Τέλος χρόνου την Κυριακή: Νέο πρόγραμμα ή Grexit

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Κυριακή όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Τρίτης. 

«Περιμένουμε την Κυριακή την νέα πρόταση της Αθήνας», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουρός, Ματέο Ρέντσι, εξερχόμενος από την Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο πρόβλημα της Ελλάδος, και να λυθεί αυτό, αλλά παράλληλα θα πρέπει να λύσουμε και τα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Ρέτσι σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να είναι θετική, ενώ υπογράμμισε ότι το κλίμα δεν άλλαξε μετά το Όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

“Απόψε αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή και ίσως να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα είναι το τέλος και μάλιστα ευελπιστούμε ότι θα είναι ένα ευτυχές τέλος.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα συνολικά στην Ευρώπη, για εμένα αυτό είναι το πρόβλημα. Πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ευρώπη, για την Ιταλία αυτή είναι η προτεραιότητα.

Για την ιταλική κυβέρνηση προτεραιότητα είναι να επενδύσουμε σε διαφορετική ιδέα της Ευρώπης. Πρέπει να αναπτυχθεί και όχι να είναι μέσα στη λιτότητα.

Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία.” τόνισε

ΜΕΡΚΕΛ

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά σεβόμαστε και τους λαούς των 18 κρατών μελών της Ευρώπης» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος, καθώς το προηγούμενο δεν είναι πια ισχύ.

« Αποφασίσαμε να βοηθήσουμε όλοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στείλει νέο αίτημα στον ESM για δάνειο και θα εξετάσουμε έπειτα πόσο η πρόταση αυτή θα είναι αξιόπιστη για να συνεχίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και συμπλήρωσε με έμφαση:

«Μπορεί το Όχι του Έλληνα πρωθυπουργού να τον ενίσχυσε στην Ελλάδα, αλλά στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους 18 εταίρους τον αποδυνάμωσε».

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως για να ληφθούν αποφάσεις χρειαζόμαστε λεπτομερείς προτάσεις. Πρώτα θα τις ακούσουμε και μετά θα μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Την Κυριακή θα ληφθούν οι αποφάσεις και έχουμε μόνο λίγες ημέρες για να συζητήσουμε τι θα συμβεί. Σήμερα κάναμε μια πολύ καθαρή συζήτηση. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αλλά έχουμε και 18 κράτη-μέλη που έχουν λαούς και κοινοβούλια. Ήταν επίπονη η διαδικασία».

ΟΛΑΝΤ

Απαραίτητη και αναγκαία χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανουσά Ολάντ. «Η Γαλλία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, το ίδιο και τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος» σημείωσε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε:

«Θα εξετάσουμε τις προτάσεις της Ελλάδος αφού τις αποσαφηνίσει η Αθήνα. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδος, αλλά είναι και θέμα της Ευρώπης και το τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στους λαούς της. Για να υπάρξει αλληλεγγύη, πρέπει να υπάρξει και η ευθύνη. Δεν πρέπει όμως να χαθεί άλλος χρόνος. Ήταν  πολύ σημαντικό να καθοριστεί απόψε ένα χρονοδιάγραμμα» και υπογράμμισε: «Είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία, όμως θα χρειαστεί να μην χαθεί άλλος χρόνος». Ο κ. Ολάντ ξεκαθάρισε επίσης πως: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Άμεσα θα πρέπει τώρα να βρούμε τον τρόπο για να συμφωνήσουμε, γι’ αυτό θα πρέπει η Αθήνα να κάνει με ακρίβεια τις προτάσεις της».

ΓΙΟΥΝΚΕΡ

«Δεν καταφέραμε απόψε να βρούμε λύση. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αναλύσει τις προτάσεις της» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την Ελλάδα, σημειώνοντας «Δεν αποκλείω κανένα σενάριο για την Ελλάδα. Η κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit. Υπάρχουν λεπτομέρεις ακόμη και για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρειαστεί η χώρα.  Εγώ σθεναρά απορρίπτω όλα αυτά και είμαι υπέρ στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να μας πείσει γι’ αυτό και πρέπει να μας πουν πού το πάνε». 

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδος και την ΕΚΤ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε “αυτό αφορά τις προτάσεις της Ελλάδος που θα έχουμε μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής”, επαναλαμβάνοντας νέο τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

parapolitika.gr