UEFA: Ομόφωνα εγκρίθηκαν από τις Ομοσπονδίες οι μεταρρυθμίσεις

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από τις Ομοσπονδίες μέλη της UEFA οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε για τη διακυβέρνηση της UEFA, ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν, κατά τη διάρκεια του 41ου τακτικού συνεδρίου της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΠΔΕ Ιωάννης Δρόσος, ο Αλέξανδρος Δέδες, ο Ζήσης Βρύζας και ο σύμβουλος διοίκησης & επικοινωνίας Ιάκωβος Φιλιππούσης.
Οι καταστατικές αλλαγές που επικυρώθηκαν από το κογκρέσο της UEFA είναι οι εξής:
-Ο πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA θα μπορούν να κατέχουν τις θέσεις τους το μέγιστο τρεις τετραετίες από την πρώτη τους εκλογή.
-Οι υποψήφιοι για επανεκλογή στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα πρέπει να κατέχουν ενεργή θέση (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας ή εκτελεστικός γραμματέας) στην Π.Ο. από την οποία προέρχονται.
-Η εξασφάλιση δύο μελών με πλήρεις αρμοδιότητες στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA που θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA).
-Η ενίσχυση με την προσθήκη δύο ανεξάρτητων μελών της τριμελούς Επιτροπής Διακυβέρνησης και Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
-Η προσθήκη ειδικού άρθρου στο καταστατικό της UEFA για να εξασφαλιστεί ότι οι έδρες (τελικές φάσεις κλπ.) για όλες τις διοργανώσεις της συνομοσπονδίας επιλέγονται με τρόπο αντικειμενικό και μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.
-Ένταξη ειδικού άρθρου στο καταστατικό της UEFA που θα θέτει την ηθική και τη χρηστή διακυβέρνηση ως καταστατικό σκοπό της συνομοσπονδίας.
-Να επιτραπεί σε ειδικούς από όλες τις Ομοσπονδίες μέλη της UEFA να προεδρεύουν στις επιτροπές της.
Μετά την επικύρωση των προτάσεων, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος για την καθολική υποστήριξη και έγκριση που έτυχαν όλες αυτές οι προτάσεις για χρηστή διακυβέρνηση. Προσβλέπω σε άμεση και στενή συνεργασία με όλες τις Ομοσπονδίες και όλους τους άλλους ποδοσφαιρικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και προστατεύσουμε το μέλλον του αθλήματος. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να πάρουμε την ευθύνη στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τού αύριο και να οικοδομήσουμε εκ νέου την εικόνα μας, την αξιοπιστία μας και να ενισχύσουμε την νομιμότητά μας ως οργανισμός».
Το 41ο συνέδριο της UEFA αποφάσισε ακόμη:
-Να τιμήσει τον Μάριο Λευκαρίτη με τον τίτλο του επίτιμου μέλους για την προσφορά του, μετά και την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.
-Επικύρωσε τη σύνθεση του UEFA Club Financial Control Body.
-Ενέκρινε τα οικονομικά στοιχεία των ετήσιων απολογισμών 2015 και 2016 και τον προϋπολογισμό των ετών 2017 και 2018.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου διενεργήθηκαν και εκλογές για την ανάδειξη οκτώ μελών της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, η θητεία της οποίας θα διαρκέσει έως το 2021.
Κατά σειρά εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας οι Καρλ-Έρικ Νίλσον (Σουηδία), Τζον Ντιλέινι (ΕΪΡΕ), Μικέλε Ούβα (Ιταλία), Ζίγκμπνιου Μπόνεικ (Πολωνία), Ράινχαρντ Γκρίντελ (Γερμανία), Ντέιβιντ Γκιλ (Αγγλία), Μίχαελ Φαν Πράαγκ (Ολλανδία), Σερβέτ Γιαρντιμτσί (Τουρκία).
Ο κ. Καρλ-Έρικ Νίλσον πήρε τη θέση του α’ αντιπροέδρου, οι κ. Φερνάντο Γκόμες (Πορτογαλία), Ράινχαρντ Γκρίντελ, Γκριγκόρι Σούρκις (Ουκρανία), Άνχελ Μαρία Γιόνα Βιγιάρ (Ισπανία) ορίστηκαν ως αντιπρόεδροι και ο κ. Ντέιβιντ Γκιλ ως ταμίας.
Επιπρόσθετα, εξελέγησαν δια βοής, τρία μέλη της UEFA στο Συμβούλιο της FIFA για την τετραετία 2017-2021. Πρόκειται για τους Κωστάκη Κουτσοκούμνη (Κύπρος), Σάντορ Τσάνι (Ουγγαρία), Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς (Μαυροβούνιο), ενώ δια βοής εξελέγη για την διετία 2017-2019 ως επιπλέον μέλος της UEFA στο Συμβούλιο της FIFA ο Ράινχαρντ Γκρίντελ.