νησίδων κεντρικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, ρείθρων και ερεισμάτων
  • Κλαδεύσεις δένδρων εντός των αστικών περιοχών, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο
  • Συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης
  • Διοργάνωση εκστρατειών των ακτών του νησιού
  • Εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος