Απολογισμός για την συμμετοχή της Ρόδου στα Island Games

Η αποστολή που παρέμεινε για μια εβδομάδα στο νησί που οργάνωσε τους 16ους αγώνες νήσων με την συμμετοχή 24 νησιών, έφερε σε πέρας τους στόχους που έθεσε για αυτήν την συμμετοχή με μεγάλη επιτυχία, που δεν ήταν άλλοι από το να επιστρέψει πανηγυρικά στην διοργάνωση, να πραγματοποιήσει αξιοπρεπή αγωνιστική εμφάνιση, να διεκδικήσει μετάλλια και να θέσει στόχο την επόμενη διοργάνωση. Αυτά που συνόδευαν την ομάδα ήταν ο ενθουσιασμός από τη μια και η συγκίνηση από την άλλη για την επιστροφή στους αγώνες, που εκδηλώνονταν συχνά κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Από τον πρώτη στιγμή που βρέθηκε η αποστολή στο νησί, στο αεροδρόμιο έτυχε θερμής υποδοχής από τους διοργανωτές και φίλους. Αμέσως μετά την άφιξη ακλούθησε η τελετή έναρξης σε κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας Σεντ Χέλια όπου παρέλασαν οι 3.000 συμμετέχοντες αθλητές με τους συνοδούς τους και παραβρέθηκαν μέσα και έξω από το πάρκο 7.000 φίλαθλοι. Σημαιοφόρος της ροδίτικης αποστολής ο Σάββας Διακονικόλας και εκπρόσωπος της ομάδας για την τελετή του νερού ο Σάββας Κηπουρός. Η ομάδα καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδο της στο χώρο ενώ οι γιγαντοοθόνες παρουσίαζαν εικόνες της Ρόδου και οι εκφωνητές ανέφεραν στοιχεία του νησιού και της ομάδας όπως δεν ξέχασαν να αναφερθούν στην μεγάλη και επιτυχημένη διοργάνωση του 2007 στη Ρόδο. Η διαμονή της ομάδας, που προέβλεψαν οι διοργανωτές και για οικονομικούς λόγους ήταν σε κατασκηνωτικό κέντρο προσκόπων λίγο έξω από την πόλη όπου παρέχονταν όλες η διευκολύνσεις για αυτοεξυπηρέτηση. Στην διάθεση της αποστολής, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί υπήρχε επιβατικό αυτοκίνητο με οδηγό για τις απαραίτητες μετακινήσεις.
Οι υποχρεώσεις των αθλητών και των συνοδών άρχιζαν από την επόμενη της έναρξης με προγραμματισμένες προπονήσεις, τεχνικές συσκέψεις και συναντήσεις. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών των αθλητών μας έχουν ως εξής.

Στίβος: Ο Σάββας Διακονικόλας ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του με το άλμα σε μήκος όπου στο τελευταίο σχεδόν άλμα 6΄95 έχασε την τρίτη θέση από τον μέχρι τότε τέταρτο με άλμα 6,97. Στην 1η θέση του μήκους ο Ντάνιελ Ορεβικ από το Γκότλαντ με 7,13μ, 2ο τον Τζέιμς Κροόκοκ από το Ουάιτ με 7,09μ και στην 3η ο Ρος Τζεφς από το Τζέρσεϊ. Στο άλμα τριπλούν που πραγματοποιήθηκε την τελευταία και μέρα λίγο πριν την τελετή λήξης, το σκηνικό επαναλήφτηκε με νικητή αυτή την φορά το Σάββα που στην τελευταία του προσπάθεια πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άλμα του 14,42 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και σήκωσε την ελληνική σημαία στο ψηλότερο κοντάρι και γέμισε με συγκίνηση όλη την αποστολή που παρακολούθησε σύσσωμη την προσπάθεια και την απονομή του Σάββα. 2ος ο Ρος Τζεφς με 14:39 από το Τζέρσεϊ και 3ος ο Ματίας Σόνεμπορ με 14:05 από το Γκότλαντ.

