Η ζωή μετά το EURO 2004

Τα δεκατρία χρόνια μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης, ισοδυναμούν σχεδόν με μια αθλητική ζωή! Ας δούμε, λοιπόν, ποια ήταν η πορεία όλων των μελών της «χρυσής γενιάς του 2004» από τις 4 Ιουλίου 2004 μέχρι και σήμερα.

Τα δεκατρία χρόνια μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης, ισοδυναμούν σχεδόν με μια αθλητική ζωή! Ας δούμε, λοιπόν, ποια ήταν η πορεία όλων των μελών της «χρυσής γενιάς του 2004» από τις 4 Ιουλίου 2004 μέχρι και σήμερα.

#1 Αντώνης Νικοπολίδης
Το καλοκαίρι του 2004, ο Αντώνης Νικοπολίδης άλλαξε σελίδα και φανέλα συλλόγου. Από τον Παναθηναϊκό πήγε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο αγωνίστηκε 7 σεζόν. Σήμερα, ο Αντώνης Νικοπολίδης είναι προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, ενώ στο παρελθόν διατέλεσε υπηρεσιακός προπονητής και βοηθός προπονητή στον Ολυμπιακό. Στην Εθνική Ομάδα κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή στη διάρκεια του EURO 2008 εναντίον της Ισπανίας.

#2 Γιούρκας Σεϊταρίδης
Λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης εκκίνησε τη διεθνή καριέρα του παίρνοντας μετεγγραφή στην Πόρτο. Στη συνέχεια έπαιξε για 2 σεζόν στην Ντιναμό Μόσχας, για 3 στην Ατλέτικο Μαδρίτης και το 2009 επανεντάχθηκε στον Παναθηναϊκό. Έκλεισε την καριέρα του το 2013 και στην Εθνική αγωνίστηκε για τελευταία φορά το 2010 εναντίον της Κροατίας για τα προκριματικά του EURO 2012.

#3 Στέλιος Βενετίδης
Ο Στέλιος Βενετίδης συνέχισε την αγωνιστική πορεία του στον Ολυμπιακό μέχρι το 2006, οπότε πήρε μετεγγραφή για την Λάρισα. Στην ομάδα της Θεσσαλίας έπαιξε για 6 συνεχείς σεζόν και το 2012 αποφάσισε να ολοκληρώσει τον κύκλο του ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Στην Εθνική αγωνίστηκε τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2004 σε εκτός έδρας φιλικό αγώνα με την Τσεχία.



#4 Νίκος Νταμπίζας

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος συνέπεσε με την καριέρα του Νίκου Νταμπίζα στην Αγγλία, όπου τότε ανήκε στην Λέστερ. Στον συγκεκριμένο σύλλογο έπαιξε μέχρι το καλοκαίρι του 2005, οπότε επαναπατρίστηκε επιλέγοντας να συνεχίσει την πορεία του στην Λάρισα, με την οποία έκλεισε την καριέρα του κατακτώντας και ένα Κύπελλο Ελλάδας. Με την Εθνική έπαιξε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2004 εναντίον της Αλβανίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006. Ο Νίκος Νταμπίζας έχει εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό και στην Ομόνοια Λευκωσίας.

#5 Τραϊανός Δέλλας
Όταν κατέκτησε το EURO αγωνιζόταν στην Ρόμα, στην οποία ανήκε έως το 2005. Τότε επέστρεψε στην ΑΕΚ, από την οποία έφυγε για δύο σεζόν για την Ανόρθωση Αμμοχώστου και στη συνέχεια επανεντάχθηκε στην «Ένωση». Ο Δέλλας έπαιξε για τελευταία φορά στην Εθνική τον Μάρτιο του 2009 εναντίον του Ισραήλ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010 και μετά το τέλος της καριέρας του αφοσιώθηκε στην προπονητική. Ανέλαβε την ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν 2012-13 και είχε την τεχνική ευθύνη της μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ενώ αργότερα εργάστηκε στον Ατρόμητο (2015-2017).



#6 Άγγελος Μπασινάς

Ανήκε στον Παναθηναϊκό στον οποίο έπαιξε μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Αμέσως μετά, ο Άγγελος Μπασινάς αγωνίστηκε στην Primera Division με την Μαγιόρκα, στην Premier League με την Πόρτσμουθ, στη League 1 με την Άρλ, ενώ στο δεύτερο ήμισυ της σεζόν 2008-2009 έπαιξε στην Ελλάδα με τα χρώματα της ΑΕΚ. Με την Εθνική ομάδα κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή το 2009 εναντίον του Ισραήλ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, φτάνοντας τα 100 παιχνίδια, για τα οποία τιμήθηκε από την ΕΠΟ και την UEFA.

