Κορύφωση της “μάχης” την Κυριακή ανάμεσα σε Δόξα Κ. και Αστέρα Μ. (Ανάλυση)

Μετά από μία… κούρσα 29 αγωνιστικών, Δόξα Καρδάμαινας και Αστέρας Μασσάρων έχουν φτάσει να παίζουν τους κόπους μιας ολόκληρης σεζόν στην τελευταία “στροφή” του πρωταθλήματος.

Μία στις δύο κερδίζει μια θέση στα… σαλόνια του τοπικού μας ποδοσφαίρου και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ η άλλη λέει “αντίο” και ακολουθεί τον Ηρακλή Λάρδου στην δεύτερη κατηγορία.

Το fmtop.gr αναλύει τα δεδομένα και πως Κώοι και Μασσαρενοί έφτασαν να παλεύουν μέχρι εσχάτως για την σωτηρία, με τους πρώτους βέβαια να έχουν σαφέστατο προβάδισμα για να την επιτύχουν, μίας και τα πάντα εξαρτώνται από τα… πόδια των ποδοσφαιριστών της Δόξας.

Μοναδική σανίδα… σωτηρίας για τον Αστέρα το γεγονός πως… έχει την Δόξα στην ισοβαθμία (1-0 νίκη στα Μάσσαρι, 1-1 στα Καρδάμαινα) και αυτό με συνδυασμό αποτελεσμάτων μπορεί να τους οδηγήσει την… Γη της Επαγγελίας.

Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι ασπρόμαυροι του Δημήτρη Χρυσόπουλου ταξιδεύουν στο νησί μας για να αντιμετωπίσουν στα Μαριτσά τον αδιάφορο βαθμολογικά Ηρακλή.

Τι χρειάζεται η Δόξα; Με νίκη ή ισοπαλία είναι εξασφαλισμένη και μαθηματικά χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς από το “στρατόπεδο” της ομάδας το τι θα συμβεί στο παιχνίδι του Αστέρα. Παράλληλα και σε περίπτωση ήττας του συγκροτήματος από την Κω, αυτό θα παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία, εφ’ όσον οι Μασσαρενοί δεν κερδίσουν το δικό τους παιχνίδι.

Προφανώς και οι κυανόλευκοι του Γιώργου Ορφανίδη δεν αναζητούν τίποτα λιγότερο από τη νίκη στο δικό τους παιχνίδι στο γήπεδο Ψίνθου κόντρα στην τοπική Δόξα που επίσης είναι αδιάφορη αφού όπως και ο Ηρακλή Μαριτσών, έτσι και οι βυσσινί έχουν “σφραγίσει” την παραμονή τους.

Η… διαδρομή των δύο μέχρι αυτό το σημείο και τα “σημεία” κλειδιά”

Όπως γίνεται αντιληπτό και αναφέραμε παραπάνω, η Δόξα κρατάει την τύχη στα χέρια της. Βέβαια οι ασπρόμαυροι μέσα στην σεζόν έδειξαν στοιχεία πολύ καλής ομάδας και ήταν σχετικά μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, προτού “μπλέξουν” λόγω και του… ξεσπάσματος του Ηρακλή Μαριτσών που “ξεκόλλησε” από την τελευταία θέση στο δεύτερο γύρο και έβαλε σε… περιπέτειες τους υπόλοιπους.

Απ’ την άλλη ο Αστέρας ξεκίνησε με περγαμηνές και μεγάλα ονόματα στο ρόστερ του, έχοντας ως στόχο το κάτι παραπάνω, αλλά όλα αυτά έμειναν στα… χαρτιά και η ομάδα των Μασσάρων βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Πάντως βάση της βαθμολογίας μέχρι και πριν από τρεις- τέσσερις αγωνιστικές, οι Μασσαρενοί πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που τους δίνεται η ευκαιρία να παλέψουν για το… θαύμα ως το νήμα της κούρσας.

Δόξα Καρδάμαινας

Στην επιστροφή της μετά από αρκετά χρόνια στα “σαλόνια”, η ομάδα του Χρυσόπουλου ξεκίνησε φουριόζα και στην πρεμιέρα επικράτησε με 2-1 του Διαγόρα Βατίου εντός έδρας.

Ακολούθησε μια τριπλέτα αγώνων που αγνόησε τη νίκη (ανάμεσα στους και η ισοπαλία 1-1 με τον Αστέρα Μασσάρων στα Καρδάμαινα) και επέστρεψε με εκκωφαντική νίκη με 1-4 μέσα στην Λάρδο επί του τοπικού Ηρακλή την 5η αγωνιστική, ενώ την επόμενη “μάζεψε” τρεις ακόμη βαθμούς λόγω της μη έλευση του ΑΕΡΑ στην Κω για τον προγραμματισμένο αγώνα των δύο ομάδων.

