Το σκεπτικό για την δικαίωση της ΕΠΣ Κυκλάδων

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, που αποκαλύπτει το SDNA, η διοίκηση της ΕΠΣ Κυκλάδων είναι νόμιμη και δεν πρέπει να διεξαχθούν εκλογές, όπως υποστήριζε ο Γιώργος Γκιρτζίκης και η ΕΠΟ, που στις 7 Μαΐου έπαψαν να αναγνωρίζουν τις αποφάσεις της ΕΠΣ Κυκλάδων!

πενθυμίζουμε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της ομοσπονδίας απέρριψε στις 11 Μαΐου την προσφυγή κατά της διοίκησης Φρέρη στην ΕΠΣ Κυκλάδων, από μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης και σωματείων που πρόσκεινται στη διοίκηση Γκιρτζίκη και ζητούσαν τη διενέργεια νέων εκλογών.

Αν μη τι άλλο ήταν μία μεγάλη δικαίωση για την διοίκηση Φρέρη, η οποία στηρίζει την «αντιπολίτευση» με αποτέλεσμα να δέχεται πόλεμο από το καθεστώς που διοικεί το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου

«Με την κρινόμενη αίτηση, όπως παραδεκτά συμπληρώθηκε, οι αιτούντες (εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι μέλη του Δ.Σ. του πρώτου των καθών δευτεροβάθμιου σωματείου με την επωνυμία “ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ”, οι δε λοιποί τέταρτο έως και έβδομο πρωτοβάθμια αθλητικά σωματεία μέλη του πρώτου των καθών) στρέφονται και κατά των δεύτερου, τρίτου, τέταρτου, καθών (Προέδρου, Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα, αντίστοιχα, του Δ.Σ. του πρώτου των καθών) και κατά των πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου, και ένατου των καθών (Γενικού Γραμματέα, Ταμία, Εφόρου, Μέλους και Μέλους, αντίστοιχα, του Δ.Σ. του πρώτου των καθών) ισχυρίζονται, για τους αναφερόμενους αναλυτικά στην αίτηση λόγους, ότι η θητεία του εκλεγέντος κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες Δ.Σ. του πρώτου των καθών έληξε στις 17-12-2015, το τελευταίο στερείται πλέον διοίκησης και εκπροσώπησης και παρά τις σχετικές οχλήσεις των τριών πρώτων αιτούντων, το Δ.Σ. του πρώτου των καθών και ειδικότερα ο δεύτερος των καθών ως Πρόεδρος αυτού, αρνούνται να συμμορφωθούν προς το καταστατικό, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να συγκληθεί γενική συνέλευση για τη διενέργεια αρχαιρεσιών προκειμένου να εκλεγεί νέο Δ.Σ. για τετραετή θητεία.

Με βάση τα ανωτέρω οι αιτούντες ζητούν, 1) να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του πρώτου των καθών (ΕΠΣ Κυκλάδων) να συγκαλέσει άμεσα και συγκεκριμένα εντός τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση της απόφασης που θα εκδοθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 2) Να ορισθεί Εκλογική Επιτροπή απαρτιζόμενη από τους τρεις πρώτους των αιτούντων, η οποία θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες και από το καταστατικό προβλεπόμενες ενέργειες για τη σύγκληση και τη διενέργεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Αρχαιρεσιών (πρόσκληση μελών, ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, σύνταξη θεμάτων ημερήσιας διάταξης κ.ο.κ).

“1. Το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου είναι αρμόδιο για την επίλυση σε ανώτατο και τελευταίο βαθμό όλων των διαφορών που αφορούν θέματα θέματα οικονομικού ή άλλου συμφέροντος τα οποία συνδέονται επί της αρχής, σχετίζονται ή προκύπτουν με αφορμή το ποδόσφαιρο, μεταξύ Π.Α.Ε. με Π.Α.Ε. με Επαγγελματική Ένωση, Π.Α.Ε με Σωματείο, Π.Α.Ε. με Ε.Π.Ο., Επαγγελματική ένωση με Ε.Π.Ο., Ερασιτεχνική Ένωση (ΕΠΣ) με Ε.Π.Ο., Ε.Π.Σ. με Ε.Π.Σ., Ε.Π.Σ. με Σωματείο, ποδοσφαιριστή με διαμεσολαβητή, διαμεσολαβητή με ΠΑΕ. Επίσης είναι αρμόδιο:

2. Για την εκδίκαση σε πρώτο και τελευταίο βαθμό όλων των διαφορών που αναφύονται κατά την εκλογική διαδικασία, των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ, όπως και των διαφορών που προκύπτουν από ή που σχετίζονται με τον Κώδικα Αρχαιρεσιών”.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων συνάγεται ότι η αρμοδιότητα του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου ανάγεται στην εκδίκαση όλων των διαφορών που αναφύονται κατά την εκλογική διαδικασία και έχουν σχέση όχι μόνο με την εκλογική διαδικασία εν στενή εννοία αλλά και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται γενικώς με τις αρχαιρεσίες (το κύρος αυτών, νομιμότητα εκλογής των οργάνων, διάρκεια της θητείας των οργάνων και συνεπώς και με την έλλειψη διοίκησης των ενώσεων-μελών της ΕΠΟ μετά τη λήξη της θητείας των οργάνων), στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής της λειτουργίας της σύμφωνα με το καταστατικό της και τους κανονισμούς της, κατ’ άρθρο 15 ν.4326/2015, ώστε να επιλύονται με ταχύτητα τα ανακύπτοντα ζητήματα μέσα στα όρια του αυτοδιοίκητου αυτής από το αρμόδιο προς τούτο προβλεπόμενο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπως άλλωστε και άλλα θέματα (οικονομικά κλπ) επιλύονται από άλλα προβλεπόμενα όργανα κατ’ αποκλεισμό των κοινών πολιτικών Δικαστηρίων, απορριπτομένου ως αβασίμου του αντίθετου ισχυρισμού των καθών η αίτηση περί ελλείψεως δικαιοδοσίας του παρόντος Διαιτητικού Δικαστηρίου να επιληφθεί της κρινόμενης υπόθεσης. Επομένως πρέπει η κρινόμενη αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω δεδομένου ότι προσκομίζεται, για το παραδεκτό της, το υπ’ αριθμ. Α-071112-1-2016 παράβολο της ΕΠΟ

.Από την ένορκη χωρίς όρκο κατάθεση του έβδομου των καθών Νικολάου Παρίση, που εξετάσθηκε στο ακροατήριο, τα έγγραφα που προσκομίζουν νόμιμα και επικαλούνται οι διάδικοι και την όλη διαδικασία αποδείχθηκαν τα εξής: Το πρώτο των καθών είναι η αθλητική (ποδοσφαιρική) ένωση σύμφωνα με το άρθρο 10 Ν. 2725/1999, δηλαδή τοπική οργάνωση (ένωση) αθλητικών ποδοσφαιρικών σωματείων του Νομού Κυκλάδων που καλλιεργούν το ίδιο άθλημα (ποδόσφαιρο) με σκοπό την υποβοήθηση και ανάπτυξή του στα γεωγραφικά όρια λειτουργίας της και μέσα στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας (ΕΠΟ), της οποίας είναι μέλος και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί αστικών σωματείων (άρθρ. 78 επόμενα Α.Κ). Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2725/199 και το άρθρο 31 παρ. 1 του κωδικοποιημένο καταστατικού του πρώτου των καθών ορίζεται ότι: “Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ε.Ε. της ΕΠΣ Κυκλάδων είναι τετραετής…”. Κατ’ άρθρο 3 παρ. 3 του Παραρτήματος Β του καταστατικού της ΕΠΟ ορίζεται ότι “Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή (Δ.Σ.) της Ένωσης δεν εξαντλήσει τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε, η νέα Εκτελεστική Επιτροπή (το νέο Δ.Σ.) που θα εκλεγεί θα έχει θητεία για το υπόλοιπο της θητείας της προηγούμενης”.

Κατ’ άρθρο 31 παρ. 4 του Κωδικοποιημένο Καταστατικού της ΕΠΣ Κυκλάδων ορίζεται ότι: “Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, το Δ.Σ. της ΕΠΣ Κυκλάδων δεν εξαντλήσει τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε, το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί, θα έχει θητεία το υπόλοιπο της θητείας του προηγουμένου. Αν ο υπολειπόμενος χρόνος, για την εξάντληση της θητείας είναι λιγότερος των έξι (6) μηνών, το νεοεκλεγέν Δ.Σ. θα καλύψει αυτό το διάστημα και θα συνεχίσει, χωρίς άλλη εκλογική διαδικασία, να ασκεί διοίκηση για μία κανονική τετραετή θητεία σύμφωνα με το καταστατικό”.