#7 Θεόδωρος Ζαγοράκης
Αμέσως μετά το EURO 2004, o Θεόδωρος Ζαγοράκης και MVP της διοργάνωσης πήρε μετεγγραφή στην Μπολόνια, με την οποία είχε μια πλήρη σεζόν (33 αγώνες) και στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ, στον οποίο έκλεισε την καριέρα του το καλοκαίρι του 2007. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, έπαιξε για 120ή φορά με την Εθνική Ομάδα σε φιλικό με την Ισπανία στο γήπεδο Τούμπας, το οποίο πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του. Διατέλεσε πρόεδρός του ΠΑΟΚ, ενώ από το 2014 κατέχει το αξίωμα του ευρωβουλευτή.



#8 Στέλιος Γιαννακόπουλος

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βρήκε τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στην Premier League με την Μπόλτον, με την οποία συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι και το καλοκαίρι του 2008. Τότε πήρε μετεγγραφή στην Χαλ και αμέσως μετά επέστρεψε στην Ελλάδα για την Λάρισα, στην οποία έκλεισε την καριέρα του το 2010.Το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική ήταν στο πλαίσιο του EURO 2008 εναντίον της Ισπανίας. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος είναι διπλωματούχος προπονητής και προς το παρόν έχει εργαστεί στον Πανηλειακό και στην Κηφισιά.

#9 Άγγελος Χαριστέας
Όταν η Εθνική κατέκτησε το EURO 2004, ο Άγγελος Χαριστέας ανήκε στην Βέρντερ Βρέμης, στην οποία έμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το 2005 πήρε μετεγγραφή στον Άγιαξ και στην Ολλανδία έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2007, αφού προηγουμένως είχε ενταχθεί στην Φέγενορντ. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Γερμανία για την Νυρεμβέργη και μετά για την Μπάγερ Λεβερκούζεν και την Σάλκε. Εν τω μεταξύ είχε «μετακομίσει» στην Γαλλία για την Άρλ και η καριέρα του ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα με τον Παναιτωλικό. Τελευταία φορά αγωνίστηκε στην Εθνική τον Νοέμβριο του 2011 σε φιλικό αγώνα με την Ρουμανία.



#10 Βασίλης Τσάρτας

Μετά τον τελικό της Λισαβόνας και αφού είχε διαγράψει μια εξαιρετική πορεία με την φανέλα της ΑΕΚ και με την Σεβίλλη στην Ισπανία, ο Βασίλης Τσιάρτας πήγε στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Κολονία. Το 2007 έκλεισε την καριέρα του ως παίκτης του Εθνικού, ενώ με την Εθνική Ομάδα έπαιξε για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2005 στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών εναντίον της Ιαπωνίας. Ο Βασίλης Τσιάρτας έχει φοιτήσει στις σχολές προπονητών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.


#11 Ντέμης Νικολαϊδης
Ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός διεθνής που ήταν μέλος της αποστολής του EURO 2004 και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του το καλοκαίρι της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κυρίως εξαιτίας προβλημάτων τραυματισμών. Τελευταίος σταθμός του ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία και με την Εθνική αγωνίστηκε στον προημιτελικό του EURO 2004 εναντίον της Γαλλίας. Ο Νικολαΐδης, πάντως, δεν εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, καθώς το καλοκαίρι του 2004 ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ (μέχρι τον Νοέμβριο του 2008).



#12 Κώστας Χαλκιάς

Μετά τον Παναθηναϊκό, στον οποίο ανήκε ο Κώστας Χαλκιάς όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πήρε μετεγγραφή στην Πόρτσμουθ στην Premier League. Στη διεθνή καριέρα του προστέθηκε η Ρεάλ Μούρθια και στην Ελλάδα επέστρεψε το 2006 για τον Άρη. Ύστερα από δύο σεζόν στους «κίτρινους», συνέχισε στον ΠΑΟΚ μέχρι το 2012, ενώ κατά τη σεζόν 2016-2017 ανήκε στο ρόστερ της Παναχαϊκής! Στην Εθνική Ομάδα ο Χαλκιάς συνέχισε να αγωνίζεται για οκτώ χρόνια μετά το EURO 2004 και συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο του 2012 (Ελλάδα-Τσεχία, EURO 2012).

#13 Φάνης Κατεργιαννάκης
Μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο Φάνης Κατεργιαννάκης πήρε μετεγγραφή από τον Ολυμπιακό στην Κάλιαρι, με την οποία αγωνίστηκε στην Serie A. Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή και αργότερα πήγε στην Καβάλα, όπου έκλεισε την καριέρα του το 2011. Το τελευταίο του ματς στην Εθνική Ομάδα ήταν σε φιλικό με την Ρωσία στο Ηράκλειο. Αφότου εγκατέλειψε την ενεργό δράση, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική με εξειδίκευση στην προπόνηση τερματοφυλάκων. Σήμερα, ο Φάνης Κατεργιαννάκης ανήκει στους συνεργάτες του Μίκαελ Σκίμπε στην Εθνική Ομάδα.

