Εντυπωσιακή και στον Ηράκλειο η Νικόλ Κυριακοπούλου

Μπροστά σε περίπου 7.000 θεατές αγωνίστηκαν σήμερα τα μέλη της ελληνικής ομάδας, στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στο πανέμορφο Παγκρήτιο στάδιο με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται σε…πολύ καλή κατάσταση, μπήκαν οι βάσεις για τη διεκδίκηση της ανόδου στη Σούπερ Λίγκα. Εξαιρετική εικόνα και η παιδική κερκίδα, που έγινε προκειμένου να φέρει μικρά παιδιά κοντά στο στίβο. Η ομάδα μας συγκέντρωσε 174 βαθμούς, επίδοση που της έδωσε την δεύτερη θέση, πίσω από την ομάδα της Τσεχίας, που έχοντας έρθει με τα δυνατά της ομάδας είναι το φαβορί για την πρώτη θέση. Οι Τσέχοι συγκέντρωσαν 192 βαθμούς. Παρά τα προβλήματα, οι Πορτογάλοι ολοκλήρωσαν στην 3η θέση την πρώτη ημέρα με 153 βαθμούς.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με την παρέλαση των σημαίων των εθνικών ομάδων.Τις σημαίες μετέφεραν στον αγωνιστικό χώρο άνδρες και γυναίκες, που φορούσαν παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου και της ΕΑΑ και φυσικά του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, που ήταν εκείνος που έδωσε το σύνθημα της έναρξης των αγώνων.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ. Η πρωταθλήτρια μας, αφού εξασφάλισε τον αγώνα στα 4,65 μ. και έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει χωρίς απώλειες τα 4,35 μ., 4,45 μ. και 4,55 μ., τοποθέτησε τον πήχη στα 4,82 μ., προκειμένου να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ (4,82 μ.) και να γίνει η κορυφαία αθλήτρια στον κόσμο (4,81 μ.). Η αθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη, μπορεί να μην τα κατάφερε, ομως, ολοκλήρωσε απόλυτα επιτυχημένα τον αγώνα της.

Μπορεί να ξεκίνησε μουδιασμένα τον αγώνα, ωστόσο ο Λούης Τσάτουμας, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε στη διάρκεια της σεζόν, κατάφερε στο τρίτο του άλμα να προσγειώθει στα 7,77μ., να βελτιώσει το φετινό του  7,74 μ. και να χαρίσει τους 12 βαθμούς στην Ελλάδα. Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού είχε ακόμη άλματα στα 7,45 μ., 7,53 μ. και 7,33 μέτρα. Δεύτερος με 7,73 μ. ήταν ο Τσέχος Ράντεκ Γιούσκα και τρίτος ο Μπρούνο Κόστα με 7,62 μέτρα.

Γρήγορη κούρσα έγινε στα 100 μ. των ανδρών με τον Λυκούργο Τσάκωνα να τερματίζει πρώτος, με 10.33 και να αφήνει δεύτερο τον Πορτογάλο Γιαζάλντες Νασκιμέντο με 10.38. Ο ιδιαίτερα φορμαρισμένος φέτος Τσουράντι Μαρτίνα ήταν τρίτος με 10.41.

Η Βούλα Παπαχρήστου στην πρώτη της εμφάνιση με την εθνική ομάδα, μετά από μεγάλο διάστημα ήταν νικήτρια με 13,99 μ., από το 4ο και τελευταίο της άλμα. Η Ελλήνιδα με το που τερμάτισε έβγαλε το νούμερο της, το γύρισε και το έδειξε στην καμέρα. Η αθλήτρια είχε γράψει στο πίσω μέρος το όνομα της κόρης της, Κωνσταντίνα – Αθανασία και είχε ζωγραφίσει ενα χαμογελαστό πρόσωπο. Δεύτερη με 13,78 μ. ήταν η Σουζάνα Κόστα (Πορτογαλία) και τρίτη η Κριστίνα Μπουγίν (Ρουμανία) με 13,59 μ.

Ιδαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της κούρσας του Περικλή Ιακωβάκη. Ο πρωταθλητής μας αποθεώθηκε από τους φιλάθλους στο στάδιο, κέρδισε το ζεστό τους χειροκρότημα και ανταπέδωσε με την τρίτη θέση στη σειρά του με 51.33. Ο Ιακωβάκης με το που τερμάτισε χαιρέτισε τον κόσμο και έπειτα φίλησε τον αγωνιστικό χώρο. Αύριο ο Ιακωβάκης θα πραγματοποιήσει με την ομάδα 4Χ400μ. την τελεταία του κούρσα με τα χρώματα της εθνικής ομάδας. Την καλύτερη επίδοση από τις δύο σειρές σημείωσε ο Εσθονός Μάγκι Ράσμους με 49.59. Δεύτερος με 49.66 ήταν ο Τόμας Μπαρ (Ιρλανδία).

Παλικαρίσιο αγώνα έκανε ο Κώστας Μπανιώτης, που φρόντισε να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, στον αγώνα στόχο. Ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου ήταν δεύτερος στο ύψος με 2,28 μ., επίδοση που αποτελεί φετινό του ρεκόρ και επιβεβαιώνει το όριο συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου. Ο πρωταθλητής μας, ο οποίος είχε χάσει δύο άλματα στα 2,20 μ. και ένα στα 2,24 μ. (βάσει κανονισμών οι αθλητές είχαν δικαιωμα 4 άκυρα άλματα), στη συνέχεια απέτυχε στην μία του προσπάθεια στα 2,30 μέτρα. Νικητής με φετινό ρεκόρ ήταν ο Γιάροσλαβ Μπάμπα, ο οποίος πέρασε τα 2,30 μ. και τρίτος ο Ρουμάνος Μιχαί Ντονισάν (2,24 μ.).

Στη σφυροβολία των Ανδρών, ο Μιχάλης Αναστασάκης βελτίωσε στην πρώτη του βολή το ατομικό του ρεκόρ. Ο αθλητής του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου ξεκίνησε τον αγώνα του με 72,55 μ., επίδοση καλύτερη από το 72,40 μ., το οποίο σημείωσε φέτος. Ο αθλητής μας τελικά κατέλαβε την δεύτερη θέση στο αγώνισμα και έδωσε πολύτιμους βαθμούς (11) στην Ελλάδα. Νικητής του αγώνα ήταν ο Τσέχος Λούκας Μελίχ με 74,84 μ., από την τρίτη του βολή και τριτος ο Λετονός Ιγκόρ Σοκόλοβ (69,94 μ.).

Δεν χρειάστηκε να κυνηγήσει το φετινό της 57,50 μ. η Σοφία Υφαντίδου, για να προσφέρει πολύτιμους βαθμούς την ελληνική ομάδα. Η 30χρονη ήταν τρίτη με 55,58 μέτρα. Νικήτρια ήταν η σπουδαία Μπάρμπαρα Σποτάκοβα, που επικράτησε με 62,56 μέτρα.

Μπορεί η σύνθεση της ομάδας 4Χ100 μ. των γυναικών να χρειάστηκε να αλλάξει τελευταίας στιγμής, εξαιτίας μιας ενόχλησης, που άφησε εκτός την Ελισάβετ Πεσιρίδου, παρόλα αυτά η τετράδα των Μαρια Γάτου, Γεωργίας Κοκλώνη, Ανδριάνας Φέρρα και Μαρίας Μπελιμπασάκη ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Τα κορίτσια ήταν πρώτες στη σειρά τους και δέυτερες στο σύνολο με 43.80, επίδοση που τους επιτρέπει πλέον να σκέφτονται ακόμη και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου. Οι καλές αλλαγές μεταξύ των αθλητριών, αλλά και η γενικότερη καλή εικόνα και των τεσσάρων αθλητριών έφεραν το θετικό αποτέλεσμα. Η ανίκητη ομάδα της Ολλανδίας πέτυχε 39.23 με την Ντάφνι Σίπερς να τρέχει δεύτερη. Τρίτη ομάδα ήταν η Ελβετία με 44.07. Στους άνδρες οι Παναγιώτης Ανδρεάδης, Βασίλης Κρεμμύδας, Γιάννης Νυφαντόπουλος και Κώστας Δουβαλίδης ήταν τρίτοι με 40.06. Νικήτρια ομάδα ήταν η Ολλανδία (39.23) και δεύτερη η Ελβετία (40.00).

