Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους

Τα νέα μέτρα δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους  πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως τόνισε θα υπάρξουν μέτρα δημόσιας υγείας και αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα αλλά θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε.

Είπε πως περισσότεροι από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων για την πανδημία, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Όπως εξήγησε πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80% και μένει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατ. πολίτες. “Δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός” επεσήμανε.

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Κικίλιας: Πότε είναι απαραίτητα τα rapid test – Εκτός δημόσιων δομών τα τεστ για τους ανεμβολίαστους

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test θα είναι 10 ευρώ, όπως σημείωσε.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά σε κλειστούς χώρους εστίασης, γήπεδα, θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν εμβολιασμένοι και νοσήσαντες μέχρι πριν από έξι μήνες. Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία, θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Στους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει αν είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι. Σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνάθροιση θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα και αυτά θα είναι δωρεάν από το κράτος. Επίσης, οι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, με δικό τους κόστος, 10 ευρώ το ένα.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διαγνωστικά τεστ σε δημόσιες δομές, θα πρέπει να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν.

Σχετικά με τα ταξίδια, ο κ. Κικίλιας είπε πως οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα άτομα μικρότερης ηλικίας θα ταξιδεύουν με self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζομένους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Για τα κλειστά γυμναστήρια, είπε ότι αυτά θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών

Ο υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, “είναι υποχρέωσή μας προς όσους πρόσεχαν όλο αυτό το διάστημα”.