Ισπανία-Ελλάδα 1-1

Η Εθνική ομάδα παίζοντας με ελληνική ψυχή και μοναδικός πάθος πήρε ένα θετικό αποτέλεσμα που ελάχιστοι πίστευαν απέναντι στο απόλυτο φαβορί του ομίλου

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου η μοίρα της Εθνικής Ελλάδας φαινόταν προδιαγεγραμμένη απέναντι στην πανίσχυρη Εθνική Ισπανίας. Κι όμως τα παλικάρια του Τζον Φαν ‘τ Σχιπ δίνοντας και την ψυχή τους στη Γρανάδα απέσπασαν μια παλικαρίσια ισοπαλία (1-1) κι άρχισαν κάτι περισσότερο από ιδανικά την προσπάθειά τους στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ.

Εκεί όπου η Ισπανία δεν είχε δεχτεί ούτε γκολ στα τελευταία επτά ματς έχοντας απολογισμό 30-0 γκολ (!) κι εκεί όπου οι Φούριας Ρόχας μετρούσαν 17 σερί νίκες σε προκριματικά Μουντιάλ και Euro με την τελευταία γκέλα να έχει καταγραφεί, τέτοιες ημέρες, τον Μάρτιο του 2013 με τη Φινλανδία, η Εθνική Ελλάδας ξεπέρασε τον εαυτό της και πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα σε μια έδρα, όπου ελάχιστοι θα κατορθώσουν να πάρουν θετικό αποτέλεσμα. 

Η Ισπανία πήρε την κατοχή της μπάλας από το ξεκίνημα του ματς δείχνοντας τις προθέσεις της. Κι αφού οι Φούριας Ρόχας δεν σκόραραν στο 14′ σε διπλή προσπάθεια του Κόκε και στο 32′ με τον Ολμο, ο οποίος με τρομερό σουτ τράνταξε το δοκάρι, βρήκαν δίχτυα στο 33′.  Ο Μοράτα κινήθηκε γρήγορα στην πλάτη της ελληνικής άμυνας μετά την θαυμάσια πάσα του Κόκε και πλάσαρε εξαιρετικά τον Βλαχοδήμο για το 1-0.

Ο Φαν ‘τ Σχιπ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας που μέχρι το ημίχρονο δεν είχε καταγράψει ούτε ίχνος φάσης μεσοεπιθετικά. Εριξε στο παιχνίδι τον Σιώπη και τον Τζόλη. Και πράγματι, κάτι άρχισε να… αχνοφαίνεται. Ωστόσο, η ισοφάριση προέκυψε μετά από ένα ανέλπιστο δώρο των Ισπανών. Ο νεοεισελθών στο ματς Ινίγο Μαρτίνεθ έκανε κακό κοντρόλ εντός περιοχής και στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, χτύπησε με τις τάπες τον Μασούρα στο γόνατο. Ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο σπεσιαλίστας Μπακασέταςστο 57′. 


Η Ισπανία μετά το… σοκ της ισοφάρισης προσπάθησε να αντιδράσει αλλά πλέον έβγαζε άγχος και νευρικότητα στις επιθέσεις της. Αγγιξε το γκολ για πρώτη φορά στο 75′ αλλά ο Οιαρθάμπαλ δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα έπειτα από την πάσα του Γκαγιά.

Ισπανία: Σιμόν, Μάρκος Γιορέντε, Σέρχιο Ράμος (46′ Μαρτίνεθ), Ερικ Γκαρθία, Γκαγιά, Όλμο (65′ Πέδρι), Ρόδρι, Κόκε (72′ Τιάγκο), Φεράν Τόρες (72′ Οιαρθάμπαλ), Μοράτα, Κανάλες (65′ Μπράιαν).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (80′ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Μάνταλος (46′ Τζόλης), Λημνιός (46′ Σιώπης), Μασούρας (65′ Φορτούνης), Μπακασέτας (78′ Γιακουμάκης).