Η Εφη Θεοδώρου προσπάθησε όμως δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εμφάνιση κοντά στο ατομικό της ρεκόρ, καθώς σκόνταψε και έπεσε στο 10ο εμπόδιο και τερμάτισε τελικά στην έκτη θέση της σειράς της με 60.90 και την 11η στο σύνολο. Νικήτρια της σειράς ήταν η Τσέχα πρωταθλήτρια Ζουζάνα Χέζνοβα με 55.11.

Το φετινό του ρεκόρ, στον αγώνα στόχο της χρονιάς κατάφερε να βελτιώσει ο Ανδρέας Δημητράκης στα 1.500 μέτρα. Ο αθλητής του Μιχάλη Αναγνώστου ήταν τέταρτος με 3.42.47 σε μια κούρσα όπου ο Τούρκος Τανούι Οζμπιλέν, ο οποίος ήταν τελικά νικητής με 3.38.03.

Στην πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, ο Νίκος Σκαρβέλης κατέλαβε την έκτη θέση με 18,40 μ. και πρόσφερε στην Ελλάδα επτά πολύτιμους βαθμούς. Νικητής του αγώνα ήταν ο Τσέχος Τόμας Στάνεκ με 19,67 μ.

Δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε η Μαρία Μπελιμπασάκη, που ήταν 4η με 11.61. Νικήτρια με 11.12 ηταν η κορυφαία Ντάφνι Σίπερς από την Ολλανδία με 11.12.

Μάχη έγινε στα τελευταία μέτρα στα 800 μ. των γυναικών, με τις αθλήτριες που διεκδικούσαν την τρίτη θέση. Η Ρενέ Εικενς τερμάτισε τελικά τρίτη με 2.03.32, μία θέση πίσω ήταν η Μάουρερ Κόστερ (Ολλανδία) με 2.03.36 και έπειτα η Ελληνίδα Ελενα Φιλάνδρα με την  ιδια επίδοση. Νικήτρια της κούρσας ήταν το φαβορί, η Σελίνα Μπούχελ με 2.00.56.

Η Ειρήνη Βασιλείου παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του κόσμου στις εξέδρες και το πλήρωσε στα τελευταία μέτρα της κούρσας. Η αθλήτρια από το Ηράκλειο έδωσε δυνατό ρυθμό στην κούρσα και έτσι στα τελευταία μέτρα έχασε έδαφος και τερμάτισε σε 54.05. Η αθλήτρια έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα, καθώς ήταν όγδοη και φυσικά έδωσε χαρά στους συντοπίτες της. Τον καλύτερο χρόνο σημείωσε η Νίκι Βαν Λεοουβέρεν με 52.04.

Δύο αθλήτριες πέρασαν τα 60 μ. στη δισκοβολία των γυναικών με την Ζιναιντά Σέντριουτε να είναι νικήτρια με 60,51 μ. και την Ιρίνα Ροντρίγκεζ να ακολουθεί με 60,48 μέτρα. Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου ήταν τρίτη με 58,24 μ. , που αντιστοιχούν σε 10 βαθμούς.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε στα 400 μ. ο Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος ήταν έκτος με 47.51, επίδοση που αποτελεί φετινό του ρεκόρ. Ο αθλητής του Γιώργου Οικονομίδη πραγματοποίησε πολύ δυνατή κούρσα και κατάφερε να κρατηθεί μέχρι τέλος στην πρώτη θέση της σειράς του. Γρηγορότερος όλων ήταν ο Πάβελ Μάσλακ με 45.57.  Την πολύτιμη βοήθεια του προσέφερε ο Δήμος Μάγγίνας, που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα 5.000 μ., όπου τερμάτισε στην 8η θέση με 15.39.62. Νικητής ήταν ο Μπασχίρ Αμπντί με 15.17.47

Η Μαρία Παρδαλού ήταν ένατη στα 3.000 μ. στιπλ με 10.34.13, ενω στα 3.000 μ. των γυναικών η Αναστασία Καρακατσάνη δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό των προπορευόμενων κι έτσι έμεινε στην 10η θέση με 9.39.70. Νικήτρια του αγώνα ήταν η Σάρα Μορέιρα με 9.01.67.

heraklion2015.gr