«Μαγειρέψαμε  παρέα… Σερβίραμε Ισότητα»


Με  μεγάλη  επιτυχία  πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023  στον Τρούλο της Μουσικής στο Μανδράκι, η εκδήλωση «Μαγειρεύουμε παρέα… Σερβίρουμε Ισότητα» η οποία συνδιοργανώθηκε από  :

• Τον Δήμο Ρόδου με την κα. Ευδοκία Αποστολίδη-Πάττα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πρωτογενούς Τομέα, Οικολογίας και Ισότητας των Φύλων, καθώς και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου 

• Το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε. με τον Πρόεδρο κο Φραγκάκη Ευάγγελο

• Την  ΑΜKE Emfasis- Non Profit (στα πλαίσια του Προγράμματος EmfaSEAs με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι.Μαρτίνου)

Τη δράση η οποία ήταν ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό, πλαισίωσαν άνδρες και γυναίκες Σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ChefsClub,  που μαγείρεψαν παρέα τη «Μακαρονάδα της Ισότητας».Πιο συγκεκριμένα οι σεφ έστησαν ζωντανή κουζίνα, πλημυρίζοντας με χρώματα, αρώματα και γεύσεις το κοινό. Οι παρευρισκόμενοι/ες γεύτηκαν την απολαυστική μακαρονάδα των σεφ δωρεάν και παράλληλα ενημερώθηκαν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των δομών. Tη μακαρονάδα συνόδεψαν  αναψυκτικά και  γλυκά. Παράλληλα η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου  ενίσχυσε θετικά τη συγκεκριμένη εκδήλωση με το πλούσιο ρεπερτόριο της, δίνοντας το ρυθμό και  χαρίζοντας όμορφες στιγμές στους/στις παρευρισκομένους/νες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφέρθηκαν αρκετές μερίδες από τη μακαρονάδα σε άστεγους  συμπολίτες  μας  και πιο συγκεκριμένα σε ωφελούμενους/ες των Δομών Αστέγων του Δήμου Ρόδου, με τη συμβολή της ΑΜKE Emfasis- NonProfit (στα πλαίσια του Προγράμματος EmfaSEAs με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι.Μαρτίνου) και του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η άρση των κοινωνικά κατασκευασμένων στερεοτύπων μεταξύ των δύο φύλων, που διέπουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, όπως στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στην εκπαίδευση και την εργασία, στο διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε ανδρικά και γυναικεία. Απώτερος σκοπός ήταν η εκρίζωση των νοοτροπιών/αντιλήψεων για τη «φύση» και τους «ρόλους» των δύο φύλων στο χώρο της οικογένειας και της καθημερινής ζωής, καθώς και η κατάρριψη  του προτύπου ότι η κουζίνα είναι γένους θηλυκού.

Η  συγκεκριμένη  δράση  εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό τη μετάδοση ενός μηνύματος Ισότητας των Φύλων, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στην έμφυλή της διάσταση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε στον ΔΟΠΑΡ  και στους μουσικούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου για την παρουσία τους, στη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου  και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης για την προσφορά του χώρου, στον Πρόεδρο κ. Χριστοφόρου, στον ταμία κ.Στεργάκη, στα μέλη κ.Λιάκη και κ.Παραγυιό και τους/τις Σεφ κ.Κλωνάρη, κ.Λίτσι, κα.Σκουληκαρίτη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ChefsClub για τις υπέροχες δημιουργίες τους.