Με κεντρικό μήνυμα “όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν το ποδόσφαιρο” πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συνέδριο της UEFA για το Equal Game (Ισότιμο Παιχνίδι).

Με κεντρικό μήνυμα «όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν το ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα με το ποιοι είναι, από πού κατάγονται ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στον τρόπο που αγωνίζονται», πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συνέδριο της UEFA για το Equal Game (Ισότιμο Παιχνίδι).

Το συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την UEFA, την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) και τον οργανισμό Fare Network, είχε ως θέμα «τη διαφορετικότητα στο ποδόσφαιρο» και εστίασε σε θέματα κλειδιά για το εν λόγω ζήτημα.

Aleksander Ceferin, πρόεδρος της UEFA: “Το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με αξίες όπως ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Το ποδόσφαιρο είναι ένα σκαλοπάτι, που επιτρέπει σε νέους ανθρώπους να επιτύχουν στη ζωή τους, ακόμη κι αν η κοινωνία πολύ συχνά τους αποκλείει λόγω των κοινωνικών ή εθνικών τους χαρακτηριστικών”.

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Στο ποδόσφαιρο τα άτομα, ανεξάρτητα με το υπόβαθρό τους και το είδος της διαφορετικότητάς τους, αντιμετωπίζονται με ίδια κριτήρια και δίκαιο τρόπο. Κι αυτό, είτε πρόκειται για εμφανή διαφορετικότητα όπως φύλο, εθνικότητα, χρώμα, ηλικία, είτε για μη εμφανή, όπως κουλτούρα/μόρφωση, κοινωνική θέση, προσωπικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση το ποδόσφαιρο οφείλει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Σε συνεργασία με οργανισμούς που ειδικεύονται σε θέματα κοινωνικών διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, η UEFA στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας, ώστε να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε μειονότητες και σε ομάδες που ως τώρα εκπροσωπούνταν λιγότερο, τόσο στο να αθλούνται ως ποδοσφαιριστές/τριες, όσο και στο να κατέχουν θέσεις σε ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.



Juck Rutter, αρχηγός της ομάδας ατόμων με εγκεφαλική παράλυση της Αγγλίας: “Η μοναδική αναπηρία στη ζωή είναι η κακή συμπεριφορά, οπότε γιατί να μην υιοθετήσουμε μια θετική στάση και να δούμε πού μπορεί να μας οδηγήσει”;

Πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, θέματα όρασης κλπ

Μία από τις βασικές κατευθύνσεις που προωθεί η UEFA, είναι η δημιουργία όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων ώστε να συμμετάσχουν στο αγωνιστικό και στο οργανωτικό μέρος του ποδοσφαίρου άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης και ακοής και κάθε είδους ζήτημα αρτιμέλειας, τα οποία, όπως δεν πρέπει να τους θέτουν εκτός κοινωνίας, δεν πρέπει να τους θέτουν και εκτός ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι οργανωτικές και τεχνικές υπηρεσίες προς τους φιλάθλους με αντίστοιχα ζητήματα, ώστε να διευκολύνονται στην παρακολούθηση των αγώνων. Τα γήπεδα θα πρέπει να προσφέρουν πρόσβαση σε ανθρώπους που κινούνται με την ειδική καρέκλα, ηχητική περιγραφή για όσους έχουν θέματα όρασης και αντίστοιχες ευκολίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Αυτές οι προϋποθέσεις και μαζί κάποιες ενέργειες όπως παροχή προσκλήσεων και σχετικής πληροφόρησης, θα μπορέσουν να φέρουν περισσότερους συνανθρώπους μας από τις παραπάνω κατηγορίες στα γήπεδα.

Άνθρωποι με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό

Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να κλείνει τις πόρτες του σε ανθρώπους που προσδιορίζουν τη σεξουαλικότητά τους πέρα και έξω από τα όρια της ετερόφυλης σεξουαλικής ταυτότητας. Οι ομιλητές προτείνουν μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης προς την gay κοινότητα, με δραστηριοποίηση διεθνών ποδοσφαιριστών, ομοσπονδιών και οργανισμών του ποδοσφαίρου σε καμπάνιες που θα βοηθήσουν σε μια συνολικά πιο φιλική κουλτούρα προς τους ανθρώπους με διαφορετική σεξουαλικότητα. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αποφυγής φράσεων και συνθημάτων που χαρακτηρίζουν ως gay έναν ποδοσφαιριστή που δεν τα πήγε καλά σε έναν αγώνα ή σε μία φάση, αλλά και στους παίκτες ή/και τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας.



Honey Thaljieh (διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας της FIFA): “Ας διασφαλίσουμε να έχουν οι γυναίκες μια θέση στο τραπέζι και μια φωνή που ακούγεται, σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος. Στο αγωνιστικό μέρος, το γυναικείο ποδόσφαιρο θα πρέπει να λάβει όλη την προσοχή που αξίζει”.

Πρόσφυγες και ποδόσφαιρο

Στο σεμινάριο τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των προσφύγων, των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψαν τον τόπο τους λόγω πολέμου ή άλλων φαινομένων βίας, με ίσο τρόπο. Όπως ο νόμος και οι κανόνες σε πολιτειακό επίπεδο, έτσι και οι φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους αποκλεισμό για αυτή την κατηγορία συνανθρώπων μας. Ακαδημίες, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες, θα πρέπει να λειτουργούν, σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες ΜΗΚΥΟ και κρατικές οργανώσεις, στην κατεύθυνση της παροχής ευκαιριών αλλά και κινήτρων στους πρόσφυγες, ώστε να έρθουν κοντά στο άθλημα. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες, οφείλουν με σχετικές καμπάνιες να προβάλλουν το γεγονός ότι είναι ανοιχτές στην ενσωμάτωση των προσφύγων και τους παρέχουν ίσες ευκαιρίες ώστε να γίνουν ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες ή φίλαθλοι. (Football and Refuges PDF).

Sarah Nickles (πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας για το Ποδόσφαιρο): “Είναι σημαντικό να δίνουμε τις απαιτούμενες ευκαιρίες στους νέους ενδιαφερόμενους, ώστε να διαφυλάξουμε την καλύτερη δυνατή συνέχεια για το άθλημα στο μέλλον”.

Το ποδόσφαιρο οφείλει να αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φύλου, θρησκείας, σωματικής κατάστασης, σεξουαλικής προτίμησης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Αρχές του αθλήματος μπορούν -και οφείλουν- να προχωρήσουν στην προβολή της λογικής των ίσων ευκαιριών και να καταδικάζουν χωρίς δισταγμό συμπεριφορές διάκρισης που θίγουν την προσωπικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου, φτάνοντας ακόμη και στην τιμωρία ή την αποβολή από τον χώρο του ποδοσφαίρου όσων επιδεικνύουν οποιασδήποτε μορφής ρατσιστική συμπεριφορά. Σε αυτή τους την προσπάθεια θα βρουν συμμάχους σε οργανισμούς που ειδικεύονται στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο, όπως οι ακόλουθοι:

https://farenet.org
https://www.sporthumanrights.org
https://www.cafefootball.eu/en/access-all

Για
ένα ποδόσφαιρο χωρίς διακρίσεις, σύγχρονο, ανοιχτό σε όλους, για να γίνεται το αγαπημένο μας άθλημα καλύτερο σε όλα τα επίπεδα, ολοένα και πιο ανθρώπινο.