Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Ρόδο το 2016 !

«Ο χρόνος θα δείξει αν η συμφωνία είναι βιώσιμη» είπε ο ΥΠΟΙΚ αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά της

Από την Μύκονο και την Σαντορίνη θα ξεκινήσει η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το κρίσιμο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα είπε πως «η συμφωνία είναι δύσκολη» ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά της σημειώνοντας πως «ο χρόνος θα δείξει αν είναι βιώσιμη».

Κατά την αρχική του εισήγηση αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα του ΦΠΑ λέγοντας πως η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο τόνισε ότι η πρώτη υπουργική απόφαση που θα καταργεί το προνομιακό καθεστώς θα αφορά την Μύκονο και την Σαντορίνη ενώ στα πιο απομακρυσμένα νησιά όπως η Ρόδος η κατάργηση θα πάει στο τέλος του 2016 όταν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και οι πολιτικές ενίσχυσης των κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν περισσότερο. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε την ανάγκη εισπραξιμότητας του ΦΠΑ λέγοντας ότι «αν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, θα δοθεί η δυνατότητα είτε για να μειωθούν ξανά οι συντελεστές είτε για χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για την κατάργηση άλλων μέτρων.

Τέλος, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άρθρο 1 το οποίο είναι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής να απαλειφθεί ως άρθρο και να ενταχθεί στην αιτιολογική έκθεση ικανοποιώντας έτσι αίτημα των ΑΝ.ΕΛ ενώ ξεκαθάρισε ότι η αφαίρεση των ρυθμίσεων για τα συνταξιοδοτικά μέχρι να έρθει έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο είναι σε γνώση των εταίρων.

protothema.gr