“Θα παραμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους”

Με ηπιότερους τόνους ο πρωθυπουργός επέμεινε μέσω διαγγέλματος του στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αλλαγή πορείας ώστε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Βασικά σημεία της ομιλίας του:

«To δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή στην Ευρωζώνη. Αφορά στο αν θα δεχτούμε την πρόταση ή θα ζητήσουμε μια βιώσιμη λύση. Στόχος είναι η συμφωνία με τους εταίρους με όρους βιώσιμους. Ήδη μετά το δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και συν εκλήθη Eurogroup» ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εάν υπάρξει «θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Θα παραμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους. Και την Δευτέρα θα είμαστε εκεί μετά το δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τόνισε: «Η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων. Σε πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας με τα δημοψηφίσματα έπαιρναν σοβαρές αποφάσεις, όπως στην Γαλλία και στην Ιρλανδία».

Για την περίπτωση της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση πως «είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά. Δεν περίμενα η δημοκρατική Ευρώπη να μην δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό να αποφασίσει για τον τόπο του. Εκβιάζουν την κυβέρνηση και τους πολίτες με το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι απαράδεκτο. Τις κλείνουν επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό και να οδηγούν σε δυσκολία ηλικιωμένους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση».

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δήλωσε:

«Για τις δικές σας συντάξεις δίνουμε μάχη τόσους μήνες. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν δραστική μείωση των συντάξεων. Γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται».

Κατήγγειλε ότι στην κυβέρνηση δόθηκε τελεσίγραφο χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος.