Το 12ο Έκτακτο Συνέδριο της UEFA στην Αθήνα

Άνοιξε τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι το 12ο Έκτακτο Συνέδριο της UEFA, από το οποίο θα προκύψει ο νέος πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος της Π.Ο. Σλοβενίας Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο πρόεδρος της Π.Ο. Ολλανδίας Μίχαελ Φαν Πράαγκ.

 

Στην εναρκτήρια, των εργασιών, ομιλία του ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Παυσανίας Παπανικολάου επεσήμανε:

«Αγαπητέ Πρόεδρε της FIFA
Αγαπητοί σύνεδροι του κογκρέσου της UEFA
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω όλους στην Αθήνα, σε μια πόλη που γέννησε τη φιλοξενία, την λάτρεψε ως θεότητα και εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας να την αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία.
Είναι εξαιρετική τιμή για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία,  για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για την ίδια τη χώρα μας ότι διεξάγεται στην Αθήνα το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της UEFA.
Δεν έχουμε μέχρι τώρα πολλές ευκαιρίες να φιλοξενήσουμε τόσο σημαντικά ποδοσφαιρικά γεγονότα με ευρωπαϊκή απήχηση κι είναι η πρώτη φορά που στον τόπο μας θα εκλεγεί πρόεδρος της UEFA.
Σας ευχαριστούμε για την προτίμησή σας αυτή στην Αθήνα, στην Ελλάδα και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Κάθε εκλογή νέου Προέδρου σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που συνοδεύεται από αλλαγές στην οργάνωση και στη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα.
Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος, πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι έτοιμο από κάθε πλευρά να ενσωματώσει στην λειτουργία του κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, περισσότερου ελέγχου σε πρόσωπα και διαδικασίες και εντατικότερης προσπάθειας να κατακτηθούν νέα, δημοκρατικότερα, δεδομένα στις σχέσεις της UEFA με τις εθνικές ομοσπονδίες – μέλη της.
Η περίοδος όπου οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στον ίδιο τον κορμό διοίκησης της UEFA έχει φτάσει και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι από την εξέλιξη αυτή.
Προσβλέπουμε όλοι στις αλλαγές αυτές που είναι απαραίτητες, όπως προσβλέπουμε και στην συνεχή και αδιάλειπτη υπεράσπιση της Ρήτρας Ανεξαρτησίας που αποτελεί την συνεκτική ουσία που μας ενώνει όλους.
Κάθε πρόβλημα που μια ομοσπονδία αντιμετωπίζει είναι πρόβλημα όλων μας, μας ενδιαφέρει όλους και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
Η ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με ηγέτη την UEFA είναι ο μόνος δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά μέσα από την καρδιά μου για την επιλογή που κάνατε να έρθετε στην Αθήνα για το Συνέδριο.
Εύχομαι καλή διαμονή σε όλους και επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Τέλος, επιτρέψτε μου να ευχηθώ στους δύο υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου καλή δύναμη και να τους θυμίσω ότι όποιος εκλεγεί πρέπει να υπερασπιστεί την ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την ηγετική θέση της UEFA στην παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια και την κάθε ομοσπονδία ξεχωριστά.
Σας ευχαριστώ θερμά όλους».