Η “κοιλιά” που ακολούθησε για τους νεοφώτιστους ήταν μεγάλη, καθώς μέχρι την 14η αγωνιστική δεν είχε… γευτεί την χαρά της νίκης.

Πέρασαν οκτώ αγωνιστικές (ανάμεσα ωστόσο υπήρχε και το ρεπό) και οι ασπρόμαυροι “ξέσπασαν” την 15η αγωνιστική και τελευταία του πρώτου γύρου με την τρίτη τους νίκη κόντρα στον ουραγό τότε της βαθμολογίας, Ηρακλή Μαριτσών κόντρα στον οποίο καλούνται την Κυριακή να πάρουν θετικό αποτέλεσμα.

Τρεις ήττες και δύο νίκες ήταν τα αποτελέσματα της Δόξας στο ξεκίνημα του β’ γύρου και μέχρι την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ανάμεσα σ’ αυτές της ήττες, ήταν η κομβικής σημασίας από τον Αστέρα στα Μάσσαρι με 1-0.

Στο συγκεκριμένο ματς οι κυανόλευκοι είχαν σκοράρει με πέναλτι στο 87ο λεπτό και το τέρμα εκείνο είναι που τους διατηρεί ακόμη στο… παιχνίδι της σωτηρίας και συνεχίζει να γεμίζει με άγχος τους ποδοσφαιριστές της κωακής ομάδας.

Ακολούθησαν δύο νίκες (Κλεόβουλος, Αντίμαχος, και δύο ήττες (ΑΕΡΑ, Αστέρας Παστίδας). Σημαντική σημείωση, οι επιτυχίες ήρθαν εντός έδρας για την Δόξα και οι ήττες μακριά από το νησί της Κω, δείχνοντας ακόμη μια φορά την δυναμική στο “σπίτι” της.

Μετά το ρεπό της 25ης αγωνιστικής, η Δόξα μπήκε στην τελική ευθεία και την… έκαψε η εντός έδρας ήττα της 26ης “στροφής” από τον Ποσειδώνα, ενώ δεν μπόρεσε να “ρεφάρει” στο Παραδείσι την επόμενη αγωνιστική αφού ηττήθηκε και από τον Κλεάνθη.

Η “μάγκικη” ισοπαλία” που πήρε στο φινάλε η ομάδα του Χρυσόπουλου κόντρα στον Άρη στο γήπεδο Αρχαγγέλου την 28η αγωνιστική αποτελεί το αποτέλεσμα “κλειδί” μέχρι στιγμής των Κώων για την υπόθεση παραμονή.

Την προηγούμενη “στροφή” (29η) οι ασπρόμαυροι θα ήταν… θαύμα αν κατάφερναν να πάρουν κάτι κόντρα στον πρωταθλητή και αήττητο Διαγόρα, οπότε πάνε για “τελικό” στα Μαριτσά θέλοντας δύο ή και ακόμη τρία αποτελέσματα!

Αστέρας Μασσάρων

Η χρονιά για τους Μασσαρενούς ξεκίνησε με εντός έδρας “σφαλιάρες” από Ηρακλή Λάρδου και Φοίβο αντίστοιχα (1-6, 0-5) και αυτό ήταν που τους έριξε την ψυχολογία εν όψει της συνέχειας.

Βέβαια την 3η αγωνιστική η ισοπαλία που πήρε το συγκρότημα του Σάββα Σταυρίδη τότε, είναι που όπως σημειώσαμε και παραπάνω, διατηρεί ελπίδες για τον Αστέρα.

Τέταρτη αγωνιστική ήρθε και η πρώτη νίκη, κόντρα στον ΑΕΡΑ εντός έδρας, αλλά και πάλι κάτι δεν… πήγαινε καλά για τους κυανόλευκους που συμπλήρωσαν τέσσερα ματς χωρίς νίκη (ανάμεσα τους και το ρεπό).

Το γήπεδο Μασσάρων έδωσε ακόμη ένα “τρίποντο”, αφού την 9η αγωνιστική ήρθε η νίκη επί του Ποσειδώνα και αυτή ήταν η τελευταία χαρά των γηπεδούχων μέχρι την 18η αγωνιστική!

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος και ξεκίνησε ο δεύτερος, με τον Αστέρα να μετράει μόνο ισοπαλίες και ήττες. Το κακό για το τους κυανόλευκους ήταν το γεγονός πως ηττήθηκαν σε κομβικά παιχνίδι παραμονής, όπως το εκτός έδρας “τεστ” με τον Ηρακλή Λάρδου και το ματς εντός έδρας κόντρα στον Ηρακλή Λάρδου, δύο ομάδες που επίσης πάλευαν για την παραμονή εκείνη την χρονική περίοδο.

