Ελλάδα :Στο έλεος της φωτιάς – 98 νέα πύρινα μέτωπα


Εφιαλτικές ώρες για χιλιάδες κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας, που δοκιμάζονται από τις πύρινες γλώσσες.

Δεν το χωράει ο νους αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην πατρίδα μας. Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα κατατρώνε χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, αλλά και τις περιουσίες των κατοίκων, σπίτια και αυτοκίνητα.

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία: Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι. Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Μια νέα αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν αρκετή για να «ζωντανέψει» η πύρινη λαίλαπα και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει στο σημείο ένα τείχος προκειμένου να μην περάσουν οι φλόγες από την κάτω πλευρά της Εθνικής Οδού και «αρπάξουν» τα τεράστια πεύκα που υπάρχουν στο δάσος της Μαλακάσας.

Αν η φωτιά ξεφύγει στο συγκεκριμένο σημείο, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει. Όπως τόνισε άλλωστε ο δήμαρχος Ωρωπού, «αν η φωτιά περάσει την Αθηνών – Λαμίας, τότε θα φτάσει σε λίγες ώρες στον Ωρωπό και θα σταματήσει μόνο στη θάλασσα του Ευβοϊκού».

Χαρδαλιάς για φωτιές: 98 νέα τα πύρινα μέτωπα σήμερα – Τρείς συλλήψεις για εμπρησμό

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε στις 21:30 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε μόνο σήμερα στη χώρα μας εκδηλώθηκαν 98 νέα πύρινα μέτωπα ενώ στο σύνολό τους οι φωτιές φτάνουν τις 154.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι έγιναν 3 συλλήψεις για εμπρησμούς. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα κύρια μέτωπα παραμένουν στην Αττική, όπου εκκενώνονται Σταμάτα, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες, καθώς και σε Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών. Από τη Γαλλία 82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες και δύο αεροσκάφη καναντέρ στην Πάρνηθα. Από την Κροατία 1 καναντέρ. Σήμερα αναμένονται 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, από την Ελβετία 2 ελικόπτερα super puma.