Μάθημα ζωής από τον Μιχάλη Σεΐτη

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθει τέλη Ιουλίου, ανάμεσα στους αθλητές που συμμετείχαν, υπήρχε και ένας που ξεχώριζε από όλους. Δεν πήρε κανένα μετάλλιο και δε νίκησε σε κανένα αγώνισμα. Αντιθέτως έδωσε. Ένα τεράστιο μάθημα ζωής.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
rosiadou@sportsfeed.gr

Ένα ρητό λέει πως σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα ξανασηκωθείς, ο Μιχάλης Σεΐτης απέδειξε πως όχι μόνο ξέρει να σηκώνεται μετά από μια μεγάλη πτώση αλλά με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης να κατακτάει και την κορυφή του κόσμου.
Ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια όταν ο Σεΐτης 26 χρονών τότε, αφήνοντας το αυτοκίνητο του για σέρβις πήρε τυχαία τη μηχανή ενός φίλου για να βρεθεί μετά από λίγη ώρα ακρωτηριασμένος στο δεξί πόδι κάτω από το γόνατο. Ο πρωταθλητής των 400μ. με εμπόδια και μέλος της Eθνικής ομάδας παίδων στο ίδιο αγώνισμα, είδε όλη τη ζωή του να αλλάζει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και ο πόνος έφτασε σε όλη την ελληνική οικογένεια του στίβου μόλις ανακοινώθηκε η είδηση. Ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του καθημερινές δυσκολίες, μα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιον να βρει τις ισορροπίες του μετά από μια τόσο δύσκολη και επίπονη εμπειρία. Ο ίδιος πήρε φόρα από τον πάτο της κολάσεως και εκτοξεύθηκε και πάλι στο ταρτάν για να θριαμβεύσει. Μέσα σε τρεις μήνες με τη βοήθεια του νέου τεχνητού μέλους περπάτησε και έκανε τον πρώτο του αγώνα, σε έξι μήνες κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στα 200μ. σε διεθνή διοργάνωση στο Ντουμπάι και συνέχισε πετυχαίνοντας τρία πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ.(11.57), 200μ.(23.00) και 400μ. (50.49) στην κατηγορία Τ44. Πλέον Ο Μιχάλης με την επίδοση 50.49 (αν και έχει πετύχει επίσημα και 50.47 αλλά η ομοσπονδία δεν το έχει αναγνωρίσει) είναι κάτοχος ευρωπαϊκού ρεκόρ στα 400μ. και το νούμερο ένα στον πλανήτη για το ίδιο αγώνισμα.
«Το εκμεταλλεύτηκα! Μ’αρέσει πολύ ο στίβος και αυτό που συνέβη μου έδωσε ώθηση για να συνεχίσω ακόμα πιο δυναμικά, με πείσμωσε ακόμα περισσότερο. Είμαι στο γήπεδο από πέντε χρονών και δεν αλλάζω με τίποτα αυτήν την αίσθηση μέσα στο χώρο και της μυρωδιάς του ταρτάν. Ευχαριστώ τον προπονητή μου Γιώργο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο συνεργαζόμαστε από το 2008 και με στηρίζει στα εύκολα και στα δύσκολα».
Ο Ροδίτης πρωταθλητής αν και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και επαγγελματικά με την προπονητική, πλέον ο πρωταθλητισμός και η απόλυτη αφοσίωση στους αθλητικούς του στόχους δεν του αφήνουν χρονικά περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Την ώρα που οι παραλίες της Ελλάδας έχουν βουλιάξει, ο ίδιος επιλέγει να μην κάνει καθόλου διακοπές φέτος και να συγκεντρωθεί στην προετοιμασία του. Έχοντας πιάσει ήδη το όριο για τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016, ετοιμάζεται να αγωνιστεί τόσο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ όσο και στο ντάιμοντ λινγκ στις 11 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
«Δουλεύουμε πολύ σκληρά, έχουμε επιλέξει το παγκρήτιο στάδιο στο Ηράκλειο της Κρήτης και συνεχίζουμε κανονικά την προετοιμασία μας. Οι φετινοί μου στόχοι είναι το Κατάρ και οι Βρυξέλλες όπου και θα επιδιώξω ένα νέο ατομικό ρεκόρ. Γενικά είμαι αθλητής που αποδίδω καλύτερα μέσα στον αγώνα και ελπίζω πως ο συναγωνισμός θα με βοηθήσει για καλύτερες επιδόσεις. Μεγάλος μου στόχος είναι η Βραζιλία και οι Παραολυμπιακοί αγώνες του 2016. Είμαι πρώτος στα 400μ. στην κατηγορία μου αλλά εκεί θα αγωνιστούμε με μια κατηγορία ακόμα (διπλός ακρωτηριασμός) όπου βάση χρόνου έχω την πέμπτη θέση στην κατάταξη. Η άλλη κατηγορία έχει συνήθως καλύτερες επιδόσεις από την δικιά μας, λόγω του ότι το να τρέχεις με δύο τεχνητά μέλη σου δίνει καλύτερη ισορροπία από ότι με ένα, ωστόσο οι χρόνοι όλων μας είναι πολύ κοντά και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Εκτός από τα 400μ. θα τρέξω και στα 200μ. και αν όλα πάνε καλά την τελευταία μέρα θα αγωνιστώ και στα 100μ. αλλά θα το αποφασίσουμε εκεί όταν έρθει η ώρα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους Δημήτρη και Κωνσταντίνο Χρονόπουλο τους προσθετικούς μου, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια μου για το όνειρο στο Ρίο».
Ο Έλληνας πρωταθλητής των σπριντ με τη συμπεριφορά του δείχνει το μεγαλείο και τη δύναμη ψυχής του και αποτελεί πρότυπο ανθρώπου και αθλητή τόσο για άτομα που έχουν ταλαιπωρηθεί από παρόμοιες περιπτώσεις αλλά ακόμα περισσότερο για όσους έχουν την υγεία του και δεν την έχουν σε εκτίμηση.
«Η ουσία είναι πως ότι και αν γίνει δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, να τα γυρνάμε όλα τούμπα αν χρειαστεί και να βρίσκουμε ότι πιο θετικό, δεν είναι εύκολο αλλά πάντα υπάρχει αυτή η θετική πλευρά. Επίσης όσοι αντιμετωπίζουμε απλά καθημερινά προβλήματα να είμαστε ευγνώμων ακόμα και με αυτά γιατί πάντα υπάρχουν και χειρότερα» ήταν τα γεμάτα ενέργεια λόγια του στο Sportsfeed.

Sportsfeed.gr