Τοξοβολία: Ο Σάββας Κηπουρός στην Τοξοβολία ξεκίνησε την επόμενη της έναρξης, 28 Ιουνίου με προπόνηση με όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες (140) σε Ολυμπιακό και Σύνθετο τόξο να πλημυρίζουν την εγκατάσταση που βρισκόταν κοντά στην πόλη Σεντ Χέλια, σε δυο γήπεδα του Ράγκμπι. Πρώτος και ολοήμερος αγώνας για τον Κηπουρό ο FITA με Ολυμπιακό τόξο στις αποστάσεις 90, 70, 50 και 30 μέτρα, συνολικά μαζί με την προθέρμανση 175 βέλη και διήρκησε από 09:00 το πρωί μέχρι 04:00 το απόγευμα με 39 συμμετέχοντες, όπου στην απόσταση των 70μ πραγματοποίησε νέο ρεκόρ αγώνων με 312 μονάδες από 304 που ήταν το προηγούμενο. Κατά απόσταση ο Σάββας πραγματοποίησε 264 στα 90μ, 312 στα 70μ, 287 στα 50 και 326 στα 30μ, σύνολο 1.190. Αυτό το αποτέλεσμα ανέδειξε τον Σάββα στην δεύτερη θέση και στο ασημένιο μετάλλιο που μαζί με το ρεκόρ των αναδεικνύουν σε σημαντικό αθλητή του αθλήματος και του θεσμού και μάλιστα σε άθλημα που είναι νέο στο νησί μας και όχι αρκετά δημοφιλές. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει αυτούς που επιμένουν να αναπτύσσουν το άθλημα και να αξιοποιούν τον εξοπλισμό από τους αγώνες του 2007. Στην πρώτη θέση ο Μπόρχα Μπονιάλος Μέτσα με 1.207 από την Μενόρκα και τρίτο τον Απσαλον Χάνσεν με 1.190 αλλά με λιγότερα δεκάρια από τον Κηπουρό από τις Φερόες. Ο ίδιος αθλητής στον αγώνα Ολυμπιακού τόξου στα 70μ μετά τον κατατακτήριο αγώνα, πέρασε άνευ αγώνα στους 32 όπου αγωνίστηκε και κέρδισε με 6-0 τον Εθαν Μουρ από το Μαν και προχώρησε στους 16 όπου αγωνίστηκε και κέρδισε τον από το Ορκνυ με 6-2. Στην φάση των 8 αντιμετώπισε και έχασε από τον Μπόρχα Μπονιάλος Μέτσα από τη Μενόρκα. Οι νικητές αυτού του αγώνα: 1ος ο Μαρκ Ρένουφ από το Τζέρσεϊ, 2ος ο Μαρκ Λέβις από το Φόκλαντ και 3ος ο Μπόρχα Μπονιάλος Μέτσα από τη Μενόρκα.

Κολύμβηση: Η δεκατετράχρονη Ραφαέλα Πεστλίκη κολυμβήτρια του Ρόδιων Αθλησης με τον προπονητή Βασίλη Πιλάτη, στην κατηγορία γυναικών άρχισε τις συμμετοχές την πρώτη μέρα 28 του μηνά ξεκίνησε με προπόνηση και την επομένη 29 Ιουνίου με πεταλούδα 100μ επίδοση 1:08,82 και κατέλαβε την 13η θέση. Στην ίδια σειρά πραγματοποιήθηκε νέο ρεκόρ αγώνων με 59:31 από την αθλήτρια του Μαν, Σαρλότ Ατκινσον. Στα 200μ πεταλούδα που είναι και το αγώνισμα της στον προκριματικό έκανε καλό αγώνα και μπήκε στον τελικό με 2:27,15 και 6η στην κατάταξη. Την ίδια μέρα το απόγευμα στον τελικό τερμάτισε 7η με χρόνο 2:28.4 με πρώτη την Ατκινσον από το Μαν με 2:09,37.

Ιστιοπλοΐα: Ξεκίνησε την πρώτη ακριβός μέρα 27 Ιουνίου με δοκιμαστικό αγώνα, με τους δυο ιστιοπλόους του ΝΟΡ Βουλγαρίδης Ντόρος και Χατζηπαυλής Δημήτρης να συμμετέχουν στα σκάφη Λέιζερ Ράντιαλ. Τις μέρες των αγώνων επικρατούσαν συνθήκες με συχνές εναλλαγές του ανέμου με χαμηλή ένταση, ομίχλη και βροχή. Τα αποτελέσματα των 10 ιστιοδρομιών για τον Βουλγαρίδη: 4, 17, 7, 9, 13, 9, 6 και για τον Χατζηπαυλή: 17, 16, 14, 14, 12, 6, 5, 15 Τελική κατάταξη 11η και 14η θέση αντίστοιχα με πρώτη τριάδα τους Μπέτζαμην Τοντ 1ο από το Υνης Μον (Ουαλία), Κρίστο Οούναπ 2ο Σααρέμα (Εσθονία) και τον Μίλιο Σάουμαν Αλαντ (Φιλανδία).

