Γιώργος Χατζημάρκος: Η Δευτέρα της ευθύνης, της αλήθειας και του ρεαλισμού

 

«Οι δύο τοπικοί βουλευτές που ζήτησαν παραιτήσεις, να ενηλικιωθούν, να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για τις ύβρεις και την χυδαιότητα στην οποία συμμετείχαν το βράδυ των εκλογών και παραιτήσεις να ζητούν από διορισμένους»

Ως ευκαιρία να αποτελέσει χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολιτευτικής πολιτικής ρητορικής  στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Περιφέρειας, το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Περιφερειάρχης είπε ότι αποτελεί την εκτόνωση των συναισθημάτων και της αγωνίας ενός λαού μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και πιέσεων. Παράλληλα όμως, εκφράζει και την απαίτηση των πολιτών για λύσεις και αποτελέσματα, που πρέπει να σχεδιασθούν και δοθούν με ρεαλισμό, ανάληψη ευθύνης, με εγκατάλειψη της μέχρι σήμερα ρητορικής και πολύ περισσότερο των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πρακτικών.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τόσο την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι «η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη για να την αναλάβει μόνο ένας πολιτικός χώρος», όσο και την παραίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη από την θέση του Υπουργού Οικονομικών, «ως ένα πρώτο σημάδι ότι κινούμαστε σε πορεία σύγκλησης με τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup».

 

«Η όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός και θέλω να πιστεύω ότι  θα υπάρξει, είναι απαραίτητη προκείμενου να οδηγηθούμε σε οριστική λύση, όπως ο ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να επιστρέψει η χώρα το συντομότερο δυνατόν στην ομαλότητα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

 

« Η αγωνία όλων των Ελλήνων και η δική μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα. Αν χρειαστεί να είμαστε μέρος της λύσης, θα το κάνουμε με πολύ μεγάλη χαρά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε από την ευθύνη που μας αναλογεί, πολλές φορές και πάνω από αυτήν» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, εκτιμώντας ότι το 48ωρο για εξεύρεση λύσης δεν φυσικό χρονικό όριο, αλλά δήλωση αυτοδέσμευσης σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο κλίμα που διαμορφώνεται σε τοπικό επίπεδο την επόμενη μέρα, σχολιάζοντας την πολιτική συμπεριφορά και τις πρακτικές των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ρόδο, οι οποίες εκδηλώθηκαν το τελευταίο 48ωρο και ιδιαίτερα το βράδυ της Κυριακής.

 

«Είδαμε φασίζουσες συμπεριφορές και νοοτροπίες ανθρώπων που θυμούνται τον θεσμικό τους ρόλο κατά το δοκούν. Καλώ τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές που συμμετείχαν στα χθεσινοβραδινά αίσχη, να ενηλικιωθούν και να ζητήσουν δημόσια συγνώμη. Αν θέλουν να ζητήσουν παραιτήσεις, να τις ζητήσουν από όλους τους διορισμένους» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Όσο κι αν προκαλούμαι, δεν πρόκειται να προσχωρήσω στην δική τους φασίζουσα νοοτροπία και θα συνεχίσω να υπηρετώ την Συνταγματική επιταγή περί ελευθερίας στην άποψη. Ρίψασπις και κατά παραγγελία δεν υπήρξα ποτέ. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι και δεν δέχομαι εκβιασμούς και απειλές από κανένα και βέβαια δεν θα επιτρέψω και σε κανένα από τους συνεργάτες μου να απαντήσει στην εκδικητικότητα τους που χαρακτηρίζει μόνο τα καθεστώτα. Το ότι βρίσκονται σε ευθεία ρήξη με την στάση και λειτουργία του ίδιου πρωθυπουργού θα πρέπει να προβληματίσει άλλους».