Αντώνης Β. Καμπουράκης :Κάποιοι με ψεύδη, συκοφαντίες και χυδαιότητες, αποπειρώνται να γίνουν οι πολιτικοί κερδοσκόποι της φωτιάς

Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Τώρα που επιτέλους η καταστροφική πυρκαγιά δεν καίει πια το νησί μας, θέλω να σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου ως Δήμαρχος, αλλά κυρίως ως Ροδίτης προς Ροδίτες.

Ζήσαμε 10 πολύ δύσκολες μέρες. 10 μέρες που δώσαμε όλες και όλοι μια μεγάλη μάχη, o καθένας από τη θέση του, να σώσουμε τη Ρόδο μας.

Συναισθάνομαι τον πόνο σας. Πονώ κι εγώ. Κατανοώ και την οργή, όταν έχουμε υποστεί τέτοια καταστροφή.

Μετά από αυτή την πρωτοφανή κρίση, όλοι όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης οφείλουμε να λογοδοτήσουμε στους πολίτες. Έτσι κι εγώ, θέλω να βάλω με ψυχραιμία και με ειλικρίνεια τα πράγματα στη θέση τους. Να εξηγήσω τι έκανε ο Δήμος Ρόδου στους τομείς ευθύνης του, αλλά και τι δεν μπορούσε να κάνει.

Ξεκινώντας από τα αίτια της φωτιάς, όλα τα στοιχεία δείχνουν εμπρησμό. Γι’ αυτό και ήδη έχω υποβάλλει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για εμπρησμό εκ προθέσεως και απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συρροή. Το έπραξα στο όνομα όλων μας και δεν θα ησυχάσω αν δεν διαλευκανθεί πλήρως αυτό το τεράστιο έγκλημα σε βάρος της Ρόδου μας.

Ερχόμαστε τώρα στο έργο της κατάσβεσης. Κανένας Δήμος στη χώρα, ούτε ο δικός μας, δεν έχει την αρμοδιότητα της πυρόσβεσης. Ούτε λαμβάνει αποφάσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που είναι αποκλειστική ευθύνη της πυροσβεστικής. Για το αν υπάρχουν ευθύνες που οδήγησαν στο να καίει τόσες μέρες η πυρκαγιά, έχει επιληφθεί αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας και όλοι δικαιούμαστε να έχουμε σαφείς απαντήσεις.

Ποιες είναι οι δικές μας αρμοδιότητες, του Δήμου Ρόδου:

Είναι οι δράσεις μας για την πρόληψη. Θέλω να γνωρίζετε ότι για το 2023 ο Δήμος μας έχει επιχορηγηθεί για δράσεις πυροπροστασίας με 280.000 ευρώ. Διέθεσε όμως, από ίδιους πόρους, 1.157.363 ευρώ. Κάναμε δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τους πόρους που πήραμε. Αυτή είναι η αδιάψευστη πραγματικότητα.

Είναι επίσης η συνδρομή της κατάσβεσης και της πολιτικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς διαθέσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα, τα οχήματα, τις υδροφόρες, τον εξοπλισμό και τα στελέχη του Δήμου στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να βοηθήσουμε το έργο τους.

Με τη συνδρομή του Δήμου Ρόδου καταφέραμε όλοι μαζί:

  • Να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στα χρονικά της χώρας, χωρίς καμία απώλεια ζωής.
  • Να λειτουργήσουν χώροι φιλοξενίας, πολλοί και σε δημοτικούς χώρους. Και να προσφερθεί στέγη και σίτιση σε χιλιάδες άτομα, κατοίκους και επισκέπτες.
  • Να υπάρξει μέριμνα για τα πυρόπληκτα ζώα, σε ασφαλείς χώρους και καταφύγια.

Στην πιο δύσκολη στιγμή καταφέραμε όλοι να διαφυλάξουμε τη φήμη του προορισμού μας και να αναδείξουμε το μεγαλείο ψυχής της Ροδίτισσας και του Ροδίτη, σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο.

Για όλα τα παραπάνω, θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης, καθώς και όλες και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου, που μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Και να υποκλιθώ ως απλός Ροδίτης στους εθελοντές που μας συγκίνησαν με την αυταπάρνησή τους αλλά και σε κάθε συμπολίτη μας που άνοιξε την επιχείρησή του, το μαγαζί του, ακόμη και το σπίτι του προκειμένου να προσφέρει τη δύσκολη ώρα.

Δυστυχώς, όμως, μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, κάποιοι με ψεύδη, συκοφαντίες και χυδαιότητες, αποπειρώνται να γίνουν οι πολιτικοί κερδοσκόποι της φωτιάς. Ντρέπομαι γι’ αυτούς. Και δεν θα τους ακολουθήσω στο δρόμο του διχασμού που ανεύθυνα ανοίγουν. Γιατί το μήνυμα που μας έδωσαν τα παιδιά μας, όλοι οι εθελοντές, είναι η δύναμη του ΜΑΖΙ.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Το μήνυμα γενναιότητας, ανθρωπιάς και ανιδιοτέλειας που εξέπεμψαν οι Ροδίτες μας δίνει δύναμη για όσα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας την επόμενη μέρα.

Να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να μην ξαναζήσουμε ανάλογη τραγωδία. Να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε ο Δήμος να μπορεί να ανοίγει αντιπυρικές ζώνες. Να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, τόσο για να ενισχυθεί με πόρους ο Δήμος όσο και για την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος και τον ακόμη καλύτερο συντονισμό του με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Την ίδια στιγμή, έχουμε χρέος, με συνεργασία και κοινή προσπάθεια να επιστρέψουμε το συντομότερο στην κανονικότητα. Να κλείσουμε τις πληγές. Να στηρίξουμε όσους επλήγησαν και να φροντίσουμε να αποζημιωθούν το ταχύτερο. Να ανορθώσουμε τον τουρισμό μας. Να διασφαλίσουμε την αναγέννηση των δασών μας. Να ανασυγκροτήσουμε το νησί μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος Ρόδου θα είναι πρωταγωνιστής. Έχω αναλάβει ήδη μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες και είμαι έτοιμος να διεκδικήσω για το νησί μας και να κινητοποιήσω τις δημιουργικές μας δυνάμεις.

Ενωμένοι μπορούμε να πάμε τη Ρόδο μας και πάλι ψηλά.
Αυτό αξίζουμε και θα το πετύχουμε.