Συνάντηση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη με εκπροσώπους εθελοντικών ομάδων

Τους ευχαρίστησε για τη δράση τους τις μέρες της πυρκαγιάς – Πρωτοβουλία του Δήμου για Ηλεκτρονικό Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Ρόδου

Τους εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων υποδέχθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: 

«Υποκλίνομαι, ως Δήμαρχος και ως απλός Ροδίτης, μπροστά σας. Μπροστά στην γενναιότητα, την αυταπάρνηση, και την ανιδιοτέλειά σας. 

Στο πρόσωπό σας, τιμάμε κάθε Ροδίτισσα και Ροδίτη, που στις δύσκολες στιγμές στο νησί μας, εξαιτίας της πρωτοφανούς πυρκαγιάς, που μας έπληξε, ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Είτε συμμετέχοντας στην κατάσβεση, είτε ανοίγοντας το σπίτι του, για τη φιλοξενία των πληγέντων. Του Ροδίτη, που ξενύχτησε για να προσφέρει, του Ροδίτη που έτρεχε, μετά τη δουλειά του, να βοηθήσει, όσο και όπως μπορούσε. Αποδείξατε, τι σημαίνει μεγαλείο ψυχής. 

Ταυτόχρονα συνεισφέρατε τα μέγιστα, ώστε όλοι μαζί, να αποδείξουμε και τι σημαίνει ροδίτικη φιλοξενία. Φιλοξενία καρδιάς. Όχι μόνον διότι, πετύχαμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού, που έχει γίνει εν καιρώ ειρήνης, στη χώρα, αλλά και γιατί υπήρξε μέριμνα και φροντίδα, για τις βασικές ανάγκες, και τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων. 

Καταφέραμε έτσι, να προστατεύσουμε τη φήμη της Ρόδου μας, και τον τουρισμό μας, από τον οποίο ζει, ολόκληρο το νησί μας. Γιατί το brand ενός προορισμού, δεν έχει να κάνει μόνο με τα καλά, με τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα βραβευμένα εστιατόρια. Το brand χτίζεται και στα δύσκολα, όταν ανοίγεις το ίδιο σου το σπίτι, για να πεις «ευχαριστώ» στους ανθρώπους, που σε τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, όλα αυτά τα χρόνια, και συνεχίζουν να το κάνουν. 

Όταν αποδεικνύεις, μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή σου, πως εδώ και 3.000 χρόνια, τιμάς και σέβεσαι την παράδοση του Ξένιου Δία, στην πιο αυθεντική μορφή της. Οι αφηγήσεις των επισκεπτών μας, ταξίδεψαν ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα διεθνή ΜΜΕ, και τους συνεργάτες μας, tour operators. Μαρτυρίες, γεμάτες ευγνωμοσύνη, για τον Ροδιακό λαό. Αυτή την ευγνωμοσύνη, θα τη βρούμε μπροστά μας, και θα την εισπράξουμε. Η Ροδίτικη ψυχή, έσωσε τη Ροδίτικη φιλοξενία, την οικονομία μας, και την κοινωνική συνοχή, του νησιού μας. 

Δώσατε ένα υπέροχο παράδειγμα. Πανελλήνιο και Παγκόσμιο. Κι αυτό το παράδειγμα, του εθελοντικού κινήματος στη Ρόδο, πρέπει να μείνει ενεργό και ζωντανό. Πρέπει έμπρακτα, να σας στηρίξουμε όλοι, με πρώτο τον Δήμο Ρόδου.

Αυτό σημαίνει να πάρουμε πρωτοβουλίες για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας, ώστε διατηρώντας την απόλυτη αυτονομία σας, να βρούμε τους τρόπους ενός καλύτερου και αποδοτικού συντονισμού. 

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ρόδου θα δημιουργήσει άμεσα το Ηλεκτρονικό Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Ρόδου. Σε αυτό το Μητρώο κάθε εθελοντής θα μπορεί να δηλώσει τις δράσεις στις οποίες θέλει να συμμετέχει και με καταγεγραμμένο το εθελοντικό δυναμικό μας να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία και συνεργασία. 

Είναι μια άμεση πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει πολύ θετικά στον καλύτερο σχεδιασμό, την άμεση κινητοποίηση, τον εξοπλισμό και την απαραίτητη ενίσχυσή του αλλά και την εκπαίδευση, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο εθελοντής ρισκάρει τη ζωή του και είναι απαραίτητο να έχει εκπαιδευτεί. 

Η τιμή στα πρόσωπά σας είναι το λιγότερο που οφείλουμε ως Δήμος. 

Ενωμένοι, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον μεγάλο αγώνα για τα πολλά περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε ΜΑΖΙ». 

*Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παρακάτω εθελοντικών ομάδων:

1.Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

2.Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών ΕΕΣ

3.Ένωση  Ραδιοερασιτεχνών Δωδ/σου

4.Δωδεκανησιακός Σύλλογος Οχημάτων Εκτός Δρόμου 4χ4

5.Σύλλογος Ραδιοσυχνότητας  Πολίτων ν. Δωδεκάνησου Ε.Ο.Π.Κ. CBRS  Ρόδου

6.Λέσχη 4 x 4 Ρόδου

7.Εθελοντοική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου(ΕΘΟΜΑΚ)

8.Ομαδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ο.α.κ)

9.Ελληνικη Ομάδα Διάσωσης Δωδ/σου ν. Συγκροτήματος (ε.οδ)

10.Επιλεκτη  Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.)

11.Εταιρεια Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών (ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ)

12.Χαμόγελο του Παιδιού