Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή μη εγχειρισμένων τρανσέξουαλ στους Ολυμπιακούς

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε την πρόταση με τις καινούργιες οδηγίες το Νοέμβρη, μετά από το Συνέδριο  που πραγματοποίησε με θέμα τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλλου και τον υπερανδρογονισμό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο κανονισμός των Ολυμπιακών Αγώνων πρόκειται σύντομα να «αναβαθμιστεί», ενσωματώνοντας νέες οδηγίες που ανοίγουν τον δρόμο για τη συμμετοχή φυλομεταβατικών (τρανσέξουαλ) αθλητών.

Όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε την πρόταση με τις καινούργιες οδηγίες το Νοέμβρη, μετά από το Συνέδριο  που πραγματοποίησε με θέμα τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλλου και τον υπερανδρογονισμό. Η νέα πολιτική, την οποία έχουν υιοθετήσει ήδη άλλοι αθλητικοί οργανισμοί, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η επίσημη υιοθέτησή της.

Η αλλαγή στην πολιτική των Ολυμπιακών θα επιτρέψει σε τρανσέξουαλ άτομα να συμμετέχουν στους αγώνες ως το φύλλο της επιλογής τους, ακόμα και εάν δεν έχουν υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλλου, κάτι που αποτελούσε μέχρι σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση. Οι τρέχοντες κανόνες επιτρέπουν τη συμμετοχή των φυλομεταβατικών ατόμων μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες καθορίζονται από τη Συμφωνία της Στοκχόλμης, η οποία υπογράφηκε το 2004. Σύμφωνα με αυτούς, η αλλαγή φύλλου ενός άνδρα που έχει επιλέξει να αλλάξει φύλο (ή το αντίστροφο) πρέπει να έχει ολοκληρωθεί χειρουργικά και να έχει αναγνωριστεί από το κράτος, προκειμένου ο συγκεκριμένος αθλητής να μπορεί να διαγωνιστεί ως γυναίκα στους Ολυμπιακούς.

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν τη συμμετοχή ενός φυλομεταβατικού ατόμου μόλις μετά από έναν χρόνο ορμονοθεραπείας, και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή κρατική αναγνώριση.