ΕΠΟ:Άνοιγμα στην κοινωνία, έμφαση στην ανάπτυξη

Με μια σειρά αθλητικών και κοινωνικών εξωστρεφών δράσεων σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, επιδιώκει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αναδείξει τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» και να θέσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη του λαοφιλούς αθλήματος στη χώρα.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, με την υποστήριξη της UEFA και τη συνεργασία ποδοσφαιρικών και κοινωνικών φορέων, κινούνται προς την κατεύθυνση της προώθησης του αθλήματος στις γυναίκες, στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης στους νεαρούς ποδοσφαιριστές των ακαδημιών ΠΑΕ/σωματείων, πάντα με την αρωγή και ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτών, των ομοσπονδιακών προπονητών και των επιστημονικών συνεργατών της Ομοσπονδίας. Άλλωστε η Ε.Π.Ο. είναι από τις πρωτοπόρες Ομοσπονδίες στον τομέα της ανάπτυξης ποδοσφαίρου, καθώς πληροί τα κριτήρια των ανώτερων κατηγοριών του UEFA Grassroots Charter.
Στη βάση των παραπάνω κεντρικών επιλογών της Ε.Π.Ο. κινούνται τα τρία κύρια αναπτυξιακά προγράμματα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη:

UEFA Grassroots Programme
Πρόκειται για ετήσιο πρόγραμμα της UEFA, σύμφωνα με το οποίο οι Ομοσπονδίες-μέλη διοργανώνουν, εντός ενός κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρονικού διαστήματος, εκδηλώσεις με στόχο την πρώτη επαφή των μικρών ηλικιών (μαθητές δημοτικών σχολείων, πρόσφυγες, παιδιά με εκπαιδευτικές ανάγκες κτλ.) με το άθλημα βάσει των αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι».
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διοργανώνει -σε συνεργασία με τοπικές ΕΠΣ, Πανεπιστήμια, φορείς και σωματεία- δράσεις υπό το κεντρικό σύνθημα «Hello Football Friend». Για το 2016 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις κεντρικές εκδηλώσεις σε Καβάλα, Κομοτηνή, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 8-18 ετών. Οι εφετινές δράσεις είναι προγραμματισμένες για το διάστημα 23-30 Σεπτεμβρίου και θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Elite Youth Football Coach Education & Development Tournament
Ειδικό πρόγραμμα που σχεδίασε και υλοποιεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έπειτα από έγκριση της UEFA,  και έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση των προπονητών ακαδημιών και Ενωσιακών προπονητών μέσω αναπτυξιακών τουρνουά ομάδων φυτωρίων και μαθημάτων -πρακτικών και θεωρητικών- από έμπειρους εκπαιδευτές της UEFA και της ΕΠΟ. Το πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στη συνεργασία των νεαρών ποδοσφαιριστών με τους προπονητές τους και στην ανεύρεση ταλέντων για την ένταξή τους στις Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου, περιλαμβάνοντας παράλληλες  δράσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση του αθλήματος. Η δεύτερη φάση του προγράμματος, υπό το κεντρικό σύνθημα «Είμαστε στο ίδιο γήπεδο» πραγματοποιήθηκε 8-11/4/2017 στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων στον Άγιο Κοσμά με τη συμμετοχή 24 προπονητών της σχολής UEFA Elite Youth A και 120 ποδοσφαιριστών ηλικίας 15-16 ετών από τις ακαδημίες των ΠΑΕ ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Ατρόμητος Αθηνών, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος. Η δράση ολοκληρώθηκε με το φιλικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας Κ-16  με επίλεκτη ομάδα νεαρών προσφύγων.

Women’s Football Development Programme
Αναπτυξιακό πρόγραμμα της UEFA για τη διάδοση του γυναικείου ποδοσφαίρου, μέσα από ποικίλες δράσεις, όπως:

Αναπτυξιακά τουρνουά στις μικρές ηλικίες
Ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια από επιστήμονες του χώρου
Προβολή του αθλήματος

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει για τις 26-28/5/2017 το 1ο Ποδοσφαιρικό Φεστιβάλ κοριτσιών με τη συμμετοχή ακαδημιών γυναικείων ομάδων και μαθητριών δημοτικών σχολείων. Εκτός των φιλικών αναμετρήσεων, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ομιλίες επιστημόνων για θέματα ασκησεολογίας και διατροφολογίας, δράσεις για την προώθηση του fair-play και διαγωνιστικά παιχνίδια.

Τέλος, στο πλαίσιο του ανοίγματος στην κοινωνία, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσέφερε εκατό μπλούζες για τους εθελοντές μαθητές και ποδοσφαιρικές μπάλες στις συμμετέχουσες ομάδες της τελικής φάσης των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Λυκείων Ελλάδας στις κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών (24-26/4/2017, Ιωάννινα). Μάλιστα, τους τελικούς αγώνες της 26ης Απριλίου παρακολούθησε το μέλος της ΠΔΕ/ΕΠΟ, Ζήσης Βρύζας, ο οποίος έκανε την απονομή επάθλων στην κατηγορία των κοριτσιών. Οι ομάδες του Αριστοτέλειου Κολεγίου Θεσσαλονίκης αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες και στις δύο κατηγορίες.