Το άρθρο 25 παρ. 5 του Καταστατικού της ΕΠΣ Κυκλάδων ορίζει ότι “Κάθε τέσσερα χρόνια, μία χρονιά πριν το έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων, κατά τις διαδικασίες της Τακτικής Γ.Σ., διενεργούνται αρχαιρεσίες, για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΠΣ Κυκλάδων. Οι εκλογές είναι το τελευταία θέμα της ημερήσιας διάταξης”.

Το άρθρο 24 παρ. 1 του ανωτέρω καταστατικού ορίζει ότι “1. Η τακτική Γ.Σ. συγκαλείται τον Ιούνιο κάθε έτους…” Το άρθρο 25 παρ. 5 της ΕΠΣ Κυκλάδων με ημερομηνία 5-7-2015 ορίζει ότι “Κάθε τέσσερα χρόνια, μία χρονιά πριν το έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων, κατά τον μήνα Μάρτιο, συγκαλείται ειδική Γ.Σ., με μοναδικό θέμα τις εκλογές, στην οποία πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΠΣ Κυκλάδων”.

Με βάσει τις προαναφερθείσες διατάξεις προκύπτουν τα εξής: 1) Κάθε τέσσερα χρόνια, μια χρονιά πριν το έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, το μήνα Ιούνιο (με το από Απριλίου 2011 κωδικοποιημένο Καταστατικό) και το μήνα Μάρτιο (με το από 5-7-2015 κωδικοποιημένο καταστατικό) συγκαλείται Γ.Σ. της ΕΠΣ Κυκλάδων στην οποία διενεργούνται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ε.Ε., με τετραετή θητεία. Συνεπώς οι αρχαιρεσίες διενεργούνται πάντοτε κάθε τέσσερα χρόνια το μήνα Ιούνιο (ή Μάρτιο) και τα εκλεγμένα όργανα έχουν τετραετή θητεία (μέχρι τη διεξαγωγή των νέων αρχαιρεσιών μετά τετραετία το μήνα Ιούνιο ή Μάρτιο ανάλογα). Η τετραετής, κατά το καταστατικό, θητεία διαρκεί από το μήνα Ιούνιο του προολυμπιακού έτους μέχρι τον μήνα Ιούνιο του επομένου προολυμπιακού έτους σύμφωνα με το από Απριλίου 2011 καταστατικό, που ίσχυε κατά τον κρίσιμο στην κρινόμενη υπόθεση χρόνο, 6-6-2015. Για να τηρείται η ανωτέρω επιταγή διενέργειας εκλογών κάθε 4 έτη το μήνα Ιούνιο σύμφωνα και με το καταστατικό της ΕΠΟ, ρυθμίστηκε, όπως προαναφέρθηκε, με το άρθρο 31 παρ. 4 του καταστατικού της ΕΠΣ Κυκλάδων, (όχι αντίθετα αλλά εντός των ορίων του άρθρου 31 παρ. 1) το ζήτημα της μη εξάντλησης της τετραετούς καταστατικής θητείας (από Ιούνιο σε Ιούνιο) και της αποφυγής αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε περίπτωση που το Δ.Σ. δεν εξαντλήσει τη θητεία του και οι εκλογές διεξαχθούν εντός του τελευταίου εξαμήνου πριν τη λήξη της θητείας του (δηλαδή το μήνα Ιούνιο του επόμενου προολυμπιακού έτους). Η ρύθμιση αυτή αφορά μεν το ειδικότερο θέμα της μη εξάντλησής της θητείας του Δ.Σ. δεν είναι όμως αντίθετη προς τη διάταξη των άρθρων 24 παρ. 1 και 25 παρ. 5 του καταστατικού της ΕΠΣ Κυκλάδων, ούτε τα καταργεί, αντίθετα κινείται με γνώμονα το ζήτημα του σεβασμού της έννοιας της τετραετούς καταστατικής θητείας ούτως ώστε να διεξάγονται πάντοτε οι αρχαιρεσίες στον προαναφερόμενο καταστατικό χρόνο.

2) Οι αρχαιρεσίες της ΕΠΣ Κυκλάδων έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό της το έτος 2011 (μία χρονιά πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2012) το μήνα Ιούνιο και να εκλεγούν όργανα με τετραετή θητεία έως τον Ιούνιο 2015. Οι αρχαιρεσίες όμως έγιναν όχι τον Ιούνιο 2011 αλλά την 17-12-2011, για αδιευκρίνιστους λόγους. Το γεγονός αυτό δεν ασκεί επιρροή στο χρόνο διενέργειας των επόμενων αρχαιρεσιών (Ιούνιος 2015), σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.1 του καταστατικού, η δε αποδοχή της άποψης ότι η θητεία των οργάνων λήγει την 17-12-2015 αντιβαίνει τη ρητή διάταξη του καταστατικού της ΕΠΣ Κυκλάδων (24 παρ.1, 25 παρ 5 και 31 παρ. 1) που επιβάλλει εκλογές το μήνα Ιούνιο για το Δ.Σ. με τετραετή θητεία και οι αρχαιρεσίες κατά το καταστατικό να γίνονται το μήνα Ιούνιο του προηγούμενη έτους τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων, με συνέπεια η θητεία των οργάνων να λήγει τον μήνα Ιούνιο 2015. Η καθυστέρηση διεξαγωγής των αρχαιρεσιών 2011 είχε ως συνέπεια η διάρκεια της θητείας των εκλεγέντων οργάνων να μην είναι τετραετής αλλά μικρότερη κατά 4 μήνες περίπου ούτως ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του άρθρου 25 παρ. 5 του καταστατικού που προβλέπει τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και την έναρξη της τετραετούς θητείας από το μήνα Ιούνιο του έτους των εκλογών (προηγούμενου της τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων) και εφεξής. Πράγματι στις 6 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν στην ΕΠΣ Κυκλάδων αρχαιρεσίες για την εκλογή μελών Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής σύμφωνα με το καταστατικό της, με τετραετή θητεία (έως 6-6-2019).

Ο ισχυρισμός των αιτούντων ότι έγιναν την 17-12-2011 αρχαιρεσίες στην ΕΠΣ Κυκλάδων και η θητεία των οργάνων (τετραετής) έληγε την 17-12-2015, το ΔΣ που προέκυψε από αυτές τις αρχαιρεσίες δεν εξάντλησε τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε και συνεπώς το νέο ΔΣ που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που έγιναν την 6-6-2015 (έξι-6-μήνες και δέκα-10-ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Δ.Σ.) έχει θητεία το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 4 του Κωδικοποιημένου Καταστατικού της ΕΠΣ Κυκλάδων, δηλαδή μέχρι την 17-12-2015 πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος. Οι αρχαιρεσίες της 6-6-2015 έγιναν κατ’ εφαρμογή της προαναφερθείσας καταστατικής διάταξης κανείς δε από τους διαδίκους δεν επικαλείται ότι οι εκλογές αυτές έγιναν επειδή προέκυψε άλλος νόμιμος λόγω έλλειψης διοίκησης (λόγω παραίτησης κλπ), και μη εξάντλησης της θητείας των οργάνων που εκλέχθηκαν κατά τις εκλογές της 17-12-2011 (βλ. Και ακριβές αντίγραφο του πρακτικού Νο 7/4-5-2015 συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΠΣ Κυκλάδων από το οποίο προκύπτει ότι με την παρουσία και του πρώτου αιτούντος Χρήστου Καφτηράνη ομόφωνα αποφασίσθηκε “ΘΕΜΑ 6ο ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΣΚ. Η ετήσια ΓΣ της ΕΠΣΚ που φέτος είναι και εκλογική αποφασίζεται να διεξαχθεί στα γραφεία μας στις 5 ή 6/6/15 ανάλογα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια…”.

Επομένως πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση.

Το καταβληθέν από τους αιτούντες παράβολο (αριθμ. Τριπλοτύπου Α-0711/2016, αξίας 200 ευρώ) καταπίπτει σε βάρος των αιτούντων λόγω της ήττας των (άρθρο 19 του Κανονισμού Λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζει αντιμωλία των διαδίκων την από 30-12-2015 αίτηση, όπως παραδεκτά συμπληρώθηκε με την από 11-1-2016 δήλωση επαναδιατυπώσεως του αιτήματος.

Απορρίπτει αυτήν κατ’ ουσία.

Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου υπέρ της ΕΠΟ.

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στα γραφεία της Ε.Π.Ο. στο Πάρκο Γουδή σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση, χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, στις 11 Μαΐου 2016».

Sdna.gr

26_5 25_6 24_7 22_11 21_7