#14 Τάκης Φύσσας
Όταν κατέκτησε το EURO η Εθνική Ομάδα, ο Τάκης Φύσσας ανήκε στην Μπενφίκα με έδρα το «Ντα Λουζ», το γήπεδο όπου διεξήχθη ο τελικός! Στην ομάδα της Λισσαβόνας έπαιξε και την επόμενη σεζόν. Το 2005 συνέχισε την καριέρα του στην Σκοτία με την Χαρτς και την έκλεισε στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό. Τελευταία φορά αγωνίστηκε στην Εθνική τον Μάρτιο του 2007 με την Τουρκία για την προκριματική φάση του EURO 2008. Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων και υπεύθυνος της Εθνικής Ανδρών, με την οποία έζησε τη συμμετοχή στο Μουντιάλ 2010, στο EURO 2012 και στο Μουντιάλ 2014. Αργότερα, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή ποδοσφαίρου στον Παναθηναϊκό και σήμερα είναι διευθυντής της ακαδημίας του ίδιου συλλόγου.

#15 Ζήσης Βρύζας
Ως Πρωταθλητής Ευρώπης ανήκε στο ρόστερ της Φιορεντίνα. Μετά, ο Ζήσης Βρύζας αγωνίστηκε στην Ισπανία με την Θέλτα και στην Ιταλία με την Τορίνο και στην Ελλάδα επέστρεψε το 2006 για να ενταχθεί στην Ξάνθη. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά στον ΠΑΟΚ, ενώ στην Εθνική αγωνίστηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2005 εναντίον της Γεωργίας για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006. Στον ΠΑΟΚ ο Βρύζας εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής, ενώ ανέλαβε και την προεδρία της ΠΑΕ δύο φορές. Το 2010 και σχεδόν για έναν χρόνο, ήταν άμεσος συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ομάδα. Σήμερα, ο Ζήσης Βρύζας είναι μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ.

#16 Παντελής Καφές
Ο Παντελής Καφές στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2007, οπότε εντάχθηκε στην ΑΕΚ. Με την «Ένωση» ο Καφές έπαιξε έως και το 2012, όταν και αποφάσισε να συνεχίσει και να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειράς του, στην Βέροια. Ο διεθνής μέσος αγωνίστηκε στην Εθνική για επτά χρόνια μετά το EURO 2004 και συγκεκριμένα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, στην εκτός έδρας νίκη επί του Ισραήλ (1-0) για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012.



#17 Γιώργος Γεωργιάδης
Άλλος ένας διεθνής που ανήκε στον Ολυμπιακό στη διάρκεια τoυ EURO 2004. Ο Γιώργος Γεωργιάδης έπαιξε στους «ερυθρόλευκους» μέχρι το καλοκαίρι του 2005 και στη συνέχεια επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Πρώτα για τον Ηρακλή και ακολούθως για τον ΠΑΟΚ, στον οποίο ολοκλήρωσε τον αγωνιστικό κύκλο του. Στην Εθνική, ο Γεωργιάδης κατέγραψε την τελευταία συμμετοχή του τον Νοέμβριο του 2004 εναντίον του Καζαχστάν για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006. Ως ομοσπονδιακός εργάστηκε στην Εθνική Νέων και στην Εθνική Ελπίδων, ενώ διατέλεσε και προπονητής και τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, καθώς και προπονητής της Βέροιας και των Τρικάλων.

#18 Γιάννης Γκούμας
Το καλοκαίρι του 2004 Γιάννης Γκούμας ανήκε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2009. Στην Εθνική Ομάδα αγωνίστηκε για τελευταία φορά στον φιλικό αγώνα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου Ελλάδα-Κύπρος (2-0) τον Μάιο του 2005. Ο Γιάννης Γκούμας αποφάσισε να μην εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και να ακολουθήσει προπονητική καριέρα. Αυτή άρχισε το Μάιο του 2012 στη Γλυφάδα, για να ακολουθήσει η Πεύκη τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου. Από τον Οκτώβριο 2013 έως το Νοέμβριο 2014 εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στην SKODA Ξάνθη και από τον Δεκέμβριο 2014 είναι προπονητής της Εθνικής Νέων.

