Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στο μπάσκετ!

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ παίζει γερό πόκερ απέναντι στη NOVA και η κεντρική διαχείριση των ομάδων μπάσκετ πάει περίπατο, με τον ΟΤΕ να καιροφυλακτεί! Το SDNA αναλύει τις επερχόμενες αλλαγές στο τηλεοπτικό σκηνικό του πρωταθλήματος της Α1!


Ομόνοια για το ελληνικό μπάσκετ υπάρχει μόνο η. πλατεία! Η κεντρική διαχείριση έχει χαιρετίσει προ πολλού, οι ισχυροί του πρωταθλήματος συνάπτουν μεμονωμένες συμφωνίες, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης ξεχωρίζουν από τους φτωχούς (με το συμπάθιο) συγγενείς, η ΑΕΚ ακολούθησε δική της διαδρομή μετά την επιστροφή στην Α1 και εκτός της Novasports, που έχει ως ναυαρχίδα στο μπάσκετ τον Παναθηναϊκό, στην παρτίδα μπήκε ένας ακόμη δυνατός «παίκτης», ο ΟΤΕ TV, που έκανε κίνηση – ματς υπογράφοντας με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. 

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν «μπλέκεται» στα μπασκετικά δρώμενα το ποδόσφαιρο. Πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή και πού έγκειται η όποια ανησυχία του ΕΣΑΚΕ, της Nova και των ομάδων; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του SDNA, η Nova διατηρεί την οψιόν ενεργοποίησης της τηλεοπτικής συμφωνίας για τη νέα σεζόν, που θα είναι και η τελευταία στο συμβόλαιο, που έχει υπογράψει με τη Λίγκα. Η προθεσμία για την λήψη της απόφασης εκπνέει στις 29 Μαΐου, αλλά το συνδρομητικό κανάλι έχει πάρει παράταση 20 ημερών, ωστόσο η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι θα ενεργοποιήσει την ρήτρα με τις υπόλοιπες ομάδες της Α1, πλην Ολυμπιακού (προσφάτως ανανέωσε για ακόμη τέσσερα χρόνια με τον ΟΤΕ TV), της ΑΕΚ (ΟΤΕ TV) και του Παναθηναϊκού, που έχει συμβόλαιο με τη Nova για μια ακόμη σεζόν. 

Εξυπακούεται ότι η Καβάλα και ο Αρκαδικός, που προβιβάστηκαν από την Α2 στην Α1 δεν έχουν τη δυναμική, ώστε να διαπραγματευτούν μόνοι τους, όπως έκανε πέρυσι η ΑΕΚ με τον OTE TV, κάτι που συμβαίνει βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, αλλά για να έχουμε πλήρη εικόνα δεν συμβαίνει στη Superleague. Αρα, θεωρητικά η Nova έχει δώδεκα σίγουρες ομάδες της Α1. Δεν είναι, όμως, έτσι ακριβώς, διότι ο ΠΑΟΚ εγείρει τις ενστάσεις του ως προς την περαιτέρω συνεργασία με τη Nova (μετά το 2016) και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδη. Ως γνωστόν, ο Δικέφαλος δεν έχει υπογράψει την επέκταση της τηλεοπτικής συμφωνίας Nova-Superleague για τη διετία 2017-2019, τακτική που έχει επιλέξει και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες του SDNA, πριν από δύο εβδομάδες η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέστειλε επιστολή προς τις άλλες Ποδοσφαιρικές Εταιρείες εξηγώντας αναλυτικά τς ενστάσεις του, που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια της σύμβασης, η οποία ξεκίνησε το 2008, όταν δεν υπήρχε άλλος ισχυρός «παίκτης», με τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε ως την υπογραφή της, αλλά και πολλές λεπτομέρειες, που στερούν από τις ομάδες και τον Συναιτερισμό περαιτέρω έσοδα. Και τι σχέση έχει ο Σαββίδης με το μπάσκετ του ΠΑΟΚ; Κομβική! Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ χρηματοδοτεί πλήρως τον μπασκετικό ΠΑΟΚ έχοντας ξοδέψει πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια για τρέχοντα έξοδα και παλαιά χρέη και το μόνο που απομένει είναι να αναλάβει εξολοκλήρου το τμήμα. 

Εχει δώσει, λοιπόν, ρητή γραμμή προς την ΚΑΕ ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία τηλεοπτική συμφωνία, αν δεν πάρει το τελικό ΟΚ από τον ίδιο και για αυτό τον λόγο, η μόνη ομάδα, που δημιουργεί μια σχετική ανησυχία στον ΕΣΑΚΕ είναι ο ΠΑΟΚ. Το σκηνικό δεν είναι δυνατό να αλλάξει από φέτος το καλοκαίρι, αφού η Nova έχει την οψιόν ενεργοποίησης του τελευταίου χρόνου, ωστόσο αν για διάφορους λόγους και ο ΠΑΟΚ (μετά τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ) αποφασίσει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, τότε το προϊόν του μπάσκετ αποδυναμώνεται θεαματικά. «Μα αφού υπάρχει ο Παναθηναϊκός, που είναι πολύ ισχυρό brand name», θα αντιπαραθέσει κάποιος. Ορθό, μόνο που οι Πράσινοι δεν ανήκουν στο «πακέτο των 12», αλλά έχουν δική τους συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι. 

Χωρίς Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (αν και εφόσον), τι εμπορική αξία θα είχαν οι άλλες δέκα ομάδες; Σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν θα πρέπει να θεωρείται και εξαιρετικά απίθανη να προκύψει το καλοκαίρι του 2016, το περίπου 1,75 εκατ. ευρώ, που προσφέρει η Nova στις ένδεκα ομάδες (πλην ΠΑΟ), θα υποβαθμιζόταν αρκετά, ενώ το συνδρομητικό κανάλι θα το ξανασκεφτόταν σοβαρά να επενδύσει σε ένα προϊόν, που θα στερείται κάποια από τα πολύ δυνατά «χαρτιά» του. Είναι προφανές ότι όλα είναι σχετικά και διφορούμενα. Οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και με τις κινήσεις τους επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις για να κερδίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Το βέβαιον είναι ότι τόσο αυτό, όσο κυρίως το επόμενο καλοκαίρι, το μπάσκετ θα βρεθεί σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και οι αποφάσεις, που θα ληφθούν, αναμένεται να επηρεάσουν, ίσως και να κλυδωνίσουν, την πορεία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα που ο ΟΤΕ συζητά και βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο σε ό,τι αφορά την επέκταση του συμβολαίου με την ΑΕΚ, γίνεται φανερό ότι η απόφαση του ΠΑΟΚ δεν αποκλείεται να κρίνει το τηλεοπτικό μέλλον του μπάσκετ. Διότι παράλληλα, θα δείξει και την πιθανή πρόθεση του ΟΤΕ να επενδύσει ακόμα πιο μαζικά στο μπάσκετ. Κι αν καταφέρει να κάνει δική του τη μερίδα του λέοντος στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει ακόμα περισσότερο…

sdna.gr