Σκοποβολή: Ο Μάριος Πετρόπουλος στην σκοποβολή του πήλινου στόχου άρχισε τις συμμετοχές του με προπονήσεις στο Ολυμπιακό Σκητ την δεύτερη μέρα και αγωνιστικέ στις 30 Ιουνίου όπου δεν βρέθηκε σε φόρμα και καταγάγει 8ος με 99 δίσκους, με 1ο τον Μάριους Γιόνσεν με 117 δίσκους από τις Φερόες, δεύτερο τον Ρενάλντ Αρκεμπλομ με 109 δίσκους από το Αλαντ και 3ο τον Τζον Μάγκνους Λόρενσον με 107 δίσκους από το Σέτλαντ. Ο Μάριος συνέχισε δυο μέρες μετά στο Αγγλικό Σπόρτινγκ, που δεν είναι αγώνισμα του όπου πέτυχε 67 δίσκους και κατετάγει 20ος από του 40 συμμετέχοντες, με 1ο τον Τζόναθαν Ντε Λα Χέϊ από το Τζέρσεϊ με 86 δίσκους, 2ο Μάρκ Αντριους με 86 από το Τζέρσεϊ και τον Μάρτιν Νήην με 85 από το Μαν. Στο Τζέρσεϊ και στο πλευρό των αθλητών βρέθηκε ο πιστός φίλος των αγώνων Ανδρέας Μιχαηλίδης, μέλος Δ.Σ. ΔΕΡΜΑΕ και σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα πολεοδομίας και Μεσαιωνικής πόλης για να ζήσει για άλλη μια φορά το γεγονός των αγώνων αλλά και να εξετάσει θέματα αθλητικών εγκαταστάσεων δημοσιών κτηρίων και λειτουργίας του νησιού γενικότερα.

Αυτή η γιορτή του αθλητισμού ολοκληρώθηκε στις 3 του Ιουλίου το βράδυ με την τελετή λήξης στο αθλητικό χωριό του Σεντ Χέλια όπου παρέλασαν οι 3.000 αθλητές σε παράταξη ανά άθλημα. Την σημαία της Ρόδου στην τελετή σήκωσε και μετέφερε στην σκηνή η Ραφαέλα Πεστλίκη, κολυμβήτρια και νεότερο μέλος της ομάδας. Μετά τους απαραιτήτους σύντομους χαιρετισμούς των διοργανωτών η σημαία των αγώνων παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων Τζέρσεϊ 2015, Φιλ Οστην στον αντίστοιχο Πρόεδρο του Γκότλαντ 2017 Λαρς Σάμιουελσον, που έχει ποια την σκυτάλη για την συνέλευση του 2016, 23-26 Ιουνίου και τους αγώνες του 2017, 24-30 Ιουνίου.
Η γιορτή της ολοκληρώθηκε μετά από δεκάδες πυροτεχνήματα που φώτισαν τη νύχτα, με το καθιερωμένο πάρτι και την διαδικασία αποχαιρετισμών, ανταλλαγών αναμνηστικών και ανανέωσης του ραντεβού για τους επόμενους αγώνες στο μαγικό Γκότλαντ. Μετά την τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε σύντομη συνάντηση του επικεφαλής της αποστολής Τάκη Μιχαηλίδη με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Γκότλαντ 2017 προκειμένου να διευκολυνθεί η ομάδα της Ρόδου για την συμμετοχή της στους αγώνες του αδελφού νησιού.
Σύσσωμη η αποστολή ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η αποστολή που είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει η Ρόδος αισθητή την παρουσία της παρά τον μικρό αριθμό των αθλητών, ήταν η μικρότερη αποστολή και των αθλημάτων 6 αθλητές, 5 αθλήματα, κατάφερε να κατακτήσει δυο μετάλλια (ένα χρυσό και ένα ασημένιο) και να βρεθεί στην 18η θέση της τελικής κατάταξης. Την αποστολή στήριξαν με κάθε τρόπο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αντιπεριφερειάρχης Παπαβασιλείου Μαριέττα, ο Δήμος Ρόδου-ΔΕΡΜΑΕ και ΔΟΠΑΡ και για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο Γ Γραμματέας Ιούλιος Συναδινός που υιοθέτησε την μοναδική συμμετοχή ελληνικού νησιού σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό. Στήριξη στην αποστολή ακόμα παρείχαν το ξενοδοχείο ΕΛΑΦΟΣ στον Προφήτη Ηλία, ο Ναυτικός Ομιλός Ρόδου και τα εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία
Ο επικεφαλής της αποστολής Τάκης Μιχαηλίδης ευχαριστεί τους αθλητές και όλη την αποστολή για την άψογη συνεργασία κατά την προετοιμασία της αποστολής αλλά το σημαντικότερο για την αγωνιστική παρουσία και για την προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι για την επίτευξη των στόχων της αποστολής που δεν ήταν άλλοι από την διατήρηση της συμμετοχής, την αξιοπρεπή παρουσία και την τόνωση του ηθικού μέσα από τις διακρίσεις. Στόχοι που επιτεύχθηκαν στο ακέραιο εντυπωσιάζοντας διοργανωτές και συμμετέχοντες όντας η μικρότερη αποστολή με 6 αθλητές, να βρεθεί στην κατάταξη ψηλότερα από κατά πολλή μεγαλύτερες. Ευχαριστεί ακόμα και όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της συμμετοχής. Ευχαριστεί ακόμα τα ΜΜΕ του νησιού που συνέβαλαν στην ενημέρωση των πολιτών για την σημαντική παρουσία των αθλητών μας και των διακρίσεων τους στους 16ους αγώνες και στην 8η συμμετοχή του νησιού μας.