Το Σάββατο στο νησί μας οι αποστολές των ομάδων για το διεθνές τουρνουά φιλίας Αιγαίου

Το Σάββατο 18 Ιουνίου αναμένεται η άφιξη στη Ρόδο των τριών αποστολών από την Κω και την Τουρκία με αφορμή την έναρξη του διεθνούς Τουρνουά Φιλίας Αιγαίου που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΓΑΣ Ιάλυσος με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Ροδίων και της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού.
Ο ΓΑΣ Ιάλυσος, ως οικοδεσπότης για δεύτερη φορά μίας τέτοιας διοργάνωσης, φέρει και το μεγαλύτερο βάρος της όσο το δυνατόν πιο άρτιας οργάνωσης για την καλύτερη φιλοξενία των ΑΕ Δικαίου, Ντάτσα και Μαρμαρίς.
Ο προπονητής της ομάδας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και καθ’ ύλην αρμόδιος, κ. Γιώργος Χατζηκαλημέρης, αναφέρεται στην έναρξη της συνεργασίας με τη Ντάτσα και σχολιάζει το πώς έφτασε η διοργάνωσε σε αυτές τις διαστάσεις: «Μετά από μία σειρά επισκέψεων που προηγήθηκαν και που περιλάμβαναν πολιτιστικές και κοινωνικές ανταλλαγές σε επίπεδο πολιτιστικών συλλόγων, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην απόφαση να συμπεριληφθούν και οι αθλητικές δραστηριότητες στο πακέτο των σχέσεων. Με την πραγματοποίηση του πρώτου τουρνουά και των κοινών προπονήσεων, ακολούθησαν κι άλλα δύο με παράλληλες εκδηλώσεις. Με την κτηθείσα εμπειρία, προτάθηκε από την πλευρά μας η συμμετοχή κι άλλων ομάδων από άλλες πόλεις και νησιά (Κως – Μαρμαρίς), καθώς και η υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας, πράγμα το οποίο πραγματοποιήθηκε».
Για τις δυσκολίες διοργάνωσης ενός τέτοιου τουρνουά, ο κ. Χατζηκαλημέρης υπογράμμισε ότι «οι δυσκολίες διοργάνωσης αυτού του είδους τουρνουά είναι κυρίως οικονομικές και οργανωτικές.
Το οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την ανεύρεση χορηγών ή με συνεργασίες και συνδιοργανώσεις όπως, στην προκειμένη περίπτωση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την οποία κι ευχαριστούμε θερμά για την κάλυψη μεγάλου μέρους της σχετικής δαπάνης.
Επίσης, ευχαριστούμε για τη στήριξη το Δήμο Ρόδου και τη δημοτική κοινότητα Ιαλυσού.
Το οργανωτικό κομμάτι είναι πιο σύνθετο διότι περιλαμβάνει πολλές πτυχές και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις κι εμπειρία, πολλή δουλειά και τη συμμετοχή εθελοντών».
Πέραν του ρόλου του στο οργανωτικό κομμάτι, ο κ. Χατζηκαλημέρης είναι και προπονητής της ομάδας κορασίδων του ΓΑΣ Ιάλυσος και γίνεται αποδέκτης σχολίων κι εντυπώσεων των νεαρών αθλητριών του μετά το πέρας των τουρνουά.
«Διακατέχονται από ενθουσιασμό με τα πρόσωπα που γνωρίζουν και τα μέρη που επισκέπτονται. Έρχονται σε επαφή με συνομήλικές τους, επαφές οι οποίες εξελίσσονται στη διάρκεια του χρόνου. Εκφράζουν τη χαρά τους για τα καινούργια μέρη που γνωρίζουν και για το ότι, μέσα από τον αθλητισμό, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν νέες φιλίες».
Όσο για το πώς επωφελείται με μία τέτοια εκδήλωση ο ΓΑΣ Ιάλυσος αλλά και η Ρόδος ως νησί, ο κ. Χατζηκαλημέρης αναφέρει επιγραμματικά «ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, άνοδος του αθλητικού επιπέδου, απόκτηση εμπειριών από τις διοργανώσεις, γνωριμία με άλλους τόπους, με διαφορετικές κουλτούρες, προβολή και διαφήμιση του τόπου και εμπέδωση φιλικών σχέσεων που προάγουν τη φιλία και την ειρήνη».
Αναφορικά με το τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από το διεθνές τουρνουά που ξεκινάει το Σάββατο, τονίζει το εξής: «Πρώτα από όλα, ο κόσμος και οι φίλοι του
αθλήματος περιμένουν να παρακολουθήσουν αγώνες με ανεβασμένο αγωνιστικό επίπεδο σε συνδυασμό με ψυχαγωγία και θέαμα.
Πέρα απ’ αυτό, η ουσία είναι ότι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις έρχεται κοντύτερα σε ένα λαό με τον οποίο δε γνωρίζεται παρά μόνο τουριστικά αν κι έχει συμβιώσει επί αιώνες. Είναι καιρός, πλέον, να γνωριστούν και σε διαφορετικό επίπεδο».