Η επιστροφή στις νίκες, ήρθε κόντρα στην Δόξα Καρδάμαινας την 18η αγωνιστική. Είναι περιττό να αναφέρουμε ξανά την σημασία της νίκης του Αστέρα, αφού αν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα σε εκείνο το ματς της 12ης Φεβρουαρίου, τώρα τα πάντα θα είχαν κριθεί και δεν θα διαβάζατε ποτέ αυτό το κείμενο.

Πάντως η νίκη αυτή δεν έδωσε ψυχολογική πνοή στους Μασσαρενούς που έδειξαν εκ νέου την αδυναμία τους τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας με συνεχόμενες ήττες σε παιχνίδια που θα μπορούσαν ωστόσο να είχαν πάρει… κάτι και τώρα να ήταν σε καλύτερη μοίρα.

Οι ήττες από ΑΕΡΑ, Αστέρα Παστίδας (εκτός) και Κλεόβουλο, Κλεάνθη (εντός) έβαλαν άρχισαν να… βαραίνουν τον Αστέρα προς τον… πάτο της βαθμολογίας, ενώ ενδιάμεσα σ’ αυτά τα παιχνίδια υπήρχε και το ρεπό όπου φυσικά η ομάδα του Γιώργου Ορφανίδη πλέον (μετά την αλλαγή προπονητή) δεν πήρε τίποτα και είδε τους ανταγωνιστές της να ξεφύγουν στον βαθμολογικό πίνακα.

Μοναδική… έκλειψη των παικτών του Αστέρα ήταν η νίκη με 1-0 επί του Αντίμαχου εντός έδρας την 22η αγωνιστική που “έσπασε” την… μονοτονία της ήττα επί τους ουσίας, αλλά είχε δώσει τότε τεράστια βαθμολογική ανάσα στην ομάδα.

Στο τελευταίο “κομμάτι” του πρωταθλήματος, ο Αστέρας έκανε την ύστατη προσπάθεια να “γυρίσει” το εις βάρος του κλίμα και σ’ αυτό βοήθησε πάρα πολύ η εκτός έδρας (αλλά στο γειτονικό γήπεδο Μαλώνας, λόγω τιμωρίας των κιτρινόμαυρων) νίκη επί του Άρη Αρχαγγέλου στα πλαίσια της 26ης αγωνιστικής.

Η αναμενόμενη ήττα από τον Διαγόρα στα Μάσσαρι την επόμενη αγωνιστική, δεν πτόησε τους κυανόλευκους που ήταν αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα στα εναπομείναντα παιχνίδι.

Το “καυτό” ματς στα Μαριτσά κέντριζε το ενδιαφέρον της 28ης αγωνιστικής, αφού οι πράσινοι δεν είχαν καταφέρει και αυτοί να σώσουν την… παρτίδα. Το τεράστιο διπλό ήρθε στο φινάλε και ο Αστέρας έμεινε… ζωντανός, αφού και την προηγούμενη και προτελευταία αγωνιστική επικράτησε με 4-2 εντός έδρας του Διαγόρα Βατίου.

Η εκτίμηση για την τελευταία αγωνιστική

Όπως κανείς μπορεί να διαπιστώσει από τα αποτελέσματα των δύο ομάδων, Δόξα και Αστέρας στηρίζονται κυρίως στην έδρα τους, ωστόσο καμία δεν έχει αυτό το… αβαντάζ την τελευταία αγωνιστική αφού αγωνίζονται σε Μαριτσά και Ψίνθο αντίστοιχα.

Παράλληλα καμία από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν δεν “καίγονται” για θετικό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως Ηρακλή και Δόξα (που επίσης πάλευαν για την παραμονή και την εξασφάλισαν μόλις πριν από ένα- δύο ματς) δεν θα παίξουν για τον κόσμο και την ιστορία τους στο τελευταίο ματς της σεζόν και κυρίως μπροστά στο κοινό τους σε μια δύσκολη χρονιά γι’ αυτούς που είχε αίσια κατάληξη.

Συνεπώς το… προβάδισμα της Δόξας στην υπόθεση σωτηρία προκύπτει από το γεγονός πως “βολεύεται” με δύο αποτελέσματα ή με μη νίκη του Αστέρα.

Τα πάντα κρέμονται από ένα τεντωμένο σχοινί και μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την παραμονή στην Α’ κατηγορία μέχρι και το τελευταίο λεπτό του τελευταίου παιχνιδιού.

Η συνέχεια την Κυριακή στα δύο γήπεδα…

Το Πρόγραμμα:

Κυριακή (13.15):

Γήπεδο Ψίνθου: Δόξα Ψίνθου- Αστέρας Μασσάρων

Γήπεδο Μαριτσών: Ηρακλής Μαριτσών- Δόξα Καρδάμαινας

Η βαθμολογία των δύο “μονομάχων” για παραμονή:

Θέση   Ομάδα                     Βαθμοί Ν-Ι-Η   Γκολ

13. ΔΟΞΑ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ 29 8 5 14 44 63
14. ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΣΣΑΡΩΝ 26 7 5 15 27 54