Η Ρόδος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία


Η Ρόδος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Μια βδομάδα αλλεπάλληλων μαχών σε έναν ασύμμετρο πόλεμο με μια πρωτοφανή σε έκταση και ένταση πυρκαγιά. Με νίκες που δεν είναι καθόλου αυτονόητες, όπως το να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και να γίνει η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού, με ασφάλεια και μέριμνα για τις βασικές ανάγκες 25.000 ανθρώπων. Αλλά και με οδυνηρές ήττες, κάθε φορά που η φωτιά ξέφευγε και με σοβαρές απώλειες για το φυσικό και ζωικό πλούτο του νησιού μας. Σε μια μάχη που συνεχίζεται μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα.

Ο Δήμος Ρόδου με το σύνολο των ανθρώπων του και του εξοπλισμού του, είναι από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την κατάσβεση. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν οι δομές περίθαλψης των πυρόπληκτων κατοίκων και επισκεπτών, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία που έχει τον όλο συντονισμό.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τις Ροδίτισσες και τους Ροδίτες που αυτές τις δύσκολες στιγμές για το νησί μας, δείχνουν έμπρακτα τι σημαίνει ροδίτικη ψυχή. Μέσα από αυτό το πρωτοφανές κύμα προσφοράς κι αλληλεγγύης που σκέπασε σαν ασπίδα το νησί μας, καταφέρνουμε μέσα από τους καπνούς και τις στάχτες να βγαίνει φως ανθρωπιάς, γενναιοδωρίας κι αυταπάρνησης.

Τα επαινετικά σχόλια του διεθνή τύπου και οι συγκινητικές αφηγήσεις των επισκεπτών μας είναι η αναγνώριση της αλληλεγγύης που βγαίνει αυθόρμητα μέσα από την ψυχή μας. Και αυτή θα είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα που αναμφίβολα θα είναι δύσκολη.

Ξέρω πως αυτή την ώρα υπάρχει ένταση, θυμός και οργή προς διάφορες κατευθύνσεις. Θα έρθει η στιγμή να μιλήσουμε αναλυτικά και για τις ευθύνες και για όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Όμως αυτή την ώρα η Ρόδος μας έχει ανάγκη από ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πάνω απ’ όλα ενότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα μια πρωτοφανή κρίση.

Η δοκιμασία που περνάμε είναι μεγάλη, αλλά και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Και μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε μέσα από τις φλόγες πιο δυνατοί, πιο περήφανοι, πιο αποφασισμένοι για το μέλλον της Ρόδου μας και των παιδιών μας.

Και πάλι ευχαριστώ κάθε έναν και κάθε μία που αυτή τη δύσκολη ώρα είναι στις επάλξεις για την υπεράσπιση της Ρόδου μας.