Οι επόμενες μέρες οι πιο κρίσιμες στη μάχη με τον κορονοϊό


“Η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται. Για τον σκοπό αυτό έχουν ενταθεί -και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς- οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στον κορονοϊό ενώ σημείωσε ότι “οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού”.

Για το Σύστημα Υγείας και το εμβόλιο

Για το σύστημα Υγείας και το εμβόλιο ο Στελιος Πετσας  είπε ότι “παρά τη σχετική καλύτερη θέση της Ελλάδας έναντι των περισσοτέρων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων. Κινούμαστε σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια Μ.Ε.Θ., έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι Μ.Ε.Θ. για COVID περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες οι κλίνες στις Μ.Ε.Θ. ανέρχονταν σε 930, εκ των οποίων οι 229 διατίθεντο για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το δεύτερο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μετά από 8,5 μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορονοϊό. Και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας”. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας, την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω. Η χώρα μας -με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- εξασφάλισε 25 εκ. δόσεις και προχωρά στον σχεδιασμό του εμβολιασμού, εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Αύριο στις 14:00 στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων Covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί επίσης και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού”.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και αν προβλέπονται και άλλα μέτρα, όπως κλείσιμο καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά από τις 06.00 μ.μ. ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι “αυτή την εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις: θα συνεχιστεί η αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγείας και θα παρατηρηθούν δυστυχώς υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων. Αντίθετα θα έχουμε μια σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι να περιοριστεί η κινητικότητα για να έχουμε πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πίεση και από το σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά πρέπει να τηρηθούν τα υφιστάμενα”. Όσο για το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Πέτσας είπε ότι “το σχέδιό μας προβλέπει lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου. Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά έως τότε, τότε θα εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για να ανοίξει σταδιακά η οικονομία, αν όχι, θα κινηθούμε και πάλι ανάλογα με το σχέδιο που θα εκπονηθεί”.