#19 Μιχάλης Καψής
Αμέσως μετά το EURO 2004, ο Μιχάλης Καψής πήρε μετεγγραφή στην Μπορντό με την οποία αγωνίστηκε σε 29 παιχνίδια πρωταθλήματος της League 1 και στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό. Τον χειμώνα του 2007 πήρε μετεγγραφή για τον ΑΠΟΕΛ και η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 2010 στον Λεβαδειακό. Ο Μιχάλης Καψής ήταν από τους παίκτες που δεν έχασε ούτε λεπτό συμμετοχής στην πορεία της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Το εθνόσημο φόρεσε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2007 στην Βουδαπέστη, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πανηγύρισε την πρόκρισή του στο EURO 2008 με ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής (2-1 την Ουγγαρία)!

#20 Γιώργος Καραγκούνης
Το 2004 ο Γιώργος Καραγκούνης βρισκόταν στην πρώτη του σεζόν στο Καμπιονάτο με την Ίντερ, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2005, οπότε πήρε μετεγγραφή για την Μπενφίκα. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό και το 2012 εντάχθηκε στην Φούλαμ, με την οποία έκλεισε την καριέρα του στην Premier League. Ο τελευταίος αγώνας του Γιώργου Καραγκούνη με την Εθνική Ομάδα ήταν στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Μουντιάλ στις 29 Ιουνίου 2014 εναντίον της Κόστα Ρίκα. Για την ακρίβεια ήταν ο υπ’ αριθμόν 139, που κατατάσσει τον Γιώργο Καραγκούνη στην κορυφή των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δηλαδή ρέκορντμαν!

#21 Κώστας Κατσουράνης
Ο Κώστας Κατσουράνης αγωνιζόταν για την ΑΕΚ την περίοδο που η Εθνική Ομάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης και το 2006 άλλαξε σελίδα επιλέγοντας να κολυμπήσει σε… διεθνή ύδατα και να ενταχθεί στην Μπενφίκα. Στην ομάδα της Λισαβόνας έπαιξε για τρεις σεζόν και επαναπατρίστηκε το 2009 για να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό. Το 2012 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ και το 2014 συμμετείχε στην Indian Super League με την Πούνε Σίτι! Το 2015 ο Κατσουράνης έπαιξε στον Ατρόμητο, με τον οποίο ολοκλήρωσε τον αγωνιστικό βίο του. Ήταν ο τελευταίος παίκτης της «γενιάς του 2004» που φόρεσε το εθνόσημο και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2015 σε φιλικό αγώνα με την Πολωνία συμπληρώνοντας 116 συμμετοχές.



#22 Δημήτρης Παπαδόπουλος

Το 2004 μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό, στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το 2009. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έπαιξε σε ομάδες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Λέτσε, στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στην Θέλτα. Το 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στον Λεβαδειακό, στον Πανθρακικό, στον Ατρόμητο, στον ΠΑΟΚ, στον Αστέρα Τρίπολης και τη σεζόν 2016-17 στον Παναιτωλικό. Με την Εθνική Ομάδα, ο Παπαδόπουλος έπαιξε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2014 σε φιλικό αγώνα με την Νότια Κορέα.

#23 Βασίλης Λάκης
Το 2004 ο Βασίλης Λάκης «μετακόμισε» από την Ελλάδα και την ΑΕΚ στην Αγγλία για την Κρίσταλ Πάλας, με την οποία αγωνίστηκε για μία σεζόν. Μετά το πέρασμά του από την Premier League επανεντάχθηκε στην ΑΕΚ μέχρι το 2007 και αργότερα πήγε στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Τη σεζόν 2009-2010 έπαιξε με τη φανέλα της Καβάλας, με την οποία έκλεισε την καριέρα του. Στην Εθνική Ομάδα ο Βασίλης Λάκης αγωνίστηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2005 σε εκτός έδρας φιλικό αγώνα με το Βέλγιο.

Ότο Ρεχάγκελ
Μετά το EURO 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ εργάστηκε στην Εθνική Ομάδα για επιπλέον 6 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2010. Το τελευταίο του ματς στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν στις 22 Ιουνίου 2010, στην πόλη Πολοκουάνε της Νότιας Αφρικής, στο πλαίσιο του Μουντιάλ εναντίον της Αργεντινής. Με τον Γερμανό τεχνικό, η Εθνική Ελλάδας πέτυχε την πρώτη νίκη της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (17 Ιουνίου 2010, Ελλάδα-Νιγηρία 2-1) και, χάρη στην κατάκτηση του EURO 2004, την πρώτη και μοναδική της συμμετοχή σε Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Γερμανία, 2005). Επίσης, ο Ότο Ρεχάγκελ κατάφερε να οδηγήσει την Εθνική σε δεύτερη διαδοχική πρόκριση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Αυστρία-Ελβετία, 2008) και μάλιστα με την καλύτερη αγωνιστική επίδοση στην ιστορία της!

epo.gr