Νέος πρόεδρος της ΕΠΟ ο Γκιρτζίκης (Το προφίλ του)

Από σήμερα το πρωί η ΕΠΟ έχει νέο πρόεδρο, καθώς ο Γιώργος Γκιρτζίκης είναι ο διάδοχος του Γιώργου Σαρρή στον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας την θετική ψήφο από 51 Ενώσεις από τις 55 που ψήφισαν.

Στην ψηφοφορία υπήρξαν και 4 λευκά, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Γκιρτζίκης δεν είχε αντίπαλο για την προεδρία της ΕΠΟ.

Το προφίλ του νέου πρόεδρου της ΕΠΟ (Του Ηλία Μπαντούνα από το soccerplus.gr)

Πολιτική δράση

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης είναι από τα ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη και λέγεται πως βοήθησε τα μέγιστα την κόρη του, Αλεξία, προκειμένου να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, αλλά και πρόεδρος της Τοπικής της ΝΔ. Στο παρελθόν ο κ. Γκιρτζίκης διετέλεσε διευθυντής του εργοστασίου της γνωστής εταιρίας γαλακτοκομικών προϊόντων «ΔΕΛΤΑ» στην ακριτική πόλη, ενώ σήμερα είναι συνταξιούχος.

Το πέρασμα από την ΕΠΣ Ξάνθης και την Skoda Ξάνθη

Έντονη υπήρξε η παραγοντική του παρουσία στο ποδόσφαιρο της Ξάνθης. Υπήρξε πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης και παράλληλα πρόεδρος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη μέχρι και το 2004.
Ωστόσο οι σχέσεις του με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Χρήστο Πανόπουλο, μόνο αρμονικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ισχυρός άνδρας των Ακριτών τον είχε αδειάσει δημοσίως, με αφορμή ότι σ’ ένα ματς με τον Ηρακλή στο «Καυταντζόγλειο» ο Γκιρτζίκης που τότε ταμίας της ΕΠΟ δεν επέλεξε την πλευρά τον φιλοξενούμενων για να παρακολουθήσει το ματς. «Ποιος είναι αυτός; Δεν τον γνωρίζω. Πρώτη φορά ακούω το όνομα Γιώργος Γκιρτζίκης», ήταν τα λόγια του κ. Πανόπουλου.

Αλλά και στην τρέχουσα σεζόν, μετά το παιχνίδι Ξάνθης – ΠΑΟΚ 4-2 η Skoda εξέδωσε ανακοίνωση με παραλήπτη τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ με το ακόλουθο περιεχόμενο: “ΘΕΙΟ, συντοπίτη ΓΚΙΡΤΖΙΚΗ ήμαρτον και βοήθεια συνάμα”.

Τον Χρ. Πανόπουλο ενδέχεται να τον βρει απέναντί του και στις εκλογές της ΕΠΣ Ξάνθης που θα γίνουν στις αρχές του νέου έτους.

Η παρουσία του στην ΕΠΟ

Ο  χαμηλών τόνων Γιώργος Γκιρτζίκης έχει ζήσει πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσο λίγοι, καθώς εκλέγεται σαν μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ εδώ και τέσσερις τετραετίες. Για πέντε συνεχόμενες θητείες προσέφερε  τις υπηρεσίες του στην Ομοσπονδία, αρχικά ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας και αναπληρωτής ταμίας και εν συνεχεία ως ταμίας της ΕΠΟ για τρεις περιόδους.

Υπήρξε μάλιστα ένας εκ των στενών συνεργατών του φερόμενου ως έτερου υποψήφιου για την προεδρία της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση.

Το 2012 επανεξελέγη στο ΔΣ με την “παράταξη Σαρρή” αλλά βγήκε από το προεδρείο όπως και όλη η παλιά φρουρά, ενώ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ στα ΔΣ της Super League.

«Μπορεί σε πολλούς να προκάλεσε εντύπωση η απομάκρυνση μου από τη θέση του ταμία, όμως σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Σαρρή, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. θα παραμείνουμε σε ενεργά πόστα με στόχο να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας στην αναβάθμιση της Ομοσπονδίας», ήταν το σχόλιο που είχε κάνει τότε ο κ. Γκιρτζίκης.

Πρόεδρος στην ΚΕΔ

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2014 και μετά από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Γ.Καραμελίδη, ο Γιώργος Γκιρτζίκης ανέλαβε την προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και λέγεται πως αποτέλεσε προσωπική επιλογή του μέχρι πρότινος προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή.

«Όπως με έχουν εμπιστευθεί οι προηγούμενοι Πρόεδροι της ΕΠΟ, έτσι και τώρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Σαρρής μου ανέθεσε μία υπεύθυνη θέση και είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Η δυσκολία έχει να κάνει στο ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν βελτιώνεται το κομμάτι «διαιτησία», πάντα θα υπάρχουν παράπονα προς το πρόσωπο των διαιτητών και των επικεφαλής τους. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βοηθήσω προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει μία ηρεμία σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική διαιτησία, ώστε όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να μπορούν με την ανάλογη ηρεμία να αφοσιώνονται και να ασχολούνται με το έργο τους», το σχόλιο του Γ.Γκιρτζίκη στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

Αναμφισβήτητα η διαιτησία του Ηλία Σπάθα στο Αστέρας Τρίπολης – ΟΣΦΠ, η επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο,  η παραίτηση του αρχιδιαιτητή Χιου Ντάλας εκ των αρχικά ανακοινοθέντων αρμοδιοτήτων του και η ανακοίνωση κατά του ΣΚΑΪ και του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Ι. Αλαφούζου  «στιγμάτισαν» την έως τούδε παρουσία του κ.Γκιρτζίκη στην προεδρία της ΚΕΔ η οποία αν και σύντομη υπήρξε ταραχώδης.

Ο κ. Γκιρτζίκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΠΟ, χωρίς όμως να παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΕΔ, κάτι που έρχεται σε αναντιστοιχία με αυτό που είχε πράξει το 2012 ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Γ. Σαρρής, ο οποίος παράλληλα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΕΠΟ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕΔ.

Μπλεξίματα με τον νόμο

Ο  Γ. Γκιρτζίκης έχει ανοιχτό μέτωπο με τη Δικαιοσύνη αφού είναι μεταξύ των συμβούλων της ΕΠΟ που διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της «κάρτας υγείας» που προκάλεσε ζημία 29 εκατομμυρίων ευρώ στην περιουσία της ΕΠΟ.

Εμπλοκή είχε και στην υπόθεση με τα έργα στον Αγ. Κοσμά και στη Φλώρινα που χρηματοδοτήθηκαν τότε μέσω ΕΠΟ και για τα οποία η εισαγγελέας Μαρία Σκεπαρνιά είχε ασκήσει δίωξη εναντίον των κ.κ. Γκαγκάτση, Οικονομίδη, Χατζηαποστόλου, Σταθόπουλου και του ιδίου. Η κατηγορία ήταν απιστία εις βάρος του Δημοσίου, συνέργεια, συναυτουργία, πλαστογραφία και παρατυπίες στην κατασκευή των έργων, ενώ η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου υπήρξε για όλους αθωωτική.

soccerplus.gr